Forlisets vannlilje (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 88
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202703141
Kategori: Lyrikk
Omtale Forlisets vannlilje

Med usedvanlig lekenhet kombinerer Vaillot Knudsen vulkansk virksomhet, svaiende oseanografi, dolkende (utdødde) dyr, merkverdige mineraler, erotikk og viltre vekster. Et jeg og et du befinner seg i en vuggende båt, og omkring dem finnes en frodig og forunderlig verden med jazzete lydlandskap og marmorerte nordlys. Utenfor for denne ligger enda en sfære med vibrerende himmelkropper og velbuktende evigheter.


oppover stammen
klyver muggsoppen,
krisler meg under
håndloven,
hvisker at
skjermplanting
kan få
merkverdigheten
til å bli
grobladkjempe

nyfikne spretter
en haug
smaragdmosedotter
opp som dronter
med steinrestfloker
i bladmagen

Til toppen

Andre utgaver

Forlisets vannlilje
Bokmål Ebok 2021

Flere bøker av Charlotte Louise Vaillot Knudsen:

Anmeldelser Forlisets vannlilje

«En syngende ferd som utstyrer leseren med et par-tre ekstra sanser og noe sentralstimulerende. Er det sånn ordene leker natur?»
(Klassekampen/Årets beste bøker 2021)

Espen Stueland, Klassekampen - Bokmagasinet

«Diktene beveger seg i tid og rom i vilter erupsjon, de omformer og ser fra odde vinkler (...) Diktene er elegiske over naturtapet, og mestrer å framvise dette med en stor appetitt på blomster, maritimt liv, steiner og frydefulle lyder (...) gjennomgående er vokabularet skeivt og rart, men substantivtungt og konkret, på en slik måte at det både kommer fra og leder hen til ordglede. (...) Nevnte ordglede og begjær etter verdens bestanddeler gjør at det finnes en stor munterhet i diktene»

Morten Langeland, Klassekampen

Opphøyd planteliv

«Fantasifull sammenblanding av menneske og vekster (...)
Generelet betoner diktene hvordan verdens bestanddeler lekker inn i hverandre. (...) Bildene kan være mer eller mindre esoteriske, og man tar seg i å undre over hva slags tankeverden de kommer fra. Sanseligheten som fuger jeget og verden sammen, får tidvis magiske kvaliteter. Botaniske navn og biologiske termer kombineres med en dikterisk innlevelse. (...) Bildene kan være mer eller mindre esoteriske, og man tar seg i å undre over hva slags tankeverden de kommer fra. Sanseligheten som fuger jeget og verden sammen, får tidvis magiske kvaliteter»»

Katrine Heiberg, Morgenbladet

Dikt springer ut som blomster i en park

«Charlotte Vaillot Knudsen inviterer oss inn i en ekspansiv diktpark som bugner av livsformer i alle fasonger: Her kan du løpe fritt (...) den luftige frihetsfølelsen jeg får av Forlisets vannlilje er god, og at den gir meg lyst til å være i den lenge»

Johannes Grytnes, BLA (Bokvennen Litterær Avis)

Til toppen

Om forfatter

Charlotte Louise Vaillot Knudsen (f. 1993) har en master i fransk komparativ litteratur fra UiO, og en annen i kunsthistorie, musikkvitenskap, etnologi, sosiologi, geofag m.m. fra École des Hautes Études en Sciences Sociales i Paris. Hun debuterte med Den akustiske konvolutt i 2018, og virker også som gjendikter og oversetter.