Lev mer tenk mindre (Innbundet)

Dropp grubleriene - slipp fri fra nedtrykthet og depresjon med metakognitiv terapi

Forfatter:

Tone M. Anderssen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 160
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Lev mere tænk mindre
Oversatt av: Anderssen, Tone M.
ISBN/EAN: 9788202622534
Kategori: Selvutvikling og Helse
Omtale Lev mer tenk mindre

Metakognitiv terapi har gjort sitt inntog verden over, og overalt er forskere begeistret. Terapien har dokumentert effekt på lettere former for depresjon, og studier viser at helt opp til 80 prosent blir kurert for depresjonen – og i tillegg på svært kort tid.

Det er en utbredt oppfattelse at den beste måten å takle kriser på, er å bearbeide dem. Vi snakker, tenker og analyserer hele tiden i et forsøk på å tømme en ryggsekk for «dårlig innhold».

Det er dumt å betrakte vår psyke som en ryggsekk. Det foregår ingen opphopning og det er ikke nødvendig «å rydde opp i» for å komme videre. Ifølge banebrytende forskning innenfor den metakognitive terapi bør man i stedet betrakte sinnet som et filter, der alt passerer, med mindre vi aktivt velger å stoppe opp ved noe. Dersom vi bruker mange timer om dagen på å spekulere og bekymre oss om hvordan vi skal løse et problem, hvordan vi snakker om og med oss selv, tapper vi oss selv for energi og livsglede. På samme måte som vi øker risikoen for å utvikle eller vedlikeholde en depresjon.

Det dreier seg ikke om å forandre negative tanker til positive, men derimot om å la tanker være tanker og bry seg mindre om dem. Psykolog Pia Callelsen forklarer hvordan vi kan gjenoppta kontroll med våre tanker og dermed få livsgleden tilbake. Hun viser hvordan vi kan identifisere de tankene som fører til grublerier og hvordan vi kan begrense dem. Således kan vi lære ikke bare å overvinne nedtrykthet og depresjon – men også unngå det.

Til toppen

Andre utgaver

Lev mer tenk mindre
Bokmål Ebok 2019
Om forfatter

Pia Callesen er forfatter, Klinikksjef og eier av CEKTOS – Center for Kognitiv og Metakognitiv Terapi i København, Næstved og Hellerup. Callesen er utdannet fra University of Wales, Bangor (2000) og Københavns Universitet (2003) med videreutdannelse i kognitiv og metakognitiv terapi. Hun har doktorgrad fra Manchester University.