Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom (Innbundet)

Forfatter:

Stian Hole (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 48
Illustratør: Hole, Stian
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202655433
Kategori: Bildebøker
Alder: 6 - 9
Omtale Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom

Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom handler om klovnen Dummy som er i ferd med å miste jobben fordi publikum ikke ler så høyt og så mye som sirkusdirektøren skulle ønske seg. Men Jan Jensen (som han egentlig heter) har andre sider – sider som publikum også setter pris på.

Det handler om livet – og det handler om å bli benka! Og det handler om at alt ikke alltid må være morsomt, støyende og full action.

«Så sitter Dummy der. En klovn alene i sagmuggen.
Men ikke helt alene, barna og de voksne er der også,
og de tenker på å være alene, de tenker på ting i livene
deres som de vil slutte med, de tenker på hvem de har
lyst til å være alene sammen med, noen famler etter
hverandres hender, noen sender en sms til noen
og spør om ikke de skal ses senere.»

Vakkert, lekent og fargerikt fra norsk–dansk superduo! Både Stian Hole og Kim Fupz Aakeson har hyllene fulle av priser og kritikerroste bøker. Og nå har de laget bok sammen!

Til toppen

Andre utgaver

Flere bøker av Kim Fupz Aakeson:

Anmeldelser Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom

Du skal sidde helt stille, mens du kiggelæser! Så bliver du et bedre menneske. 09.06.2020

Allerbedst er det, når klovnen sidder helt stille og alene på en pindestol midt i manegens projektørlys. Selv den koleriske cirkusdirektør ønsker til sidst at blive mindre kolerisk. Sådan er Kim Fupz Aakesons nye historie. Du skal sidde helt stille, mens du kiggelæser! Så bliver du et bedre menneske.

Og så kan man nyde norske Stian Holes raffinerede meddigtende illustrationer, der er fulde af liv og humor. Han er også blevet en bedre tegner af at lære om klovneriets anatomi.

 
Steffen Larsen, Politiken (DK)

I manegen står en clown 17.05.2021

Att läsa boken med ett barn som ännu inte lärt sig läsa tar inte lång stund – men för frågor och annat kan behövas lite längre tid. Den passar även för barn i lågstadieåldern som sitter i en kuddhörna på fritids. Men varför inte ge boken till en vuxen som borde fundera på sitt ledarskap.

Lena Nöjd, Dagens bok

DNs favoriter 13.06.2021

Vackert melankolisk saga för vår tid (...)
Danske Kim Fupz Aakeson och norske Stian Hole har gjort en tröstbok om känslor och tankar som också måste få finnas.

Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Magi i manesjen 05.10.2020

Kim Fupz Aakeson og Stian Holes fortelling om en litt annerledes klovn er blitt en av vårens vakreste bøker.
(...) Og maken til klok, lekker og innbydende bildebok har jeg ikke lest på lenge!
(...) Illustrasjonsmessig er boken en helt egen opplevelse. (...) Til Aakesons fortelling er illustrasjonene i denne blandingsteknikken blitt både smakfulle og rike på detaljer, og ved hver gjennomlesning av boken opplever man noe nytt. (...) Holes og Aakesons bok er full av både snedige og fantastiske illustrasjoner som drar leseren inn i sirkusuniverset. Hole har klart å tegne frem et sirkus mer magisk enn noe sirkus jeg selv kan huske å ha vært på.

Inger Marie Kjølstadmyr, Numer

Sirkus! Med klovn i særklasse 05.07.2020

Sirkus, plutselig er det store sirkusteltet satt opp. Lukten av popcorn og sukkerspinn. Forventningen om de store opplevelsene.Sirkus! Med trapesartister, sjonglører, dresserte dyr og slangemennesker. Og klovnene, sminke og røde neser og de flaue øyeblikkene vi ler oss skakke av sammen. Vi elsker dem. Dummy er klovn på sirkus. Han er dessverre ikke særlig morsom. Hvis du ikke får publikum til å le mer får du sparken, sier sirkusdirektøren. Da må han slutte å jobbe på sirkus og ikke tjene penger mer.

Når Dummy kommer ut i manesjen begynner folk å tenke på andre ting. En gutt tenker på bestefaren sin som mislykkes og stadig har uflaks. Men han er verdens beste bestefar, det skal han fortelle neste gang de møtes. Noen sender en sms med en hyggelig hilsen. Miriam tenker på jenta på skolen som blir mobbet. I morgen skal hun gå og snakke med henne. Andre tenker på folk som ikke har et sted å bo, eller hunder som ikke har det bra.

Leo den gamle sirkusløven, kommer med råd til Dummy. Du må gjøre gærne ting, få noe i hodet, sjonglere med egg eller noe. Slutt med ballongdyrene. Dummy prøver og prøver, men til slutt får han sparken. Da protesterer publikum. Ingen klovn - og han som fikk dem til å tenke gode tanker. Hva er det sirkusdirektøren tenker på?? Denne boka handler om sagmugg, livet og tiden som går.

Kim Fupz Aakeson er Dansk og har skrevet over 100 bøker for barn og unge. Han er også tegneserieskaper, illustratør og skriver filmmanus. Han har lært alvor av Astrid Lindgren og humor og galskap av Søren Kirkegard. Han skriver mest for barn og de barnlige voksne.

Stian Hole er illustratør og forfatter. Han illustrerer også for andre og har mottatt mange priser for sitt arbeid. Hole bruker en fotocollageteknikk i sine illustrasjoner. Bøkene hans er oversatt til mange språk.

Nes bibliotek, raumnes

Klovnen der bare ikke var særlig sjov 28.05.2020

Kim Fupz Aakeson er virkelig god til at sætte spot på hverdagens udfordringer og sætte dem i en anden sammenhæng. Norske Stian Hole, der er kendt for sine smukke, detaljerede og collagelignende illustrationer, har opbygget en kompletterende modvægt til den poetiske og melankolske tekst. Den samlede fortælling i røde, orange og gule undertoner er nærmest eventyrlig i denne cirkusverden med løver, en cirkusdirektør med en lang pisk og akrobater med dødsforagt. Sammen skaber forfatter og illustrator stærke portrætter i et virvar af heste i savsmuld, duer og tryllekunster, samt en gammel løve, der ryger pibe.

Jette Holmgaard Greibe, Litteratursiden.dk

ÅH, AT GIVE SIG SELV LOV TIL AT FØLE SIG SOM EN KLOVN 15.05.2020

Der er altid en særlig stemning i Stian Holes bøger, fremkaldt af de sanselige illustrationer og tekstens insisteren på at dvæle. Ved sansningerne, ved tanker, ved følelser, ved blomsternavne, der lyder som noget, man kalder gamle damer. I Klovnen der bare ikke var særlig sjov imponerer han igen med denne stemning af eftertænksomhed, som er både urovækkende, smuk og sært genkendelig for alle, der har været i en situation, hvor man er lidt usikker. (...)

Anita Brask Rasmussen, Information (Danmark)

ARTISTERI: En klovn i manegen 20.05.2020

Et usædvanligt dansk-norsk samarbejde er blevet til en meget bevægende billedbog. (...)
Kim Fupz Aakeson og Stian Holes fascination af cirkusuniverset er smittende(...) Det kræver sin illustrator at matche Fupz Aakesons animerede tekst, men Stian Hole løser opgaven med overdådige totalbilleder af menneskemylder, ikoniske cirkusmotiver og psykologiske portrætter.
(...)
Mødet mellem Kim Fupz Aakeson og Stian Hole er et topmøde inden for den nordiske billedbog, og forfatter og illustrator står helt lige i formidlingen af historien. Det er en fornøjelse at se, hvordan Kim Fupz Aakesons underfundige tekst med tænksomme dialoger og barnelogik møder Stian Holes melankolske billeder, så ægte synergi og cirkusmagi opstår. På linje med den sørgmuntre helt Dummy lægger Klovnen der bare ikke var særlig sjov aldrig op til tom latter; bogen indbyder til fordybelse i en egentlig ganske enkel fortælling om fællesskab og menneskelighed i livets manege.

Anne Karlskov Skyggebjern, Weekendavisen (DK)

Klovnen som får oss til å tenke over meningen med livet 19.05.2020

Klovnen Dummy får tilskuerne til å tenke. Kim Fupz Aakeson og Stian Hole får oss til å tenke. (...)

Denne utsøkte bildeboken inviterer til innlevelse og analyse med mitt voksne sanseapparat og mine livserfaringer. Det er ikke sikkert at et barn vil oppleve boken på samme måte. Det jeg uansett er sikker på, er at boken byr på et eventyr i tekst og bilder som både barn og voksne kan dykke inn i, forundres over og fascineres av.

Anne Cathrine Straume, NRK

Livet i manesjen 24.04.2020

Eminent bildebokskaper. Som den drevne forfatter Kim Fupz Aakeson er, har han fat-tet seg i korthet, og overlatt mye rom til vår hjemlige eminente bildebokskaper Stian Hole. Det er lurt. Holes underfundige, tidsuavhengige og lett vemodige stil passer godt til oppgaven her.
(...)
Vi kjøper gjerne billett til Circus Fupz som minner oss om verdien av å være våken for sårbarheten både hos oss selv og hos andre.

Marianne Lystrup, Vårt Land

Klovnen der bare ikke var særlig sjov 16.04.2020

Det er en stor fornøjelse at dykke ned i Stian Holes visuelle verden og her opleve den sat sammen med Kim Fupz Aakesons verbaltekst. Tilsammen har de lavet en billedbog, der vil blive stående i lang tid, og som vil vække glæde og eftertænksomhed i både i børnehaven og i indskolingen.
Inden man analyserer ”Klovnen der bare ikke var særlig sjov” i stumper og stykker, skal man nok lade barnet (og barnet i den voksne) undre sig over både indholdet og udtrykket i billedfortællingen. Her er nok at nyde, tage fat i og tænke over. For ”Klovnen der bare ikke var særlig sjov” er: ”En fortælling om savsmuld, livet og tiden der går.”

Søren Fanø, bogbotten.dk

Tenke på ting man burde tenke på 16.04.2020

Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom er Kim Fupz Aakeson og Stian Holes første samarbeidsprosjekt. Og for en utrolig god idé det var at de to skulle lage noe sammen! Fupz Aakeson har i mange tiår tegnet og skrevet «alt fra det hoplaglade til det sorteste» ifølge ham selv. Her beveger han seg et sted midt imellom, i det lett melankolske, men likevel absurde og småvittige. Og hvem kan vel illustrere et absurd og lett melankolsk sirkus bedre enn Stian Hole? (...)

Mye er skrevet om Holes hyperrealistiske digitale collager, men sjelden har uttrykket hans passet bedre enn til å mane fram et sirkus, en arena som jo i seg selv opererer i grenseland mellom det du ser og det du tror du ser.

Mette Moe, Barnebokkritikk.no

Til toppen

Om forfatter

Kim Fupz Aakeson (1958) er en dansk forfatter, dramatiker og tegner. Han har også arbeidet som postbud, metallstøper, glassarbeider, bakersvenn og pedagogisk medhjelper. Han har et forfatterskap på over 100 bøker bak seg, først og fremst barnebøker, men han har også skrevet manus til populære danske teaterstykker og filmer. Han har mottatt en rekke danske priser for arbeidene sine.