Garmanns sommer (Innbundet)

Serie: Garmann 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2006
Antall sider: 48
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie:
ISBN/EAN: 9788202259228
Kategori: Bildebøker
Alder: 3 - 99
Omtale Garmanns sommer

Snart er sommeren slutt og i morgen skal Garmann begynne på skolen. Han gruer seg, og han prøver å finne ut om de voksne også gruer seg til noe. Ingen av tennene til Garmann er løse. Han har kjent etter hver eneste dag i hele sommer, og nå haster det.

De gamle tantene er på besøk. De kommer med båten fra en annen by, en annen tid, en annen historie og det er høst i lufta. Garmann tenker og undrer seg over liv og død, nåtid og framtid. "Hva skal du bli når du blir stor?" hvisker tante Augusta til ham: "Sverdsluker", svarer Garmann.

Boken ble tildelt Brageprisen 2006, Bologna Ragazzi Award 2007 og Deutscher Jugendliteraturpreis 2010.

Til toppen

Andre utgaver

Garmanns sommer
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020

Flere bøker av Stian Hole:

Anmeldelser Garmanns sommer

"Norske Stian Hole har begået en genistreg af en poetisk billedbog, der i ord og digitale collager skildrer en sensitiv seksårig drengs sidste sommer, før han skal i skole og møde livets alvor. H.C. Andersen kunne ikke have gjort det bedre med pen, papir, saks og limpotte."

 
Jens Andersen, Berlingske Tidende

"La det være sagt med en gang: Dette er en nydelig bok! Den er god å ta i og vakker å se på, og handlingen går til hjertet (…) Historien har altså mange lag, og kan tale på ulik måte til voksne og barn. Her er betraktninger, humor og gode dialoger. Likevel er det illustrasjonene som gjør sterkest inntrykk med sine utrolige flotte detaljer, en utsøkt fargebruk - og litt å lure på her og der (…) Stian Hole er en mester av en illustratør! Anbefales for 6-åringer som Garmann, for foreldre og besteforeldre!"

 
Turid Hallan Buarøy, Drammens Tidende

Sanselig mesterverk

"En herlig tributt til billedbokkunsten"

Mette Hofsødegaard, Aftenposten

"Stian Hole har tatt et ganske så tradisjonelt utgangspunkt, og gjennom illustrasjoner som står veldig fint til teksten og en fortelling som ikke gir noen klare svar, bare en slags utsettelse, blir det en fredelig og vakker barnebok, med en papirkvalitet som er i kunstklassen. «Garmanns sommer» burde være den perfekte bok å la besteforeldre lese på sengen for sine barnebarn."

Morten Abrahamsen, VG

"Mye av dybden i boken er skapt av å sette ting opp mot hverandre. Det blir noe annet å ønske seg noen løse tenner til skolestart, når man samtidig får se glasset med tantenes gebiss under middagshvilen. Teksten peker ikke direkte på alle sammenhenger, nettopp derfor er dette blitt en assosiasjonsrik bok som gir nye oppdagelser selv ved fjerde gangs lesning."

Guri Fjeldberg, Bergens Tidende

"Det visuelle uttrykket gjør også Garmanns sommer til en svært vakker, velkomponert, innbydende og stimulerende bok for nysgjerrige og oppmerksomme lesere."

Nina Goga, Barnebokkritikk.no

"Fantastiske illustrasjoner og lun fortelling om det å nærme seg en korsvei."

Mode Steinkjer, Dagsavisen

"«Den som ikke husker noe, har heller ingenting å grue seg til» tenker Garmann. Slike små filosofiske innspill er det flere av i teksten. Den er kortfattet og presis, og rommer innhold å glede seg over både for den voksne som leser, og barnet som eventuelt hører på og studerer illustrasjonene. De er store rom å gå inn i og man kan gjerne være der lenge."

Marianne Lystrup, Vårt Land

"Norske Stian Hole har klikket sig frem til en usædvanlig billedfortælling. Det er digitaliseret smerte i sin klareste form"

Steffen Larsen, Politiken

"Året är ännu ungt, men redan känns det osannolikt att 2008 skulle kunna bjuda på en mer intressant bilderbok än Stian Holes Hermans sommar. Hermans sommar är en stark skildring, och en bilderbok att återkomma till om och om igen, en bilderbok som tar både livet och döden på allvar. Läs den. Upplev den."

Åsa Warnqvist, Svenska Dagbladet

”Nordmannen har utvilsomt lykkes med denne vårens mest forbløffende bildebok.”

Stuttgarter Nachrichten

Garmans sommer gleder øyne og ører, fordi Stian Holes tone er drømmende, og bildespråket er på samme tid uvanlig, morsomt og utfordrende.”

Boris Halva, Frankfurter Rundschau

"Spennende og original billedbok med gjennomført perspektiv (…) Jeg hadde ikke trodd det skulle bli slik, men denne historien om Garmanns ”utdriving fra paradiset” har etterhvert blitt min favoritt til Brageprisen. Om noen dager får vi se hva juryen sier."

Morten Haugen, Adresseavisen

”Ved å blande forskjellige kunst- og designstrømninger utvikler han [Stian Hole] sin fargerike stil, vidunderlig overdrevet og med en humor som briljerer i samspillet mellom bildene og den lakonisk, knappe teksten. Slik blir det en storartet bok som bringer fram både latter og minner for høytlesende foreldre, mens den for barna signaliserer: Ja, de voksne er komiske. Og verden går tross alt videre.”

Bruno Blume, Die Zeit

”Boken er et kunstverk, et lite stykke lykke. Den norske illustratøren forteller en historie som har allmenn gyldighet, en historie fra en sommer, slik barn elsker den; varm, sitrende av liv. På subtilt vis lærer man av denne vidunderlige boken at ingenting varer evig. Det kan oppleves som trist. Garmans Sommer er i den forstand en vidunderlig trist bok. Men det faktum at vi kan oppleve all den skjønnhet Hole viser og forteller oss som trist, beviser bare vår kjærlighet til livet.”

Andreas Platthaus, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Til toppen

Om forfatter

Stian Hole (1969) er en norsk grafisk designer, illustratør og forfatter av barnebøker. Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Han debuterte som forfatter med Den gamle mannen og hvalen, som ble tildelt Kulturdepartementets debutantpris.

For sin andre bildebok, Garmanns sommer fikk Hole Brageprisen i 2006. Han fikk også Kulturdepartementets bildebokpris 2007 for samme bok og ikke minst den presitsjetunge Bologna Ragazzi Award 2007 som den første norske forfatter noensinne. For Garmanns sommer fikk Stian Hole også Deutscher Jugendliteraturpreis 2010. Stian Hole er tildelt Brageprisen 2010 også for Garmanns hemmelighet.

Stian Hole har illustrert både bøker for voksne og barnebøker, bl.a. Sanne gleder med Lars Saabye Christensen og flere bøker med Synne Lea, hvor Nattevakt, en diktbok til barn, fikk Brageprisen i 2013.

Et samarbeid med danske Kim Fupz Aakeson resulterte i boken Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom (2020).

Bøker i serien