Håpe, sa gåsa (Innbundet)

Forfatter:

Kaia Linnea Dahle Nyhus (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 56
Illustratør: Nyhus, Kaia Linnea Dahle
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202363499
Kategori: Høytlesning
Alder: 6 - 10
Omtale Håpe, sa gåsa

En fin samling med dyredikt fra en av våre fremste bildebokskapere. Det er spesielt gåsa som står i sentrum, noe som tittelen formidler. Noen av diktene er morsomme, noen vemodige, filosofiske eller spørrende. Gåsa er svak for svanen. Han har så lang og vakker hals, men det er Ok å være gås også, særlig når svanen visker vakre ord til henne.

Vinner av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker 2011, kategorien for beste illustrasjoner.

Til toppen

Flere bøker av Gro Dahle:

Anmeldelser Håpe, sa gåsa

Varme, kloke gåsevers

"[...] stappfull av kloke, varme, menneskelige gåsevers, sett og presentert av en gås full av livserfaring, humanitet og trygghet. Samlingen er formeg dyrefabelvers av ypperste klasse.Dyrefabelens kvalitet er å gi dyrene og fuglenemenneskestemme, bli talerør for et dikterisk jeg somharnoe viktig på hjertet. Nårdikteren kler seg i dyreham eller fuglefjær, kan det skape frihet, stort vågemot og distanse. Slik gjørGroDahle gåsa til en skarpsynt observatør av livet, leken og alvoret.Her er knapt et vers preget av sløv likegyldighet. Hvert av demkan isolert sett stå somsmå lærestykker, båret framav gåsestemmen i en svært vellykket blanding av surrealisme og konkret virkelighet. [...] Selvsagt kan «Håpe, sa gåsa» leses somgøyal barnebok,men dybden i teksten gjørden først og fremst til allalderlyrikk.Dobbel glede byrdiktsamlingen på gjennomillustrasjonen. [...] Koloritt og de halvt surrealistiske strektegningene kler teksten somhånd i hanske.Avgjort talentfullt."

 
Finn Stenstad, Tønsberg Blad

Til toppen

Om forfatter

Gro Dahle er født i 1962 og bor på Tjøme i Vestfold. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har studert kreativ skriving ved Høgskolen i Telemark. I 1987 debuterte hun med Audiensen diktsamling som ble meget godt mottatt. Hun har siden markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Apens evangelium (1989), Linnea-pasjonen (1992), Regnværsgåter (1994) og Hundre tusen timer (1996). I 1998 kom Karneval, dikt i utvalg, med etterord av Arild Linneberg. I 2006 kom hennes første voksenroman: Huset i snøen, som fikk en enstemmig god mottakelse fra kritikerne. I 2012 kom Hundre tusen timer i ny utgave, med etterord av Steinar Opstad. Novellesamlingen Amerika (2015) gir en overbevisende skildring av en liten familie som flytter fra Norge til Amerika, sett fra barnets perspektiv.

Gro Dahle har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser, bl.a. Brageprisen for beste barnebok 2002, Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur i 2004 og Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur, beste illustrasjon, for boken Håpe sa gåsa, i 2011. Sistnevnte er illustrert av Gro Dahles datter Kaia Linnea Dahle Nyhus. Flere av Gros øvrige bøker er illustrert av hennes mann, Svein Nyhus. Sammen ble de tildelt Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2014 for bildeboka Akvarium. I 1998 mottok Dahle Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2015 ble hun tildelt Triztan Vindtorns poesipris for sin innsats for norsk poesi.

Gro Dahles bøker er oversatt til en rekke språk. Hun har holdt mange populære skrivekurs og utgitt bøker om å skrive.

Alle tilgjengelige bøker av Gro Dahle finner du her.