Libya: Krigens uutholdelige letthet (Heftet)

Forfatter:

, og

Akademisk kvarter - en podkast fra Cappelen Damm Akademisk: Hva kan vi lære av Norges deltakelse i Libya-krigen?

Forfatter: , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 274
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202634421
Kategori: Juridiske fag , Samfunnsvitenskap , Samfunn og debatt , Historie, religion og filosofi og Fagbøker
Fag: Historie, Internasjonal rett og menneskerettigheter, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Omtale Libya: Krigens uutholdelige letthet

Hvilke lærdommer kan vi trekke av bombingen av Libya i 2011? Var krigføringen i tråd med krigens folkerett? Brøt norske myndigheter grunnloven i forbindelse med krigsdeltagelsen? Levde media opp til sitt samfunnsoppdrag så lenge krigføringen i Libya pågikk? Ble det norske folk holdt for narr om de egentlige årsakene til krigen? Og hva ble konsekvensene av Libya-krigen for nasjonen Libya, regionen og verdenssamfunnet?

Libya: Krigens uutholdelige letthet setter et kritisk søkelys på Norges deltagelse i den Nato-ledete operasjonen i Libya. Blant forfatterne finner vi folkerettsjurister, historikere, militære, statsvitere og professorer i journalistikk og fredsforskning. Et felles utgangspunkt for alle bidragsyterne er spørsmålet om hva norske politikere, militære og det norske folk kan og bør lære av Norges første krig i Afrika.

Til toppen

Anmeldelser Libya: Krigens uutholdelige letthet

«Nato-jubileet gir meg anledning til å anbefale en av høstens sørgelig oversette sakprosabøker. «Libya – Krigens uutholdelige letthet», redigert av Tormod Heier, Rune Ottosen og Terje Tvedt. Boka er propp full av forsvarspolitisk og utenrikspolitisk viten.»

Arild Rønsen, Klassekampen

«Libya – Krigens uutholdelige letthet er et vektig bidrag i den kritiske debatten om norsk utenrikspolitikk. Jeg vil anbefale alle med interesse for disse spørsmålene å lese boka, enten fra perm til perm, eller i det minste de bidragene som virker mest interessante. Etter denne utgivelsen bør det ha blitt enda litt vanskeligere å stå rakrygget som forsvarer av Norges bombekrig.»

Ivar Espås Vangen, radikalportal.no

Ei viktig bok for krigsnasjonen Noreg

«...resultatet er ei balansert, godt komponert og leseverdig bok [...] Dette er ei viktig bok - om ho kan medverke til å ansvarleggjere oss før neste krig.»

Oddgeir Osland, Forskerforum 9/2019

«Gjennom en sterk faglig fremstilling, en bred dokumentasjon og et omfattende kildetilfang avkler forfatterne svikten i mange av de premisser som lå til grunn for Norges deltakelse i krigen. [...] Foreliggende bok drøfter problemstillinger som burde være av største interesse for de som måtte være opptatt av forbedringspotensial, men det er dessverre ingen grunn til å forvente noen bred politisk debatt om innholdet i denne viktige boken.»

Bjørn Johannessen, Bistandsaktuelt

«Med ytterst få unntak har det derimot vært helt taust om ei bok jeg i min naivitet trodde ville vekke oppsikt og debatt i alle kanaler. [...] Men denne boka, som gransker granskerne, dokumenterer overbevisende at de fleste ikke en gang ønsker å bli kloke i etterkant. Også dette er en lærdom fra Libya-krigen.»

Tore Linné Eriksen, Klassekampen

Til toppen

Om forfatter

Tormod Heier er oberstløytnant i Hæren og forsker ved Forsvarets høgskole i Oslo. Han har tidligere jobbet i blant annet Etterretningstjenesten og Forsvarsdepartementet, og har tjenestegjort i Afghanistan.

Rune Ottosen er professor emeritus ved OsloMet - storbyuniversitetet, nestleder i Norsk PEN og medlem av den norske Unesco-kommisjonen. Han har skrevet en rekke bøker og artikler om krigs- og fredsjournalistikk, pressehistorie og journalistikk.

Terje Tvedt er historiker, forfatter og filmskaper. Han er professor i historie ved Universitetet i Bergen og professor II ved Institutt for arkeologi, konservering og historie, Universitetet i Oslo.