Ida (Innbundet)

Forfatter:

og

Esther van Hulsen (Illustratør)

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 72
Illustratør: van Hulsen, Esther
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202337797
Kategori: Fakta for barn
Alder: 5 - 10
Omtale Ida

For 47 millioner år siden levde det et lite dyr i jungelen i Tyskland. I 2009 ble hun verdenskjent under navnet Ida. I denne boken blir du nærmere kjent med henne, hvordan hun levde og hvem som levde sammen med henne. Du får også vite hvordan vi vet alt det vi vet om henne, og hvordan hun er i slekt med oss mennesker.

Endelig blir Ida levende igjen!

Oversatt til fransk, tysk, russisk, japansk og nederlandsk.
Vinner av flere priser i Frankrike, bl.a. den presisjetunge
Les Prix La Science se Livre for beste vitenskapelige bok for barn.
Nominert til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker 2011, kategorien for beste illustrasjoner.

Til toppen

Flere bøker av Torstein Helleve og Jørn H. Hurum:

Anmeldelser Ida

Bildeboken som forskningsformdling

"[...] dette er en bok man kan lese, bla og slå opp i mange ganger og med ulik motivasjon. Som fagbok benytter den seg av flere sjangrer og henvender seg, kanskje derfor, til lesere med ulik lesererfaring og ulik motivasjon for lesning. [...] Bokens første halvdel er en lett tilgjengelig fortelling om Idas fødsel, oppvekst og død. Fortellingen kan langt på vei leses som mange andre fiktive bildebok- og dyrefortellinger for barn. Det som skiller den, ligger ikke bare i at fortellingen slutter med Idas død, det hender det at andre dyr i bøker for barn gjør, men også i måten fortellingen er illustrert på. Esther van Hulsen, som har lang erfaring med å tegne både dyr og dyrs naturlige omgivelser, står både for bokens design og dens malte og tegnete illustrasjoner. [...] Den fargerike, og for dagens øyne fantasifulle flora og fauna, er ikke et uttrykk for fristilt og autonom kunst, men en kunstnerisk formidling av forskernes funn. Og det er åpenbart at også kunstneren har studert og reflektert over disse funnene."

Nina Goga, Barnebokkritikk.no

Nyttig om naturen

"Den todelte boka er illustrert med fantastiske, naturalistiske malerier. I tillegg til en fiksjonalisert del om Idas liv, består boka av en fakta- og aktivitetsdel om Ida og tiden hun levde i."

 
Hege Fosser Pedersen, Foreldre & Barn

Illustrert lidenskap

"Forsker og Ida-far Jørn Hurum og museets webredaktør Torstein Helleve skriver lidenskapelig og levende, men det er først og fremst de store, utfallende tegningene til Esther van Hulsen som suger leseren inn i det forhistoriske universet. Både Ida selv og de andre dyra, som alle er identifisert i en silhuettoversikt i slutten av boka, er malt fargerikt og vakkert av den nederlandske illustratøren, som har tegnet mye for museer og dyrehager."

Jørgen Brynhildsvold, Universitas

Human paleontologi for femåringer

«Ida fungerer supert som godnatthistorie, og kan måle seg med det beste innen sjangeren. Den kombinerer kunnskap og emosjonalitet på en forbilledlig måte, og både fem år gamle Viktor og ti år gamle Kamille ble grepet av historien om den lille apejenta, som for øvrig er oppkalt etter Hurums egen datter.»

J. Breivik, Tidsskrift for Den norske legeforening

Til toppen

Om forfatter

Torstein Helleve (f. 1964) er kommunikasjonsrådgiver på Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo. Han kjøper bare bøker for å lese dem, og når han er ferdig med dem, gir han bort de fleste på bokbyttemarkedet til Tøyen bibliotek.

Jørn Harald Hurum (fødte 1967) Professor i paleontologi ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo. Han har samlet fossiler siden han var seks år, og så fort han lærte seg å lese, også på bøker (mest Hardy-guttene). Har de siste 25 årene samlet mindre på Hardy-guttene og mer på bøker fra vitenskapshistorien rundt sitt eget fag.