Folk med angst (Innbundet)

Forfatter:

Einar Blomgren (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Folk med ångest
Oversatt av: Blomgren, Einar
ISBN/EAN: 9788202549305
Kategori: Romaner
Omtale Folk med angst
Fredrik Backman er tilbake i storform!

Folk med angst er en komedie om et gisseldrama på en visning. En mislykket bankraner låser seg inne sammen med en overentusiastisk eiendomsmegler, to bitre Ikea-misbrukere, en høygravid kvinne, en suicidal mangemillionær og et kaninhode. Til slutt gir raneren opp og frigir alle gislene, men når politiet stormer leiligheten er den tom …

I en serie dysfunksjonelle vitneavhør etterpå får vi høre alles versjon av hva som egentlig skjedde. Derfra utvikler det seg til et klassisk puslespill-mysterium rundt spørsmålene: Hvordan lyktes raneren med å flykte? Hvorfor er alle så sinte? Og hva er det egentlig som er feil med folk nå for tiden?


Til toppen

Arrangementer

Andre utgaver

Folk med angst
Bokmål Ebok 2019
Anmeldelser av Folk med angst

Rørende humor 15.10.2019

Så (...) sitter jeg der da, og humrer og ler, sipper og gråter, fordi Backman spiller på hele følelsesregisteret. Og jeg lar meg rive med. Som alltid. Han har denne evnen til å treffe – i hvert fall meg – hver eneste gang.
 
Bjørn Bakken, Bjørnebok (bjornebok.bloggnorge.com)

Noe av det fine er hvordan forfatteren virkelig bryr seg om menneskene han velger å skildre. /…/På ett plan er dette altså en skikkelig skrudd komedie, ofte morsom og iblant veldig morsom. Her finnes det idéer som er ordentlig gode og en del formuleringer som får meg til å le høyt. /…/Og på et annet plan av teksten, bortenfor alle poenger, er Folk med angst også akkurat det tittelen sier: en fortelling om mennesker som rett og slett har det vondt og som ikke helt vet hva de skal gjøre med smerten sin. Det er et stoff som håndteres med en ømhet som det er vanskelig å verge seg mot. /…/ Folk med angst er vel vedt å lese, som en slags saga om og for skakkjørte voksne, der de overdimensjonerte kaninhodene deler plass med påminnelser om at du ikke er alene om å ha fått sår av livet.

Svenska Dagbladet

“Helt nydelig fortelling. /…/ Fredrik Backman er i bunn og grunn humorist. Det merkes på hans drastiske og pregnante formuleringsevne. Han fanger små og store sannheter med uventede eksempler. /…/ Fredrik Backman er et fenomen. /…/ Han taler til leserne sine gjennom nærmest eventyrlignende fortellinger. Likevel føles det som om han hvisker fortroligheter i øret på en. Det er som om han har knekket den koden alle skrivende mennesker, som oftest forgjeves, leter etter: Han makter å være vesentlig.”

Sydsvenskan, Sverige
Det er tonen som gjør Fredrik Backman så spesiell, en tone som balanserer mellom fortvilelse og forsoning. Han gjør stadig hverdagslige observasjoner som setter ord på skavankene våre og krydrer med humor i overraskende vendinger. Likevel kan han formidle håp og lar det alltid finnes en utstrakt hånd, et livsnødvendig fellesskap for den som er forlatt. /…/ Fredrik Backman er en av de svært få samtidsforfatterne som lykkes i å skildre mannlig ensomhet.”

Dagens Nyheter (Sverige)

Folk med angst er et humoristisk kammerspill mot et dramatisk bakteppe, skildret med en stor dose empati og varme.”

BTJ, Sverige

Snart var jeg hekta, som alltid når det gjelder meg og Backman./…/ men det er en like viktig som fantastisk historie som fortelles, og jeg kunne som vanlig ikke legge den fra meg før boka var slutt – og klokka var langt over midnatt.

Värmlands Folkblad

“Jeg blir totalt forført av de håpløse idiotene av noen mennesker som havner i et gisseldrama. En kjærlighetshistorie til livet, og et sørgedikt over forgjengeligheten. /…/ En roman som absolutt er strevet verdt.”

TARA, Sverige

“Blir snart revet med. Av puslespillet som Backman legger, nøyaktig plasserte ledetråder, cliffhangere, antydninger. Av den varme humoren, av treffsikre og kjappe analyser av både det ene og det andre. /…/ En skikkelig feelgood-historie med en masse unnskyldende klokskap om livet.”

Socialpolitik, Sverige

Til toppen

Om forfatter

Fredrik Backman (f. 1981) debuterte i 2012 med En mann ved navn Ove, som ble en suksess over store deler av verden. Den er også filmatisert. Samme år kom boken Alt min sønn bør vite om verden, som handler om å være foreldre. Året etter kom Mormor hilser og sier unnskyld, mens Britt-Marie var her ble utgitt i 2014. I 2016 kom Bjørnstad, første del i en planlagt trilogi, der Vi mot dere er bok nummer to. Han har også gitt ut boken Og veien hjem blir lengre og lengre (2017).

Fredrik Backmans bøker har solgt i over 10 millioner eksemplarer på verdensbasis, og er utgitt på 44 språk.