Garmanns hemmelighet (Innbundet)

Serie: Garmann 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 56
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie:
ISBN/EAN: 9788202318543
Kategori: Bildebøker
Alder: 5 - 99
Omtale Garmanns hemmelighet

Vinner av Brageprisen 2010

Garmanns hemmelighet er den tredje boken om Garmann.

Hvordan kan to som er så like allikevel være forskjellige? tenker Garmann da han ser på tvillingene hoppe tau i skolegården. Johanne overtar der hvor Hanne slutter. Mens Hanne svermer for Roy i fjerde, tar Johanne Garmann med inn i skogen og viser han noe som ingen andre vet om.

Garmanns hemmelighet er en vakker fortelling om den første skjøre forelskelsen, om å være to og om å ha hemmeligheter.

Til toppen

Andre utgaver

Garmanns hemmelighet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020

Flere bøker av Stian Hole:

Anmeldelser Garmanns hemmelighet

Hole in one

"Nyskapende (...) Verden blir større (...) Overveldende."

 
Camilla Sørbye, Drammens Tidende

Tusindvis af stjerner

”«Garmans hemmelighed» er et lille mirakel af en bog. Forfatteren utfordrer børnenes øjne og ører, og han åbner en verden, som drager og kræver barnets fulle opmærksomhed. ... Med computer magi og åndeligt tryllestøv skaber Stian Hole kunstværker, der får hjertet at slå højt og tankerne til at flyve.”

 
Kenneth Jakobsen Bøye, Nordjyske Stiftstidende

Innfrir

"Fortellingen er fin, åpen og undrende (...) Holes fotocollager er så friske og sanselige at det nærmest lukter skog og vår av boka (...) Garmanns hemmelighet innfrir absolutt."

 
Linn T. Sunne, Oppland Arbeiderblad

Er du bange for at blive voksen?

”Historiens fokus på hemmeligheder, venskab og trusler mod samhørigheden vil garanteret gøre denne bog til et hit blandt de børn, bogen er skabt til.”

 
Kari Sønsthagen, Berlingske Tidende

”(…) noget af det smukkeste, man kan se for sine øjne.”

 
Steffen Larsen, Politiken

Magisk vakker Garmann

”Tegninger som nesten er fotografier. En farge-renhet som om noen har pusset vinduene og latt verden komme helt inn til deg, uten noe filter i mellom. Blikk, en hånd, eller en knekk i en nakke som er så poetisk at bildet blir som et dikt i seg selv (…) Det magiske er at bilder og tekst fungerer så godt sammen. Det ser enkelt ut, men er gjennomarbeidet til minste detalj.”

Anne Cathrine Straume, NRK

Fremdeles toppnivå

"Holes fotomontasjer er fantastiske. Med et mylder av små biter skaper han bilder som først minner om autentiske fotografier, men som etter hvert avslører seg ved at noe er ute av proporsjon, eller gir visuell motstand. Holes magi er at Garmanns verden både er helt gjenkjennelig, samtidig som den er larger-than-life og stilisert fiksjon. Det er overtydelig samtidig som forfatteren etterlater et rom til de ordløse fornemmelsene."

Morten Haugen, Aftenposten

Hemmelig sommer

"«Garmanns hemmelighet» er en bok for alle, uten forbehold. Den er billedskjønn og oppleves som herlig kjent, og uforutsigbar. Alt som kan gå galt, ligger som en vibrerende mulighet i boka. Hole viser på nennsomt vis at ingenting er svart-hvitt: Lykke og uro, snill og slem, lukket og åpen er begreper som virker sammen, både i bilder og skikkelser. Og ikke minst får Hole indirekte sagt at alle - både liten og stor - har rom ingen kjenner."

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

”(…) ei bildebok som gjer inntrykk. Ho er gjennomarbeidd frå perm til perm. Hole held standarden oppe.”

Ingeborg Mjør, Dag og Tid

Hemmeligheter

”Stian Hole har lykkes i å lage en illusjon som er konkret nok til at mange vil kjenne seg igjen, og åpen nok til at den nærer fantasien hos leseren. I tillegg har den her og der noen små detaljer som en liten hilsen til voksne som leser boka. Hans inntrykksfulle uttrykk har gjort at han har fått høythengende priser. Men akkurat hvordan han gjør det, er Stian Holes hemmelighet.”

Marianne Lystrup, Vårt Land

Barns verden

"Med enkle virkemidler nærmer Stian Hole seg barns verden som gjerne omfatter både drømmer og frodig fantasi."

Jon Terje Grønli, Gjengangeren

Holes beste

”Stian Hole står i en klasse for seg blant norske bildebokforfattere og illustratører. Garmanns hemmelighet er tredje bok i serien om Garmann, og det spørs om det ikke også er hans aller beste”.

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

Gledelig gjensyn med Garmann

”Det er vakkert, spennende, symbolmettet og svært lett gjenkjennelig som Holes verk (...) Et vakkert, barnlig sted, men likevel – eller nettopp derfor – slett ikke uten skumle farer eller vanskelige problemer. Garmann-bøkene appellerer like mye til barn som til voksne, og fortjener den klassikerstatusen de allerede har oppnådd.”

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

Detaljenes mester

”Bøkene om Garmann er utstudert komponert, og pakket med tolkbare detaljer. Ingenting framstår verken entydig eller tilfeldig.”

Petra J. Helgesen, Barnebokkritikk.no

"Garmanns sommer, Garmanns gate og Garmanns hemmelighet. Har du ikke lest dem, er det jammen på tide. Holes fotomontasjer er fantastiske. De er fantasifulle, morsomme og ærlige. Tekstene er godt skrevet og historiene er lette å følge. Dette er god underholdning både for liten og stor (...)"

Vivi Skalleberg, Drammens Tidende

”Suverent om å undersøke sin plass i verden”

Guro Havrevold, NUMER

“Den [bogen] bryder gennem sindets beskyttende atmosfære, gør hudløs bag øjenlågene og øm i menneskesynet.”

Jens Raahauge, Folkeskolen.dk

”Poetisk, dristig og håbefull. Tre hurraer for Stian Hole og Garmanns sommer, gade og hemmelighed! Hurra, hurra, hurra ...”

Bent Rasmussen, Skolebiblioteket nr 8 2010

"(...) illustrasjonene er fantastiske – med masse detaljer og hemmeligheter. Tekst og bilde utfyller hverandre på en glimrende måte. Garmanns hemmelighet er en vakker, velskrevet og viktig bok. Det er en bok det er godt ”å være i” – en bok som både små og store kan glede seg over."

Liv Gade, i Familien

"Bogen må være et must for pædagoger, lærere, ledere, forældre, sagsbehandlere, psykologer, idrætsledere, spejderledere og gårdvagter. Den bryter gennem sindets beskyttende atmosfære, gør hudløs bag øjenlågene og øm i menneskesynet".

Jens Raahauge, Folkeskolen (Danmark, 11. jan 2011)

Mystisk og vakker

"Det er særlig de fantastiske bildene som er med på å gi boken et tydelig særpreg. Du har neppe sett noe som ligner."

Helga Lilleland, Varden

Vidunderligt lekfullt och svindlande bra

"Skiftande stoff och figurer pytsas oavbrutet in i Holes bildberättelser, får dem att kränga av poesi, drömmar och skevheter."

Margareta Wiman, Östgöta Correspondenten

"I tredje boken om Herman lyckas Stian Hole gestalta barnens förälskelse så den verkligen känns som den första i världshistorien. [...] Som tidigare leker Stian Hole med anatomi och perspektiv i sina underbara photoshop-collage där foto samsas med gamla vykort och tecknade fynd ur floror. Bildfragment återkommer inom och mellan böckerna och skapar underfundiga förbindelser. Stämningsregistret är brett; från en hammershøisk kontemplativ bortvändhet till färgsprakande, närmast karnevalisk intensitet."

Cecilia Nelson, Göteborgs-Posten

Aase Berg låter sig svepas med av Stian Holes otäcka och vackra bilderboksvärld.

"det första jag såg var den befriande avsaknaden av gullighet. [...] Det som uppstår är förvånansvärt nog inte bara ironi eller hån, utan faktiskt: rå intelligens. Det är otäckt. Det är vackert. Det är en värld som har funnits där hela tiden, men jag har aldrig sett den förut: en barnens värld med kall hjärna. [...] Bilderna och perspektivet följer dessutom stämningsläget i boken på ett subtilt sätt."

Aase Berg, Expressen

Förtrollande hemligheter

"Återigen arbetar Stian Hole med en sofistikerad, digital kollageteknik. [...] hans stil [har] successivt utvecklats mot ett alltmer sömlöst och fulländat uttryck. Den lekfulla charm som fanns i de lite skeva perspektiven och klippdocksliknande figurerna i de första böckerna har tonats ner. Ingenting i ”Hermans hemlighet” känns slumpartat eller spontant, allt är kontrollerat in i minsta detalj. Samtidigt skapas en annan spännande laddning i skildringen, när Hole – såväl i text som i bild – stundtals stannar upp. [...] Det är finstämt, stilla och koncentrerat. [...] Stian Holes bilderböcker har ett högst personligt uttryck. De är förtrollande vackra, ibland på gränsen till kitschiga, men alltid fängslande, tankeväckande och utmanande. ”Hermans hemlighet” är inget undantag."

Elina Druker, Svenska Dagbladet

Til toppen

Om forfatter

Stian Hole (1969) er en norsk grafisk designer, illustratør og forfatter av barnebøker. Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Han debuterte som forfatter med Den gamle mannen og hvalen, som ble tildelt Kulturdepartementets debutantpris.

For sin andre bildebok, Garmanns sommer fikk Hole Brageprisen i 2006. Han fikk også Kulturdepartementets bildebokpris 2007 for samme bok og ikke minst den presitsjetunge Bologna Ragazzi Award 2007 som den første norske forfatter noensinne. For Garmanns sommer fikk Stian Hole også Deutscher Jugendliteraturpreis 2010. Stian Hole er tildelt Brageprisen 2010 også for Garmanns hemmelighet.

Stian Hole har illustrert både bøker for voksne og barnebøker, bl.a. Sanne gleder med Lars Saabye Christensen og flere bøker med Synne Lea, hvor Nattevakt, en diktbok til barn, fikk Brageprisen i 2013.

Et samarbeid med danske Kim Fupz Aakeson resulterte i boken Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom (2020).

Bøker i serien