Hun som går (Innbundet)

Forfatter:

Oda Myran Winsnes (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: al-Mashsha’a
Oversatt av: Winsnes, Oda Myran
ISBN/EAN: 9788202553944
Kategori: Romaner
Omtale Hun som går

Samar Yazbeks roman Hun som går er en rystende opptegnelse om en ung jentes forsøk på å erkjenne krigens banale grusomheter. Det er en original og gripende bok som bringer leseren tett på de umenneskelige lidelsene under borgerkrigen i Syria.

«Et stumt skrik fra Syrias helvete …» Kristeligt Dagblad

Rima sitter bundet fast i en kjeller i Ghouta utenfor Damaskus. Hele livet har de rastløse beina hennes villet gå av sted med henne. Men der hun tidligere ble stoppet av morens frykt for at hun skulle løpe sin vei, er det nå noe langt mer alvorlig som har tatt makten over henne: I Syria kommer krigens drønn stadig nærmere – så nærme at uskyldige mødre dør og unge jenter havner i avgrunnen.

Rima forstår seg ikke på voldshandlingene. Hun greier ikke å ta dem inn over seg, men fortsetter å søke tilfukt i en fantasiverden. For å ta kontroll over redselen og maktesløsheten i kjellerrommet begynner hun til slutt å skrive ned sin historie.

«Det er en genial romankarakter som Samar Yazbek skriver fram … Den litterært begavede, men uvitende Rima registrerer uten helt å forstå, uten å tolke og uten å ta parti.» Mattias Hagberg, Göteborgsposten

«Hun som går er en dypt original, nesten surrealistisk fantasi skrevet i et enkelt og tydelig språk …» Lennart Bromander, Arbetarbladet

«Radikalt og sørgelig om krigens Syria …» Sandra Stiskalo, Kulturnytt P1

«En roman om ufattelige tap.» Martina Montelius, Expressen

«Boken … etterlot denne leser meget berørt, og det skyldes – i tillegg til den grusomme virkelighet den beskriver – Yazbeks sans for detaljer, så som fargen på husmurene da gassbombene faller …» Kathrine Tschemerinsky, Weekendavisen

Til toppen

Syriske Samar Yasbek formidler krigens gru ii en roman som likner et merkelig eventyr.
Maya Troberg Djuve

Andre utgaver

Hun som går
Bokmål Ebok 2018
Hun som går
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018
Anmeldelser Hun som går

Originalt og forferdelig fra Syria

"Kontrasten mellom den milde og smårare fortellermåten og de forferdelig harde realitetene i romanen er kraftfull. Rima underdramatiserer og gjør fortellingen åpen og tilgjengelig for oss."

 
Maja Troberg Djuve, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter

SAMAR YAZBEK (f. 1970) er født i Jableh, Syria, er journalist og har utgitt en rekke bøker. For dagboken ”A Woman in the Crossfire”, en personlig fortelling om hennes opplevelser under starten på den syriske revolusjonen, ble hun tildelt 2012 PEN Pinter Prize og 2012 Swedish Tucholsky Prize: Den blir tildelt forfattere som har vist ekstraordinært mot for å verne om ytringsfriheten.
Romanen En duft av kanel ble første gang utgitt i norsk utgave høsten 2013.