Kjell Aukrust (Innbundet)

En biografi

Forfatter:

Sigmund Løvåsen gir oss historien om et eventyrlig kunstnerliv, fra barndommens guttestreker i Alvdal til en feiret og folkekjær forfatter. 

Les også: Han er klar med ny biografi om multigeniet Kjell Aukrust. Forrige gang ble manuset slengt i veggen

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202664428
Kategori: Biografier
Omtale Kjell Aukrust

Kjell Aukrust var en av Norges mest elskede kunstnere gjennom alle tider. Som tegner, forfatter, filmskaper og humorist har han satt sitt preg på tre generasjoner nordmenn. Alle føler seg litt i slekt med Solan, Ludvig og Reodor Felgen. Men hvor godt kjenner vi mannen som skapte dem?

Sigmund Løvåsen gir oss historien om et eventyrlig kunstnerliv, fra barndommens guttestreker i Alvdal til en feiret og folkekjær forfatter. En fortelling som også innholder prisen det koster å få alle andre til å smile.

I den første utfyllende biografien om Kjell Aukrust, bygget på et unikt kildemateriale og utallige møter med de som sto ham nær, kommer vi multikunstneren og mennesket nærmere enn noen gang tidligere. Beretningen om Kjell Aukrusts liv er fortalt like sprudlende morsomt, vart poetisk og dypt alvorlig som mesterens egne skildringer.

Til toppen

...en sammenhengende fest. ... gjennomført med både kunnskaper, engasjement og glød.
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

Andre utgaver

Kjell Aukrust
Bokmål Ebok 2020
Kjell Aukrust
Bokmål Heftet 2022

Du vil kanskje også like

Anmeldelser Kjell Aukrust

Vennlig og varm

«Å ta fatt på Kjell Aukrusts biografi i bokform, må ha vært en særdeles utfordrende oppgave. Men Sigmund Løvåsen har grepet utfordringen og kommet i mål på best mulige måte. Biografien «Kjell Aukrust» er blitt en sammenhengende fest. ... gjennomført med både kunnskaper, engasjement og glød.»

 
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

Portrett av et lekende menneske

 
Siri Wahl-Olsen, Adressavisen

Vil bli stående som en bauta over Kjell Aukrust liv og virke

«Sigmund Løvåsen går varsomt og stilsikkert bakom det bildet kunstneren og mediepersonligheten Kjell Aukrust ønsket å gi av seg selv.»

Astrid Fosvold, Vårt land

Spanande om multikunstnaren Kjell Aukrust

«ein både fyldig og interessant biografi … Sigmund Løvåsen skriv godt og engasjerande.»

Audun Mosevoll, Dagen

«en høyst lesverdig og grundig biografi. Biografien er et funn for alle som ønsker å
bli bedre kjent med det folkekjære multigeniet Kjell Aukrust. ... Biografien kaster lys over
mennesket Kjell Aukrust bak alt det fantastiske han skapte»

Ellen Lie, Arbeidets rett

Vakker biografi om Kjell Aukrust

«La deg ikke lure av det noe trauste fargebildet av gubben på omslaget. Opptil flere av de beste setningene skrevet i norsk sakprosa i 2020, finner du i «Kjell Aukrust. En biografi». ... Flåklypa er en viktig del av historien om Kjell Aukrust. Den som leser Sigmund Løvåsens vakre biografi (vakker både inni og utenpå), skjønner at denne livshistorien også inneholder en del annet.»

Knut Hoem, NRK

Velforma biografi syner at Kjell Aukrust var meir komplisert enn gapskratt og naturlyrikk.

«Det er på høg tid at Kjell Aukrust får sin biografi, og Løvåsen har gjort grundig arbeid. Ein målestokk er at også vi som har vore i fan-klubben sidan vi lærte å lese, får eit vell av ny informasjon om både personen og kunstnaren. Ikkje minst får vi innblikk i hans kompliserte sinn og vanskelege sider. ... Løvåsens første sakprosa-bok kombinerer han litterær kraft og råkande formuleringar med eksemplarisk kjeldebruk. Her er grundig noteapparat, litteratur og namneregister på plass. Dette er heldigvis ikkje eit helteportrett, men eit funn for alle med hug til Kjell Aukrust.»

Alf Skjeseth, Klassekampen

Til toppen

Om forfatter

Sigmund Løvåsen (f. 1977) er oppvokst i Trysil, nå bosatt i Svartskog i Nordre Follo kommune. Han har studert ved forfatterstudiet i Bø og ved Litterär Gestaltning i Göteborg. Fra 2012-2017 var han leder i Den norske Forfatterforening.

Løvåsen debuterte i 2003 med romanen Nyryddinga, og for den ble han tildelt Tarjei Vesaas´debutantpris og P2-lytternes romanpris. Han har senere gitt ut romanene Brakk og Mamsell Iversen og har skrevet tre skuespill. I 2018 kom hans første diktsamling, Med øksene dei haustar inn. Biografien om Kjell Aukrust er hans første sakprosautgivelse.