Hallo, verden (Innbundet)

Hvordan være menneske i en verden styrt av datamaskiner

Forfatter:

Lene Stokseth (Oversetter)

Hallo, verden viser Hanna Fry oss algoritmenes indre verden, viser frem makten de har, og spør om de virkelig er en forbedring for menneskene de erstatter.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 288
Forlag: Font Forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Hello world
Oversatt av: Stokseth, Lene
ISBN/EAN: 9788281695207
Omtale Hallo, verden

Hannah Fry tar oss med på en rundtur på godt og på vondt i algoritmenes verden, den verden vi faktisk lever i. I Hallo, verden viser hun oss algoritmenes indre verden, viser frem makten de har, og spør om de virkelig er en forbedring for menneskene de erstatter.

Tenk om du ble anklaget for en forbrytelse, hvem ville du skulle avgjort dommen din - en matematisk konsistent algoritme som ikke er i stand til å føle empati eller en medfølende menneskelig dommer som kan skille galt fra rett? Hva om du vil kjøpe en førerløs bil og må velge mellom en som er programmert for å redde så mange liv som mulig og en annen som prioriterer livene til sine passasjerer?

Dette er bare noen av dilemmaene vi begynner å møte når vi nærmer oss algoritmealderen, et samfunn der maskinene styrer. Allerede nå forteller algoritmene oss hva vi skal se på TV og internett, hvor vi skal gå i byene, og mye mer. Men når vi blir avhengige av algoritmer for å ta store, viktige avgjørelser - innen rettsvesen, helsevesen, transport og finans - reises de store spørsmålene om hvordan vi vil at verden skal se ut.

Til toppen

...en fengende, informativ og skarp bok...
Marius Wulfsberg, Dagbladet

Andre utgaver

Hallo, verden
Bokmål Ebok 2020
Hallo, verden - Hvordan være menneske i en verden styrt av datamaskiner
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Hallo, verden
Bokmål Heftet 2020
Anmeldelser Hallo, verden

Slik styrer datamaskinene livet ditt. Høyaktuell, fengende og sylskarp 10.01.2020

"Noe så sjeldent som en fengende, informativ og skarp bok om hvordan matematikk og programering, algoritmer og kunstig intelligens på dramatisk vis har forandret våre liv. (...) I mellomtiden anbefaler jeg alle som vil forstå hvordan algoritmer har forandret hva det vil si å være menneske i verden og i den norske velferdsstaten, å lese Hannah Frys Hallo, verden. Det er boka som bør sparke i gang en offentlig debatt om et presserende samfunnsspørsmål som til nå i stor grad har vært forbeholdt fagfolk og spesialister."
 
Marius Wulfsberg, Dagbladet

I algoritmer naglet fast 16.01.2020

«Britiske Hanna Fry har skrevet en velinformert og lite angstbitersk fortelling om algoritmenes plass i våre liv.»

Knut Hoem, NRK Bok i P2

«Hannah Frys mesterlige og underholdende bok må leses av hvert eneste menneske. Vi overlater uten tvil skjebnen vår til algoritmer. For den digitale fremtiden kan også virke mot de beste intensjoner.» WIRED

WIRED

«En stilistisk, gjennomtenkt og nøyaktig fortelling om hvordan datamaskiner som i økende grad styrer livene våre kan og ikke kan gjøre.» The Times

The Times

«Fry er strålende når det gjelder å forklare forholdet mellom algoritmer og mennesker.» The Evening Standard

The Evening Standard

«Med forfriskende enkelhet forklarer Fry hva kunstig intelligens og kompliserte algoritmer egentlig betyr. Denne boken illustrerer hvorfor gode vitenskapsforfattere er viktige.» The Guardian

The Guardian

«Hannah Fry er den rette til å skrive denne oppsiktsvekkende klare fortellingen om hvordan kunstig intelligens endrer måten vi lever på.» The Sunday Times

The Sunday Times

Til toppen

Om forfatter
Hannah Fry er professor i matematikk ved University College London. Hun jobber med algoritmer for å forstå møntre for menneskelig oppførsel i ulike deler av samfunnet vårt. Hun har også laget flere TED talks.