Frost (Heftet)

Serie: Roy Jacobsen jubileumsutgaver 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 496
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie:
ISBN/EAN: 9788202438067
Kategori: Romaner
Omtale Frost

I denne romanen tar Roy Jacobsen oss med til en av de mest dramatiske periodene i norsk historie. Frost er den eventyrlige fortellingen om islendingen Gest, født i 993, som bare tretten år gammel blir fredløs da han hevner drapet på faren ved å ta livet av en av Islands mektigste høvdinger. Med villmannen Teitr som følgesvenn, flykter han fra Island og over til Norge, der han går til fots fra Trondheim til Hålogaland, og siden sørover. Han fryser, han skal ingen steder, og han blir drapsmann igjen.

Til toppen

Andre utgaver

Frost
Bokmål Heftet 2010
Frost
Bokmål Nedlastbar lydbok 2010

Flere bøker av Roy Jacobsen:

Anmeldelser Frost

"Bare en håndfull forfattere har den erfaring og det format som skal til for å ta fatt på et så omfattende stoff som Roy Jacobsen gjør i Frost, og tar jeg ikke feil, er dette en roman som vil bli stående lenge. Jeg kan ikke skjønne annet enn at vi her har med et mesterverk å gjøre."

 
Kjell Jørgen Riegels Holbye, Fredriksstad Blad

"Frost er en flott roman og et rivende eventyr. På èn og samme tid."

Terje Stemland, Aftenposten

"Boken er en gullgruve for alle som interesserer seg for middelalderens kulturliv i Norge

Yngvar Ustvedt, VG

"Roy Jacobsen er en gudbenådet forteller. Stoffrik, velskrevet og fascinerende sagaroman."

Øystein Rottem, Dagbladet

"For Frost er et imponerende paradenummer av en roman (...)
I det hele tatt: Dette er en medrivende triathlon av en roman. Her møter vi en dikter som kan det meste. Han har inngående kjennskap til norrøn litteratur og lar seg inspirere av sagaene uten å bli en forutsigbar imitator."

Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad

"Frost er en tvers igjennom tidsmessig roman nettopp ved sitt historiske tilsnitt, den tegner en presis kurve gjennom dagens konfliktområder, både ytre sett, og som en indre reise."

Pål Gerhard Olsen, Bergens Tidende

"Roy Jacobsen har aldri til dei grader briljert som i denne romanen (...)
for sett under eitt er Frost definitivt den beste romanen eg har lese så langt i haust."

Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

"Ingen overrasker mer enn Roy Jacobsen i norsk samtidslitteratur. Hans tematiske, miljø- og handlingsmessige variasjonsbredde synes ikke å ha noen grenser.(...) Det er all grunn til å spørre om det ikke er Roy Jacobsens tur til å bli nominert som norsk kandidat til Nordisk Råds litteraturpris, i tillegg til nominasjonen til Brageprisen."

Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

"..om du bare får med deg en roman denne høsten, bør det bli dette mesterverket av en roman."

Solveig Brekke Weltzien, Vårt Land

Til toppen

Om forfatter

Roy Jacobsen er født i 1954. Han har utviklet sitt forfatterskap fra en markert debut i 1982 med novellesamlingen Fangeliv (Vesaas-prisen) til å bli en original, sterk og analytisk forfatter med særlig interesse for de underliggende psykologiske spill i menneskelig samvær. Roy Jacobsen ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for Seierherrene (1991), en generasjonsroman som ble folkelesning. Den handler om arbeiderklassen som kom seg opp og fram i verden, og ble hans store gjennombrudd som forfatter. I Marions slør (2007), en drivende historie fra det flerkulturelle Oslo, beveger forfatteren seg mot krimsjangeren.

Forfatterskapet rommer en rekke andre sentrale romaner, som Det nye vannet (1987), Grenser (1999), Frost (2003), Hoggerne (2005), Anger (2012) og Vidunderbarn (2009). Den siste ble en stor bestselger. Det ble også serien De usynlige (2013), Hvitt hav (2015) og Rigels øyne (2017). Bøkene er et stykke norgeshistorie skildret nedenfra. I første bind skriver Jacobsen om kystproletariatet gjennom familien Barrøy som bor på en liten øy helt ytterst i havgapet på Helgelandskysten, med handling fra 1913 til 1928. De to neste bøkene spenner opp et større lerret, med det siste krigsåret 1944-45 og det første fredsåret som ramme for handlingen. Bind 4, Bare en mor kom høsten 2020.

Oversikt over Barrøy-serien finner du her.

I 2019 kom Mannen som elsket Sibir, basert på erindringene til den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries (1852 -1953). Boken er skrevet i samarbeid med Anneliese Pitz.

Jacobsen er dessuten en utsøkt novellist med fire utgitte samlinger hittil. En ny samling utvalgte noveller kom i 2014, Si unnskyld.

Roy Jacobsen har mottatt det meste av litterære priser, bl.a. Tarjei Vesaas debutantpris, Kritikerprisen, Ungdommens Kritikerpris, Riksmålsprisen, Bokhandelprisen, Gyldendalprisen, og er to ganger nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Bøkene hans er oversatt til 43 språk. Både Hoggerne og Vidunderbarn har vært innstilt til den internasjonale IMPAC-prisen, og både De usynlige og Hvitt hav ble nominert til Den europeiske litteraturprisen i hendholdsvis 2017 og 2022.

I 2017 ble han shortlistet til The Man Booker International Prize for De usynlige, som den første norske forfatter noensinne.

Bøker i serien