Lyset om kvelden (Innbundet)

Forfatter:

Marvin Halleraker (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 40
Illustratør: Halleraker, Marvin
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202429065
Kategori: Bildebøker
Alder: 5 - 9
Omtale Lyset om kvelden
Utenfor soveromsvinduet til Tom står en lyktestolpe. Hver kveld blir lyset tent, og hver morgen blir lyset borte. Slik har det vært så lenge Tom kan huske. Lyset er der når han sovner, og lyser alene hele natta. «God natt, lys,» sier Tom ut av vinduet før han legger seg. «God natt,» svarer lyset.

En kveld ligger hagen der helt mørk. Lyktestolpen står der mørk og trist, sier ingenting. Hvor er lyset blitt av? Tom kler på seg og går ut. Selv om det er mørkt, er han ikke redd, for han vet at lyset ikke kan være langt unna.

Gaute Heivoll er en høyt verdsatt voksenbokforfatter. Det mange ikke vet, er at barnebokforfatterskapet hans skinner like sterkt. Bak seg har Heivoll tre kritikerroste bildebøker - Himmelen bak huset (2008), Båten mellom stjernene (2010) og Svalene under isen (2012). Denne gangen samarbeider Heivoll med Marvin Halleraker, kjent for sine politiske avistegninger og bildebøker.

Til toppen

Flere bøker av Gaute Heivoll:

Anmeldelser av Lyset om kvelden

Det livsviktige lyset

"Jeg synes det er en vakker liten fortelling fra Gaute Heivoll, og Marvin Hallerakers bilder står så godt til teksten. Bildene preges av sterke kontraster mellom lys og mørke, eller lys og skygge. Her er sparsomt med farger, mest grått, hvitt og sort, men derfor blir også fargene ekstra strålende der de er. Dette er ei bok jeg gleder meg til å lese for barnebarna."
 
Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen

Lysets hemmelige liv

"Gaute Heivoll og Marvin Halleraker har laget en bok som passer til godnatthistorier på sengekanten. […] Hallerakers karakteristiske stil kler det enkle språket til Heivoll, og kombinasjonen gjør det lett å tro på lysets magiske virkning. Det er noe spesielt med kontrasten mellom de mørke, triste fargene og det sterke lyset fra lyktestolpen som fanger leseren med det samme. […] Å kunne si mye med bruk av få ord er en kunst forfatteren mestrer så til de grader godt. Mye er også overlatt til leserens egen tolkning av teksten. Hva er det egentlig dette lyset representerer? […] På et vis er det nesten uklart hvilken målgruppe boken er ment for. Skrivemåten og illustrasjonene er helt klart tilpasset barn, men symbolikken i språket og tegningene når sterkere ut til eldre lesere. Samtidig er kanskje nettopp dette meningen; en leseropplevelse for både barn og for foreldre som leser godnatthistorien ved sengekanten."Kjersti F. Ruud-Salomonsen, Vårt Land
"En dulgt fascinerende fortelling som ikke gir klare føringer og svar, men som setter seg som en uro i leseren […] Det som først og fremst gjør denne boka til en liten skattkiste er Marvin Hallerakers illustrasjoner. Digitalt sømløst og uten en kaffeflekk i gjennomført lyse og mørke farger, mørket er på det mørkeste og lyset stråler fra lyktestolpen […] en stemningsfull og underfundig fortelling fortolket i dype farger og forenklet strek som resulterer i en rett så vakker bok."
Rune Johan Andersson, Numer 4/2014

Om lyset i mørket

"Bildene er tegneserieaktige og svært mørke i fargene, men har likevel et klart og rent uttrykk. Teksten er samlet i ryddige bolker, og noen steder plassert på gatelykten – som historien kretser rundt. Det bidrar til det estetisk gode helhetsinntrykket. […] Det er en spennende historie, dette. Helt hva, får vi ikke vite. Som voksen har jeg en teori, men kanskje barna som møter historien har en annen. Det viktige er at det finnes et rom for undring og refleksjon i dette møtet, og at illustrasjonene bidrar til det, ut over selve teksten."Helga Lilleland, Varden

Til toppen

Om forfatter
Gaute Heivoll (f. 1978) er oppvokst i Finsland utenfor Kristiansand. Han har utdannelse fra forfatterstudiet i Bø (2001–2002) og har i tillegg studert jus og psykologi.

Heivoll debuterte med samlingen Liten dansende gutt (2001) og har senere utgitt bl.a. noveller, dikt og romaner. Heivoll fikk sitt store gjennombrudd med romanen Før jeg brenner ned i 2010, en bok han vant Brageprisen for, og som siden er blitt solgt til over tjue land. Hans siste utgivelse, De fem årstidene (2014), mottok svært gode kritikker.

Hans første barnebok, Himmelen bak huset, kom i 2008, til svært rosende omtale. Den er senere filmatisert av regissør Steffan Strandberg. Filmen var representert på Chicago International Children’s Film Festival, hvor den vant Adult Jury – 1st Prize Live-action Short Film or Video.

Heivolls barnebokforfatterskap teller til sammen fem bildebøker. Med illustratør Lisa Aisato (f. 1981) har han samarbeidet om to bøker, årets Det svarte pianoet og Svalene under isen (2012), som ble nominert til Brageprisen. Heivolls barnebøker har til felles at det hviler et stort alvor, en stor varme og skjønnhet over dem. Flere av dem tar utgangspunkt i barn som står på terskelen av en ny og grensesprengende erfaring, som både lokker og truer, både lindrer og utfordrer.