Leve posthornet! (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 184
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202392536
Kategori: Romaner
Omtale Leve posthornet!

Ellinor, en kommunikasjonsrågiver i tredveårene, kjenner at det ikke er nok alvor og inderlighet i tilværelsen. At livet hennes er for banalt for fortvilelsen hun føler. Da en kollega forsvinner, må hun overta jobben fra Postkom som han sto midt oppe i. Ved å lære de postansatte om media, makt og politikk skal hun bistå dem i arbeidet mot innføringen av EUs tredje postdirektiv. Vi følger livet hennes gjennom et halvår fram til Arbeiderpartiets landsmøte i april 2011.

Vigdis Hjorth ble tildelt Kritikerprisen for Leve posthornet!
Hun mottok også UNI Europas kulturpris for romanen. UNI Europa er en sammenslutning av 320 europeiske fagforbund og representerer over 7 milloner arbeidstakere i Europa. Hjorth fikk prisen for måten hun skrildrer fagforbundet Postkoms kamp mot EUs tredje postdirektiv i romanen.
-Boka viser at fagforeningshistorie kan bli stor litteratur. Denne boken gir innblikk i hva fagorganisering dreier seg om og hva vi får til når vi står sammen, uttalte regionssekretær Oliver Roethig i UNI Europa.

Til toppen

Vinner av Kritikerprisen 2012 i kategorien beste skjønnlitterære voksenbok

Andre utgaver

Leve posthornet!
Bokmål Lydbok-CD 2012
Leve posthornet!
Bokmål Lydbok MP3-CD 2012
Leve posthornet!
Bokmål Ebok 2012
Leve posthornet!
Bokmål Nedlastbar lydbok 2012
Leve posthornet!
Bokmål Heftet 2013
Anmeldelser Leve posthornet!

"Skal du lese én roman om ensomhet og postvesenet, la det bli denne.(...)(...) Det er nesten umulig å vite hvor man skal begynne når man skal snakke om Hjorths romaner. De er umiddelbare, men blir hengende og sparke i deg en stund etterpå. Denne gangen er det intet mindre enn politikk, postvesen og en ung ensom kvinne som forenes. Kan det blir interessant? Ja, hos Hjorth kan det."

 
Mari Nymoen Nilsen, VG

The Best Post Office Novel You Will Read Before the Election

«The poet laureate of this kind of tale is the Norwegian novelist Vigdis Hjorth, whose brisk, skittering books pounce on everyday experiences, revealing beneath their forensically detailed surfaces pools of risk and doubt. ... Hjorth’s latest novel to appear in English, “Long Live the Post Horn!,” is a brilliant study of the mundane, full of unexpected detours and driving prose. It is also the best post office novel ever written, first published in 2013 but arriving in the United States just in time for an election that has made routine mail delivery one of the tensest political battlegrounds in years. ... Hjorth’s novel, lucidly translated by Charlotte Barslund, ingeniously orbits the intimate stories that are possible only when a character has put words on paper and sent them through the post.

John Freeman, — The New York Times

(...)en knallfin bok. Det er ikke mange som utforsker ensomhet med større mot i dag. Heia Hjorth!"

Kaja Schjerven Mollerin, Klassekampen

Vigdis Hjorth LEVE POSTHORNET!

Sjelden jeg har blitt så høy på en roman som av Vigdis Hjorths bok om EUs postdirektiv... En av hennes aller beste bøker....Jeg er nesten fristet til å si Leve Vigdis Hjorth!

Anne Merethe K.Prinos, Aftenposten

"Vigdis Hjorths Leve posthornet! kan applauderes for mangt, ikke minst for å være noe så usannsynlig som en vellykket politisk roman om (hold deg fast) postdirektivet.""På alle måter en vellykket roman fra Vigdis Hjorth."

Frode Helmich Pedersen, Bergens Tidende

"Det er få som kan beskrive en kvinne på randen så godt som Hjorth(...)""Nettopp det er det sympatiske med denne boka. Og kanskje også det originale. Hjorth løfter frem politikken, ikke den internasjonale storpolitikken, men den grå kommunepolitikken– og viser hvor eksistensielt viktig den kan være. I en roman der de tilsynelatende enkleste formuleringer bærer en Hjorthsk dobbelthet og dybde i seg.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Gjemt inne i romanen er en liten perle av en fortelling om et brev som bare nådde frem fordi postbudet virkelig la seg i selen for å finne riktig adressat. Denne gjør Leve posthornet! til noe mer enn en historien om kommunikasjonsrådgiveren og postdirektivet. Dette blirdermed en bok som ikke primært handler om det atomiserte samtidsmennesket eller nostalgien ved håndskrevne brev, men om kommunikasjon. Skal man lese en roman om postdirektivet i år, må det vel være denne.»

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

Modige valgs tale

"Det virker så lett å lese bøkene til Vigdis Hjorth. Ingen språklige krumspring som tvinger oss til å lese sakte, historier som glir … episoder til å flire av. Både «Leve posthornet» og andre av romanene hennes krever vilje til å reflektere, for her er det mye å tenke over.(...)Les boken, lag eselører, strek under – tenk, og tenk mer. Leve Vigdis Hjorth. Leve alvoret. Leve de modige valgene."

Helga Lilleland, Varden

Imponerende renselsesreise

"Vigdis Hjorth vender seg inn i et eksistensielt alvor i Leve posthornet! Boka er et stort skrik, og Hjorth har skrevet en sterk roman om identitet, autentisitet og om å velge modig.(...)Det er skarpt sett, og meget godt skrevet."

Eskil Skjeldal, Vårt Land

leve posthornet!

"...når Hjorth går laus på politiske og eksistensielle problemstillingarmed velkjent vidd og eksistensielt mot, er det berre å gje seg over."

Merete Røsvik Granlund, Dag og Tid

"En rar og real post-umodernistisk godtepose av politikk, poesi ogtungsinn."

Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

Leve posthornet!

"Det er enormt godt gjort å skrive noe såpass sjeldent som en politisk-personlig roman uten at den blir kjedelig og intern. Som alltid i lysende presise setninger, med en helt unik fingerspissfølelse for flyt og ordvalg."

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Til toppen

Om forfatter

Vigdis Hjorth er født i 1959. Hun vokste opp i Oslo og har bodd i København, Bergen, Sveits og Frankrike. Hun er cand.mag. med fagene idehistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap.

Hjorth debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, Jørgen + Anne er sant, fikk hun Kritikerprisen. Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene.

Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Med Hjulskift (2007), Snakk til meg (2010), Tredve dager i Sandefjord (2011), Leve posthornet! (2012) og Et norsk hus (2014) har hun markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter. Det store gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess. I 2018 kom Lærerinnens sang, en roman om å bli grundig rokket i sin selvforståelse. Hjorths romaner er oversatt til 27 språk, og Arv og miljø ble nominert til National Book Award og Millions Best Translated Book Award da den utkom i USA og Storbritannia i 2019.

Hun ble tildelt Gyldendalprisen i 2011 for sitt samlede forfatterskap og Kritikerprisen 2012 for Leve posthornet! Romanen ble også dramatisert og ble en suksess for Riksteateret. I 2014 fikk hun Amalie Skram prisen og Brages Hederspris, i 2015 Aschehougprisen.

For Arv og miljø ble Hjorth nominert til Ungdommens Kritikerpris og P2-lytternes romanpris. Hun vant Bokhandlerprisen, Kritikerprisen og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Våren 2017 var Vigdis Hjorth Festspilldikter i Bergen.

Er mor død (2020) fikk svært god mottakelse og ble nominert til Brageprisen og Subjektprisen. Romanen er også nominert til Kritikerprisen og Ungdommens Kritikerpris.