Jeg foreslår at vi våkner (Innbundet)

Forfatter:

Jeg foreslår at vi våkner er et hovedverk i Beate Grimsruds forfatterskap. « (...) en av de sprekeste, rareste og mest underholdende norske bøkene jeg har lest på svært, svært lenge.» Sindre Hovdenakk, VG (terningkast 6). 

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 544
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202612580
Kategori: Romaner
Omtale Jeg foreslår at vi våkner

Jeg foreslår at vi våkner er et hovedverk i Beate Grimsruds rike forfatterskap. Romanen gikk rett til topps på bestselgerlistene da den utkom, og den ble tildelt Brageprisen for 2020.

En hvit konvolutt flyr gjennom lufta og inn i brevsprekken hos Vilde Berg. Hun står midt i livet. Hun har alt hun behøver. I konvolutten ligger beskjeden som skal snu opp-ned på tilværelsen – hun er blitt alvorlig syk. Livsglade og nysgjerrige Vilde har alltid stilt spørsmål til seg selv og verden, og hun har aldri tatt svarene for gitt. Når noe så selvsagt som ens eget liv kan opphøre, hvilke spørsmål stiller man seg da?

Nå erfarer hun tiden som både knapp og utstrakt – hvor lenge må hun vente på svar, håp og bedring? Må hun skynde seg og bruke tiden godt?

Parallelt med fortellingen om Vilde som vil leve, fins alle historiene om henne som barn, da hun vokste opp innunder de sagnomsuste Dovrefjellene og da hun stjal en gullpenn fra morfar. Ut av gullpennen sprang fortellingene om den lengselsfulle og lekne rotta som håper å bli sett og elsket av reven med den vakre halen.

I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor.

Til toppen

Vondt og vakkert på samme tid.
Adresseavisen

Andre utgaver

Jeg foreslår at vi våkner
Bokmål Ebok 2020
Jeg foreslår at vi våkner
Bokmål Heftet 2021
Jeg foreslår at vi våkner
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020

Flere bøker av Beate Grimsrud:

Anmeldelser Jeg foreslår at vi våkner

En unik forfatters originale vri 27.05.2020

 
Bjørn Kvalshaug, BOK365

Intens filosofisk hjernegymnastikk 20.05.2020

«(...) et eksempel på eksepsjonell skrivekunst fra den norsk/svenske forfatteren»

 
Solgunn Solli, Altaposten

Sprekeste og mest underholdende roman på lenge 21.04.2020

« (...) en av de sprekeste, rareste og mest underholdende norske bøkene jeg har lest på svært, svært lenge.»

«"Jeg foreslår at vi våkner" er en frodig, fabulerende og fantasisterk roman.»

«(...) en dypt original og meningsfull opplevelse som du garantert vil huske svært lenge.»

 
Sindre Hovdenakk, VG

Rasende, råsterk kreftroman 22.04.2020

«Beate Grimsrud inviterer til en språklig berg-og-dal-bane som får deg til å skrike av fryd og redsel.»

«Dette er en rasende, råsterk roman, helt ulik alle krefthistorier jeg har lest før. Dette er en krigsroman.»

«Spenn sikkerhetsbeltene og les!»

 
Inger Bentzrud, Dagbladet

Fandenivoldsk reaksjon på kreftdiagnosen 22.04.2020

«Fandenivoldsk og humoristisk roman full av eventyr og fantasi.»

«(...) en sterk og allsidig roman om å leve med en kreftdiagnose.»

«Jeg blir rett og slett mentalt andpusten. Men det er verdt det.»

«(...) en humor og en galgenhumor som gjør det lett for leseren å leve med i dette hjerteskjærende. Nært og innstendig. Vondt og vakkert på samme tid.»

 
Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

Skrevet med klokskap og troverdighet 17.04.2020

«(...) en nyskapende blanding av realisme og eventyr.»

«(...) byr på mange uventede tankesprang og originale asso­siasjoner uten å miste realite­tene av syne.»

 
Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

Leikande om livsalvor 22.04.2020

«(...) ein sterk og original roman.»

«(...) teksten løfter seg og blir til noko meir enn ei sjukdomshistorie. Mykje meir.»

Marta Norheim, NRK

Kvinnen med gullpennen 22.04.2020

«Beate Grimsrud har igjen levert en roman uten dårlige setninger.»

Atle Christiansen, Aftenposten

Døden midt i livet 22.04.2020

«Beate Grimsrud (...) har med sin nye bok skrevet et vakkert og brutalt eventyr fra virkeligheten»

«Jeg foreslår at vi våkner» er både skremmende vakker og trøsterik som en dundyne. Bedre kan det knapt bli.»

«Beate Grimsrud klarer å forbinde dette undrende og barnlige med det voksne og mer erfarne, og denne forbindelsen skaper mye av spenningen og kraften i romanen.»

««Jeg foreslår at vi våkner» er et av vårens vakreste og mest brutale eventyr.»

Turid Larsen, Dagsavisen

Jeg tror Beate Grimsruds nye roman Jeg foreslår at vi våkner er det beste hun har skrevet. For meg er den i det minste som leskende vann i en tørst strupe - umulig å ta inn uten å rope høyt "endelig!". (...)
Det er altså i språket det skjer; det er der vi finner nytelsen. Dette har forså vidt denne romanen til felles med alle andre riktig gode romaner. Men Grimsruds verk er ikke bare en språklig fest. Den bærer også i seg et tankegods som karakteriseres av noe så utdatert som visdom.

Nina Björk, Dagens Nyheter

Alt finnes med her 27.08.2019

Det er som en trakt. Jo lenger inn i boken jeg kommer jo strammere skrus det til. Til slutt er det nådeløst, og jeg blir helt stille. (...) Jeg kommer ut til slutt, som et litt forslått, betatt og beriket menneske.

Anna Tullberg, Sveriges Radio

Hon forteller om kreftbehandlingens smerte 10.09.2019

Beate Grimsruds største, mest sviende och levende roman (…) "I kunsten", skrev Kafka, "må man gi avkall på sitt eget liv for å få det tilbake. Det gjør Grimsrud. Ut med alt, allt skal bort, språkets lekenhet og innfall balanserer på stram line. Resultatet er en rik roman, rik på menneskelig klossethet og så full av uventede formuleringer at jeg for en sjelden gangs skyld leser på nytt hele sider jeg nettopp har lest. Grimsruds anlegg for dramatikk og rytme gjør at den røde tråden syk, frisk, syk igjen aldri blir monoton (…) som leser forblir jeg berørt uavbrutt gjennom 576 sider.Gabrielle Björnstrand, Nynäshamns Posten

Spennende om liv, angst og sykdom 27.08.2019

Det er sannelig utmattende å lese Beate Grimsruds nye 575 sider lange roman Jeg foreslår at vi våkner. Ikke fordi den er lang, men fordi teksten har et nærmest rasende emosjonelt trykk som det er umulig å verne seg fra. Men man ønsker heller ikke verne seg fra det fordi Beate Grimsrud skriver så til de grader godt.

Lennart Bromander, Norra Skåne

En skildring av kreft full av luftig lys og mørke brådyp 29.08.2019

Jeg foreslår at vi våkner er en angsfylt, morsom og utfordrende lesning, full av luftig lys og mørke brådyp.

Therese Eriksson, Västerbottens-Kuriren

Beate Grimsruds nye roman er en like smertefull som vakker tekst om døden i livet. 27.08.2019

Til tross for det vanskelige temaet er dette en roman som mer enn noe annet lever språklig - og for et språk! Beate Grimsrud fortetter, opphøyer, forteller og skildrer.

Ingrid Bossedal, Göteborgposten

Til toppen

Intervju

Bokpod

Podcast med Beate Grimsrud

Jeg skriver ikke slik jeg hadde tenkt jeg skulle skrive, jeg skriver sånn som jeg tenker når jeg skriver, sier Beate Grimsrud. Dette og mye mer får du høre om i denne BokPoden.

Til toppen

Om forfatter

Beate Grimsrud (1963-2020) ble født i Bærum. Siden 1984 var hun bosatt på Södermalm i Stockholm. Hun varr en prisbelønt forfatter som skrev sine bøker både på svensk og norsk, og utga bøker i mange sjangre.

Hun debuterte i 1990 med novellesamlingen Det fins grenser for hva jeg ikke forstår som vakte oppmerksomhet med sitt særegne språk, fylt av dramatikk, poesi og humor. For romanen Å smyge forbi en øks (1998) ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris fra Sverige, og romanen vant Sveriges Radios Romanpris. Oppfølgeren, Hva er det som fins i skogen barn? mottok Aftonbladets litteraturpris og Per Wästbergs personlige pris for den svenske utgaven. Søvnens lekkasje (2008) ble belønnet med P2-lytternes romanpris og nominert både til Brageprisen og den tilsvarende svenske Augustprisen. Romanen En dåre fri (2010) ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris fra både Sverige og Norge, og hun mottok den norske Kritikerprisen og den svenske Sveriges radios romanpris for romanen. En dåre fri er oversatt til mer enn 10 språk, blant annet engelsk, tysk, fransk og russisk.

Evighetsbarna ble lansert på svensk våren 2015 til strålende anmeldelser. «Så här är det när en av de fränaste och skicligaste berättarna i Norden skriver en roman» skrev Aftonbladet. Høsten 2015 kom den på norsk, og også her ble det gode anmeldelser. Vigdis Moe Skarstein i Adresseavisen skrev: «Jeg kjenner få forfattere som på denne måten makter å formidle de store eksistensielle og filosofiske spørsmål gjennom å beskrive menneskers liv i korte episoder som hver for seg slutter litt uforløste. Dette er en av høstens beste og viktigste bøker.» I 2011 mottok Beate Grimsrud Dobloug-prisen for sitt forfatterskap. Hun er for øvrig tildelt 2002 Aftonbladets litteraturpris, Per Wästberg personlige pris for Vad är det som fins i skogen barn?

Jeg foreslår at vi våkner (2020) var et hovedverk i Beate Grimsruds forfatterskap. I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor. Romanen ble tildelt Brageprisen, og samme år mottok hun Albert Bonniers stipendium.

Beate Grimsrud var også virksom som film- og radioregissør, og hun skrev dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilm. Noen spørsmål om boksing ble tildelt Amandaprisen i 2000. En annen av hennes filmer, Det brukar gå bra, en poetisk fortelling om kjærlighet og tap, dyr og mennesker hadde premiere på Göteborgs filmfestival.