Gjeldens historie (Innbundet)

Forfatter:

Kristian Østberg (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2005
Antall sider: 310
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: IOU: The Story of the Debt
Oversatt av: Østberg, Kristian
ISBN/EAN: 9788202234201
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Gjeldens historie

Noreena Hertz, en av verdens ledende økonomer, gir oss løsningen på den tredje verdens gjeldsproblemer. I Gjeldens historie argumenterer hun for at dette ikke handler om venstre- eller høyrepolitikk, men om rett versus galt. Det er et valg mellom krig eller fred ─ og det må handles nå!

Tenk deg at banksjefen sier til deg: Jeg skal låne deg så mye penger du ønsker, så lenge du forblir min venn. Under den kalde krigen gjorde USA og Sovjetunionen nettopp dette - de brukte og ga lån som et ledd i sin utenrikspolitikk. Resultatet av denne politikken og praksisen til Det internasjonale pengefondet, Verdensbanken, stater og private banker er at verdens fattigste land betaler tilbake mer i gjeld enn det de får i bistand. Millioner av barn dør fordi penger blir brukt til å betjene rentene på lån i stedet for å gå til helsetiltak.

I sin nye bok presenterer Noreena Hertz en rekke avslørende og deprimerende tall. Hun er opprørt over systemet og urettferdigheten, og mener at det ikke bare handler om å vise barmhjertighet overfor den tredje verden, men også om å ta ansvar for utviklingen i Vesten. I Gjeldens historie viser hun at miljøproblem og terrorisme er knyttet til hvordan vi i den rike verden velger å håndtere gjeldskrisen.

"Skjærer gjennom sjargonger og akronymer og viser hvordan gjeldskrisen ikke bare handler om penger, men om mennesker, og der løsningen ikke er barmhjertighet, men rettferdighet."
Bono

"Noe kan gjøres for å skape en bedre og tryggere verden for alle. Alle burde lese denne boken."
Bob Geldof

Noreena Hertz er forfatter, forsker og journalist. Hun er ”Distinguished Fellow at the University of Cambridge”, hvor hun også tok sin doktorgrad i økonomi. Henne første bok, Den tause revolusjonen, utkom på engelsk i 2001 og på norsk i 2004. Siden da har boken vært blant de mest leste og diskuterte bøkene om tema som globalisering, markedsliberalisme og politikk. Hennes kommentartikler er blitt publisert i Washington Post, New Statesman, Observer og guardian, og hun er hyppig brukt kommentator på TV og i radio.

Til toppen

Anmeldelser Gjeldens historie
Om forfatter

Den best-selgende forfatteren Noreena Hertz er en av verdens ledende eksperter på økonomisk globalisering. Hun er også frontfigur i kampen mot globalisering. Men som aktivist, bryter hun med stereotypiene. Hun retter skytset mot de multinasjonale selskapene, og fører debatten på økonomenes egen areana, foreksempel i World Economic Forum.

Hennes første bok, The Silent Takeover: Global Capitalism and the Death of Democrazy, forklarer hvordan samrøre mellom politiere og de multinasjonale selskapene forandrer våre liv, vårt samfunn og fremtid, og truer demokratiet. Hun ber leseren merke seg at verdens ressurser er urettferdig fordelt, 40 prosent eies av 1 prosent av befolkningen. I boka skisserer Hertz hvordan vi skal gjereise politikken og gjenopplive demokratiet.

Hennes budskap formidles med lidenskap, både til grasrota og til multinasjonale selskaper. Hun nøyer seg ikke med å kritisere den økonomiske globaliseringen, hun foreslår også løsninger, som både enkeltmennesker og selskaper kan ha glede av. Her er ingen moralske pekefingre.

Hertz er en av direktørene for Centre for International Business and Management ved universitetet i Cambridge i Storbritannia, og har også tatt sin doktorgrad i økonomi her. Hun begynte sin karriere som ekspert på russisk økonomi, og var Verdensbankens rådgiver da Russland skulle gjennomføre økonomiske reformer. Til da, hadde hun arbeidet for det palestinske selvstyret og regjeringene i Israel, Jordan og Egypt, som leder for et ikke-kommersielt senter for økomisk samarbeid i Midtøsten.

Hun har vært kommentator både i fjernsyn og radio, på CNN, BBC og CNBC. Hennes kommentarer er også publisert i aviser som The Washington Post, The New Statesman, The Observer and The Guardian.