Kulturbløffen (Innbundet)

Hvordan vi sviktet eliten og fornærmet folk flest

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202418021
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Kulturbløffen

Kulturlivet og kulturpolitikere snakker varmt om fellesskap. De begrunner økt offentlig støtte til teatre, opera og litteratur med at kulturen skal være åpen for alle.

I denne boken hevder Kristian Meisingset at kulturen ikke blir åpnere. I stedet blir de kulturelle klasseskillene større. Støtten skaper ikke forbrødring på tvers av samfunnslag,
men gir mer spillerom til kultureliten. Politikken øker heller ikke elitens respekt for folkelig kultur, og folk flest kjøper stort sett kulturen sin på markedet. Ideologien om fellesskap og åpenhet er en bløff.

Meisingset reiser rundt i kultur-Norge. Han opplever Cindy Shermans utstilling på Astrup Fearnley Museet, operaen Salome, musikalen Evita i Kristiansand, konsert med Beyoncé, premieren til Man of Steel og countryfestival på Breim. Han snakker med Mari Maurstad, Bentein Baardson, Aslag Haugen i Hellbillies og mange av Norges mest sentrale kulturformidlere.

Boken er et oppgjør med likhets- og fellesskapsideologien og et forsvar for mangfold i kulturen. At vi har ulik kulturell smak er ikke en svakhet for samfunnet, men en styrke, mener Meisingset.

Til toppen

Andre utgaver

Kulturbløffen
Bokmål Ebok 2013
Anmeldelser Kulturbløffen

Kunst for elitens skyld

"...en forbløffende lesverdig bok om ulike kulturfelter i Norge.""Jeg blir sugd inn og gleder meg over Meisingsets fortellerglede. Den er på sitt beste når han beskriver sine kulturopplevelser, et besøk i teatret, et besøk i operaen, et besøk på kino, et besøk på Astrup Fearnley Museet og Cindy Sherman-utstilling. Koblingen mellom subjektiv kunstkritikk og kulturpolitikk, statistikk og sosiologi er et godt litterært grep."

André Gali, Kunstforum

En kulturell knockout av en bok

Et saftig partsinnlegg bygd på erfaring og tydelige tall. Sånn sett bør boka ligge glovarm på alle kontorpulter hvor det bedrives kultur her i landet.

Olav Egil Aune , Vårt land

Til toppen