Kokebokforfatter og kostholdspioner
«Gjennom nærstudier av ingredienslister og oppskrifter, samt i tallrike tilsynelatende digresjoner om alt fra tidens sosialpolitikk til arkitektur i 1930-årene presenterer forfatteren bakgrunn for å forstå sentrale trekk i samfunnsutviklingen, som fremveksten av middelklassen og dens nye idealkvinne - husmoren. Historien om Schønberg Erken er slik sett i høyeste grad både kvinnehistorie og samfunnshistorie. Det er en imponerende bedrift å romme alt dette i en biografi som med letthet kunne ha kommet unna med å spenne opp et mye mindre lerret. Schønberg Erkens Stor kokebok kom i til sammen 20 utgaver fordelt på
mange tiår, og er norgeshistoriens mest innflytelsesrike kokebok. Kostholdspioneren, kokebokforfatteren, foredragsholderen, skolebestyreren og, ja, samfunnsstrategen Schønberg Erken har fått en biografi som er henne verdig.»
Are Brean, Tidsskrift for den norske legeforening
Livet på kjøkkenet
«Samfunnsøkonom og journalist Maria Berg Reinertsen går gjennom livet og kokebøkene til den store norske kjøkkenskriveren Henriette Schønberg Erken, og viser hvordan mat er politikk, hvordan husstell blir ideologi. Bisarre, barokke oppskrifter med levende skilpadder i suppen og 30 eggeplommer til fattigmenn, blir tolket og analysert, som uttrykk for tidsånd, med klar relevans for vår tids kamp om hverdagen. […] Den er en av høstens mest interessante sakprosautgivelser, fordi den har potensial til å gi leseren et nytt blikk på hverdagen, og fordi den rokker ved vedtatte sannheter.»
Bernt Erik Pedersen, Dagsavisen
Hun som mettet landet
«Med tydelig fortellerstemme og gode glimt fra sitt eget forhold til arven etter Schønberg Erken på bestemors kjøkken, har Maria Reinertsen levert et viktig tillegg til Slagstads verk.»
Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad
Velkrydret spikersuppe
«Henriette Schønberg Erkens bøker, foredrag og artikler forandret husmorlivet - og kanskje hele samfunnet. […] Alt fra statistikker over eggforbruk blant oslofamilier til glansede reproduksjoner av de første fargebildene i Erkens legendariske kokebok krydrer verket.[…] Lettlest og underholdende om Schønberg Erken.»May Grethe Lerum, VG
«Reinertsen nærmer seg bautaen i norsk kokelitteratur med økonomens blikk, men også essayistens. Et tilsynelatende prektig emne behandla utprøvende, lett og innsiktsfullt.»Arnhild Skre , NRK
Kjøkkenideologen
«Maria Berg Reinertsen er et unikum i norsk sakprosa.[…] Schønberg Erken-biografien hennes er en liten genistrek.»Torgrim Eggen, Klassekampen
Til toppen