Gjemsel (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 32
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202494711
Kategori: Bildebøker
Alder: 5 - 10
Omtale Gjemsel
«Hvor er du, mor?» spør hovedpersonen i Xueting Yangs gripende og vakre bildebokdebut. Gjemsel handler om nettopp det å leke gjemsel, men underteksten forteller en historie om savn og sorgbearbeiding. Gjennom leken ser vi et barns famlende forsøk på å begripe og sette ord på et stort tap, og en fars like famlende forsøk på å støtte barnet.

Kinesiske Xueting Yang kom til Norge som kunststudent og bemerket seg raskt ved å vinne Kulturdepartementets tegneseriepris. Med poetisk språk og særegne illustrasjoner markerer hun seg som en ny stemme innenfor bildebokfeltet.

Til toppen

Anmeldelser Gjemsel
"«Gjemsel» er en trist, vakker og poetisk billedbok. [...] Dette er ei bok å vandre rundt i, både teksten og illustrasjonene vil gi små og store et stykke magi."Hilde Ditmansen ved Tønsberg og Nøtterøy bibliotek, Øyene
"Nokså plutselig har Xueting Yang blitt en av de mest interessante grafiske fortellerne vi har akkurat nå. Hun har en stil som hele tiden er i utvikling, og et synspunkt som [...] ligger delvis i øst og delvis i vest. [...] Sidene er som et kuriositetskammer hvor vakkert opptegnede gjenstander blander seg med abstraksjoner og den lille jenten som leter etter moren sin. Selve teksten ligger nærmere poesi enn tradisjonelle barnebøker pleier å gjøre [...] Hele Gjemsel er et spill med erindringen, en rasling gjennom minnets upålitelige bukselommer for å prøve å finne de gjenstandene og inntrykkene som kan hente moren tilbake. Og akkurat som hos Proust er det en lukt som til slutt gjør at den lille jenten klarer å sirkle moren inn. [...] En vakker og gjennomført bildebok"Walter Wehus, Barnebokkritikk.no

Til toppen

Om forfatter
Xueting Yang (f. 1988 i Kaifeng) er en kinesisk tegneserieskaper og illustratør bosatt i Oslo. I 2011 begynte hun på Kunsthøgskolen i Oslo. Hun debuterte med tegneserieboka Et annet sted i 2014, der hun skildrer det å flytte til Norge. Yang henter inspirasjon både fra klassisk kinesisk illustrasjon og fra en vestlig tradisjon. Et annet sted ble belønnet med Kulturdepartementets tegneseriepris og sølv i Årets vakreste bøker.