Gjenferdet av Alexander Wolf (Heftet)

Serie: Cappelen Damms Moderne Klassikere 7

Forfatter:

Dagfinn Foldøy (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Prizrak Aleksandra Volfa
Oversatt av: Foldøy, Dagfinn
Serie: Cappelen Damms Moderne Klassikere
Serienummer: 7
ISBN/EAN: 9788202749224
Kategori: Romaner
Omtale Gjenferdet av Alexander Wolf

Gjenferdet av Alexander Wolf er en eksistensiell thriller om mord, skyld og livets tilfeldigheter. Boken ble opprinnelig utgitt i 1947, men hovedpersonens kamp med minner, skyldfølelse og moralske kvaler oppleves likevel som helt relevant for lesere i dag.

Gajto Gazdanov var en russisk eksilforfatter, som ble født 6. desember 1903 i St. Petersburg og som var 15 år da han vervet seg på de hvites side i den russiske borgerkrigen. Han flyktet fra krigen under dramatiske omstendigheter – til Istanbul og så til Paris, der han slo seg ned 19 år gammel i 1923.

Det dramatiske som forfatteren opplevde i slutten av tenårene, danner bakteppe for romanen: Jeg-fortelleren er soldat i den russiske borgerkrigen. Ute på steppen skyter han en fiende av hans hvite hest og lar ham ligge igjen for å dø. Han kommer seg vekk, tilbake til medsoldatene, og etter hvert til Paris. Det han ikke greier å hanskes med, er hendelsen ute på steppen: Minnet om at han tok livet av en annen mann kommer tilbake og hjemsøker ham.

En dag gir en venn ham en novellesamling skrevet av en viss Alexander Wolf, også det en eksilrusser, visstnok bosatt i London. I boka blir møtet på steppen beskrevet i detalj, men nå fra perspektivet til rytteren på den hvite hesten. Jeg-fortelleren innser umiddelbart at mannen han trodde han drepte, er i live. Dermed starter jakten på den mystiske Alexander Wolf.

Gazdanov ble lest og oversatt til flere språk i sin samtid, men var glemt av det brede publikum da han døde i München i 1971. På 2000-tallet er Gazdanov blitt gjenstand for stor interesse, med gjenutgivelser på en rekke språk. I Tyskland har Gjenferdet av Alexander Wolf vært en bestselger.

Til toppen

Andre utgaver

Gjenferdet av Alexander Wolf
Bokmål Innbundet 2021
Gjenferdet av Alexander Wolf
Bokmål Ebok 2021
Gjenferdet av Alexander Wolf
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Om forfatter

Gajto Gazdanov ble født i 1903 i St. Petersburg og døde i 1971 i München. Etter å ha gått inn i den russiske borgerkrigen på de hvites side som 16-åring, flyktet han – som hovedpersonen i romanen Gjenferdet av Alexander Wolf – via Istanbul til Paris, hvor han ankom i 1923. I Paris livnærte han seg først som tog-vasker og fabrikkarbeider hos Citroen. Senere jobbet han som taxisjåfør om kveldene, hvilke frigjorde tid til å skrive om dagen, og som journalist. I 1952 flyttet Gazdanov til München, hvor han var redaktør for Radio Liberty. Her ble han boende til sin død.

Gazdanov begynte å publisere tekster i russiske emigranttidsskrifter i Paris i 1926. Hans første roman Vetsjer u Kler («En aften hos Claire») utkom i 1930, og vekket begeistring hos både nobelprisvinner Ivan Bunin og Maksim Gorkij. Også Vladimir Nabokov uttalte seg positivt om Gazdanov. Etter krigen skrev Gazdanov ytterligere seks romaner. Bøkene hans utkom på russisk, tysk, fransk og engelsk mens han levde, men han forble likevel ukjent for et bredt publikum.

Gjenoppdagelsen av Gazdanov startet på 1980-tallet, først og fremst takket være Laszlo Dienes, en litteraturprofessor ved Harvard. Gazdanovs kone hadde gitt forfatterens etterlatenskaper til Harvard i 1975. Utover 1990-tallet begynte russiske forlag å gi ut bøkene hans på nytt. På 2000-tallet har det fulgt nye oversettelser til en rekke språk. I Tyskland og Storbritannia ble Gjenferdet av Alexander Wolf en favoritt hos både kritikere og lesere. Den tyske utgaven er trykket i 15 opplag.

Bøker i serien