Laks og laksefiske på Sørlandet (Innbundet)

Historien om laksens storhetstid, fravær og tilbakekomst

Forfatter:

, og

I denne boka presenterer forfatterne 10 elver med stor lokalkunnskap, og gjennom tekst, foto og kart inspirerer boka sportsfiskerne til å sette kursen mot Sørlandet og laksefiske i sørlandske lakseelver. 

VIDEO: Lær deg fluefiske etter laks med denne nybegynnerguiden

Forfatter: , og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 308
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202765583
Kategori: Natur og friluftsliv
Omtale Laks og laksefiske på Sørlandet

Laks og laksefiske på Sørlandet er historien om hvordan det har vært mulig å gjenskape Sørlandet som laksedestinasjon. Etter mange tiår med forsuring av vann og vassdrag, har målrettet og omfattende vassdragskalking ført til at laksen er tilbake i elvene som i sin tid var berømt for sin lakserikdom. I miljøvernhistorisk perspektiv er dette en av få virkelige gladsaker. Den viser at det nytter å snu en negativ utvikling og reparere skader vi mennesker har påført naturen og økosystemene.

Sterke laksebestander i elvene på Sørlandet er viktig, og økende interesse for laksefiske i landsdelen viser at investeringene i elvene betaler seg gjennom ringvirkninger som også bidrar til viktig verdiskaping på Sørlandet.

I denne boka presenterer forfatterne 10 elver med stor lokalkunnskap, og gjennom tekst, foto og kart inspirerer boka sportsfiskerne til å sette kursen mot Sørlandet og laksefiske i sørlandske lakseelver. For laksefiskere har Sørlandet seilt opp som en ny, attraktiv destinasjon, og Mandalselva er ofte på topp ti-lista over norske lakseelver. Samtidig formidler forfatterne den gode historien om laksens storhetstid, fravær og tilbakekomst – en historie som vekker internasjonal oppmerksomhet.

Til toppen

... eventyrlig lesning om laksens dramatiske historie på Sørlandet. [...] en spesielt betydningsfull bok i diskusjonen om fremtidens utvikling av Sørlandet.
Valerie Kubens, Fædrelandsvennen

Flere bøker av Øivind Berg, Tormod Haraldstad og Ørnulf Haraldstad:

Anmeldelser Laks og laksefiske på Sørlandet

«Den nye lakseboka er eventyrlig lesning om laksens dramatiske historie på Sørlandet. Og den er skrevet med engasjement og hengivenhet av fagfolk, en yrkesgruppe som ikke utmerker seg med å uttrykke følelser. [...] en spesielt betydningsfull bok i diskusjonen om fremtidens utvikling av Sørlandet.»

 
Valerie Kubens, Fædrelandsvennen 20. juni 2022

Til toppen

Om forfatter

Øivind Berg (f. 1955) har skrevet mange bøker for barn, ungdom og voksne om friluftsliv og norsk natur. Han er tildelt kultur- og kirkedepartementets spesialpris for sitt samlede forfatterskap av naturbøker for barn. Han har også fått Sørlandets litteraturpris i klassen sakprosa. Øivind har lærerbakgrunn og har vært aktiv friluftsmann siden han var helt ung.

Tormod Haraldstad (f. 1985) har doktorgrad om laks, master i økologi og naturforvaltning og er forsker ved NORCE. Tormod har skrevet en rekke forskningsrapporter og har flere publikasjoner i internasjonale forskningstidsskrifter.

Ørnulf Haraldstad (f. 1952) er biolog, cand. real. fra Universitetet i Oslo, og har arbeidet som fiskeforvalter og miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Agder. Han har vært sentral i arbeidet med kalking i laksevassdrag, har skrevet en rekke forskningsrapporter og har fått publisert artikler om laks og ål i internasjonale forskningstidsskrifter.