Ganske følsom til å være fra østkanten (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202699260
Kategori: Essays og antologier
Omtale Ganske følsom til å være fra østkanten

Siden de første drabantbyene ble bygget i Norge i etterkrigstiden, har aviser, nyhetssendinger og forskningsrapporter flittig fortalt sine historier om dem, om hvordan de er å leve i, om hva de gjør med menneskene som bor der. De har også avfødt en lang rekke skjønnlitterære fortellinger; mange av Norges mest kritikerroste, leste og folkekjære forfattere de siste tiårene har hentet sitt stoff fra hverdagen i norske drabantbyer. Så hva skriver de egentlig om?

Ganske følsom til å være fra østkanten er ikke en bok om hvordan det «egentlig» er i norske drabantbyer, men en bok om drabantbyen som motiv, symbol og myte. Om hva drabantbyen betyr, både i norsk litteratur og i norsk selvforståelse. Om en pågående samtale i bokform over flere tiår, hvor Roy Jacobsen, Tove Nilsen, Eva Ramm, Axel Jensen, Guro Sandsdalen, Sarah Zahid, Per Petterson, Dag Solstad, Nikolaj Frobenius, Ingvild Rishøi, Linn Strømsborg, Zeshan Shakar, Christopher Nielsen og mange flere har kommet med sine innspill.

Samtidig pipler forfatterens egen oppvekst, ungdomstid og voksne familieliv helt ytterst i Oslo frem underveis. Slik blir dette også en bok om å drikke lunkent øl i skogen, om huset hvor det lå pornofilmer på stuebordet, om springskaller i skolegården, om bakglatte ski og sludd i ansiktet, om da Public Enemy spilte på Alaska, om å flytte tilbake til dit man vokste opp.

Til toppen

Litteraturhistorieskriving med sånt humør ønsker jeg alltid velkommen.
Klassekampen Bokmagasinet

Andre utgaver

Flere bøker av Leif Bull:

Anmeldelser Ganske følsom til å være fra østkanten

«Utvalet er subjektivt, analysen skarp og innfallsrik.»

Karsten Alnæs, Dag og Tid

«(...) en bok som lykkes med sitt prosjekt: å vise fram mangfoldet og kreativiteten i drabantbylitteraturen.»

Turid Larsen, Dagsavisen

«Litteraturhistorieskriving med sånt humør ønsker jeg alltid velkommen.»

Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen Bokmagasinet

«Bull presenterer gode analyser [og] bidrar med nye perspektiver. Men den store fortjenesten her er å etablere dette som et idéunivers og en samlet mini-litteraturhistorie, uten å gjøre vold på de enkelte verkene.»

Ane Farsethås, Morgenbladet

Til toppen

Om forfatter

Leif Bull (født 1977) debuterte som essayist i 2016 med Den synkende byen. To år senere fulgte han opp med essaysamlingen Neonskrift. Han har også skrevet to bøker for barn. Han kommer fra Oslo.