Konge for sin tid (Innbundet)

Forfatter:

Boken er en klok og medrivende skildring av det moderne Norge og nasjonens samlingspunkt.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202671112
Kategori: Biografier
Omtale Konge for sin tid

Konge for sin tid er en klok og medrivende skildring av det moderne Norge og mannen som står på toppen av det, som holder oss sammen i tider da det er mer nødvendig enn noen gang.

Hva er det ved måten Kong Harald den V av Norge utøver kongsgjerning på, som gjør den så unik? Er det hans smittende humør, hans umiddelbare evne til å komme i kontakt med alle, høy som lav, uansett plass på samfunnets rangstige? Er det kanskje følelsen av at han er ‘hel ved’, at han fra den mest pompøse og utstafferte posisjon et moderne demokrati har å by på, aldri forsøker å være noe annet enn seg selv?

Christian Borch forteller historien om den tredje generasjon på tronen i verdens eneste folkevalgte monarki, og med kritisk blikk utforsker han den moderne kongerollen og mannen som har fyllt den de siste 30 år, fra Gulfkrigen til Koronakrisen. Med sitt erfarne journalistblikk går Borch opp sporene etter folkekongen, fra barndommen i USA mens landet han var født til å styre var under tysk okkupasjon, gjennom den lange og krevende veien frem til ekteskap nasjonen skulle elske; og en tidvis turbulent tid på tronen, både for privatmannen og monarken, intill han står som selve symbolet for alt som binder oss sammen.

Til toppen

Andre utgaver

Konge for sin tid
Bokmål Ebok 2020
Konge for sin tid
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Anmeldelser Konge for sin tid

lesverdig for både republikanere og monarkister.

«Forfatteren som skriver enda mer levende enn han snakker ... Norsklærere vil kunne finne forfatterens analyse av enkelte av kongens utsagn som viktig litterær analyse. For samfunns- og historielæreren er kanskje drøftingen av den konstitusjonelle rollen interessant. Spørsmålet om Norge skal være republikk eller monarki, har fått en solid temaanalyse.
Borchs ledige språkføring og rike vokabular, samt mange gode historier, gjør boka meget lesverdig. Den inneholder noe for enhver, enten man er republikaner eller monarkist.»Finn Stoveland, Utdanning

«Han har skrive ei bok som tek sikte på å trengje djupare inn i den merkelege institusjonen som kongemakta er»

John Peter Collett, Dag og Tid

Til toppen

Om forfatter

Christian Borch (f. 1944) var ansatt i NRK fra 1978 til 2015, blant annet som utenriksreporter og -kommentator og utenriksredaktør. Fra 2000 til 2010 var han fast nyhetsanker i Dagsrevyen, og deretter programleder i nye Urix fra 2010 til 2014. Borch har arbeidet i Morgenbladet og The Times i London. Han har studert ved London School of Economics og har gjennomgått Forsvarets Høgskoles Hovedkurs.

Han har utgitt en rekke bøker, blant annet Salig velstand (2001), Reiser i maktens grenseland (2003), Ramis vei (2005), Sannhetens kår (2009), Banalitetens tyranni (2017), Kjøp Berlin (2018) og Konge for sin tid (2020).

Borch har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullruten som beste nyhetsanker.