I går (Innbundet)

Forfatter:

Henninge Margrethe Solberg (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 128
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Hier
Oversatt av: Solberg, Henninge Margrethe
ISBN/EAN: 9788202716318
Kategori: Romaner
Omtale I går

I går fra 1995 var Agota Kristofs aller siste roman. Den utgis nå for første gang på norsk.

For Sandor Lester består hver dag av det samme ritualet: Han står opp klokka fem, tar bussen, stempler inn på fabrikken og borer det samme hullet i akkurat det samme metallstykket. Alt for å tjene akkurat nok til å spise og å ha en bolig og en seng – så han kan starte på nøyaktig det samme løpet igjen i morgen.

For at ting skal endre seg, må Line dukke opp, idealkvinnen som Sandor har drømt om siden han forlot hjemlandet sitt. Hvis Line hadde vist seg, skulle han ha skapt seg en fremtid som forfatter, under navnet Tobias Horvath.

Den dagen livet endrer seg for Sandor Lester, er det imidlertid ikke fantasiens Line som stiger inn på bussen, men den virkelige. Line, hun som Sandor kjente i hjemlandet, da de begge var barn, og Tobias Horvath ikke var et pseudonym, men det reelle navnet til en liten gutt. Men den Line som nå står foran ham i kjøtt og blod, er ikke alene, hun har med en mann og et lite barn.

I går er en intens beretning om umulig kjærlighet. Men det er også en refleksjon over tidens gang, urettferdighet og hva flukt og eksil kan gjøre med et menneske. Den er skrevet med Agota Kristofs velkjente språklige enkelhet og konsentrasjon – og skaper den samme følelsen av uhygge som hennes verdensberømte trilogi om tvillingene Lucas og Claus.

«Agota Kristof treffer like hardt igjen.» Svenska Dagbladet

«I går er en mørk skjønnhet – i sin skildring av fabrikkslaveri, eksistensiell fortvilelse og manglende evne til å leve i nåtiden.» Aftonbladet

«… en nær sagt magnetisk leseopplevelse.» Sydsvenskan

«Det finnes bøker som likt diamanter i steinkull venter på at noen skal komme og bli truffet av deres mørke stråleglans.» Dagens Nyheter

Til toppen

Jeg nøler ikke med å plassere denne boken på litteraturens øverste hylle.
Jonas Hansen Meyer, NRK.no

Andre utgaver

I går
Bokmål Ebok 2022
Anmeldelser I går

Jeg nøler ikke med å plassere denne boken på litteraturens øverste hylle. Cappelen Damms Kristóf-revival i Norge de seneste årene, først med gjenutgivelsen av tvilling-trilogien, deretter med utgivelsen av flere av Kristófs bøker, er en berikelse for norsk litteratur.

Jonas Hansen Meyer, NRK.no

Til toppen

Om forfatter

Agota Kristof ble født i Csikvánd i Ungarn i 1935. Hun vokste opp i landsbyen Szombathely nær grensen til Østerrike, men forlot hjemlandet under oppstanden i 1956. Ad omveier kom hun til Neuchâtel i Sveits. Der jobbet hun i mange år i en klokkefabrikk mens hun langsomt lærte det lokale språket, fransk.

Hennes første roman Tvillingenes dagbok kom ut i 1986. Den ble etterfulgt av Beviset (1988) og Den tredje løgnen (1991). I 2004 ga Kristof ut memoarboken L’anaphabète («Analfabeten») om sin barndom, det å være flyktning, og det å lære å skrive på et nytt og fremmed språk. I 1995 kom romanen I går, som Aftonbladet kalte «en mørk skjønnhet» da den ble utgitt for første gang på svensk i 2020.

På slutten av livet ble Agota Kristof hyllet med flere viktige litterære utmerkelser som den østerrikske statsprisen for litteratur og Kossuth-prisen i sitt første hjemland Ungarn. Hun døde i Neuchâtel i 2011.