Ikaros, Line, Joacim: 3 romaner i 1 (Heftet)

Serie: Moderne klassikere 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 640
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie:
ISBN/EAN: 9788202391171
Omtale Ikaros, Line, Joacim: 3 romaner i 1

Line
Line er den legendariske romanen om 50-tallsgenerasjonen i Oslo, og var en av etterkrigstidens store romansuksesser. Den ble gitt ut i flere europeiske land og i USA.

Line forteller historien om den klassiske "outsideren".
Jacob blir utvist fra gymnaset og stikker til sjøs. Tilbake i Oslo treffer han vestkantpiken Line, men han føler seg like lite hjemme i villaene på Holmenkollen som i det overfladiske kulturmiljøet på Theaterkaféen.
Skildringen av jazz-miljøet, den dramatisk kjærlighetshistorien i et ung, beatpreget miljø var et moderne, nødvendig og friskt pust i datidens litteratur.

Ikaros
«Siden Hamsun har ingen ungdom stått frem i norsk litteratur med større vilje og større rett til å være annerledes. (…) Her står vi overfor årets mest oppsiktsvekkende diktverk – overdådig rikt, lysende begavet, fascinerende.» Slik skrev Kjølv Egeland om romanen ”Ikaros” i Vinduet i 1957.
Axel Jensen var da 25 år og Ikaros ble et eksplosivt gjennmbrudd.

Den ytre handling er en ung manns reise gjennom Sahara, og romanen skildrer en higen etter det fantastiske, det overnaturlige, men fremfor alt en ung manns sterke engasjement og søken etter opplevelse og orientering i verden.

Joacim
«På veien tilbake til landsbyen møter jeg Irene. Jeg stopper. En sår og forvirret glede slo opp i meg og hjertet tok øyeblikkelig til å slamre og bråke, et nakent vergeløst hjerte. Hun kom liten og alene med kurv over armen og bak henne var himmelen blek og perlemorsaktig. Også hun stoppet. Vi stod rett foran hverandre. En demring la seg over øynene mine, jeg ville si noe beåndet, men var lite flink. Ingen av oss var særlig flinke. Jeg så at det lå et rødt badehåndkle, en bok og en flaske appelsinsaft i kurven hennes.»

Romanen "Joacim" utkom første gang i 1961.

Til toppen

Andre utgaver

Ikaros
Bokmål Innbundet 1998
Line
Bokmål Heftet 1998
Line
Bokmål Heftet 2004
Ikaros
Bokmål Heftet 2004
Ikaros
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016
Line
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016
Om forfatter

Axel Jensen ble født i 1932 og døde i 2003. Han er en av etterkrigstidens sentrale og nyskapende forfattere.

Jensen debuterte i 1955 med Dyretemmerens Kors, utgitt på eget forlag. I 1957 kom romanen Ikaros som ble etterfulgt av Line i 1959. I 1965 kom Epp, den første i en trilogi han selv kalte for factionlitteratur representert gjennom de «oblidorske røster». I 1992 kom oppfølgeren Lul, og i 1995 ble hele det oblidorske landskapet samlet i Og resten står skrivd i stjernene, som var illustrert med tegninger av Pushwagner.

Jensen har også utgitt sakprosa. 1994 utga han en gjennomgang av Salman Rushdies univers under tittelen Gud leser ikke romaner. Axel Jensens samlede verker ble utgitt i 1998. Han har til sammen gitt ut 25 bøker og mottatt flere priser, bl.a. Fritt ords honnørpris og Norsk PENs Ossietzky-pris.

Til tross for sykdom arbeidet Axel Jensen med stadig nye prosjekter. Høsten 2002 utkom Guru, boken om Georg Ivanovitch Gurdjieff.

Bøker i serien