Famlere (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202492830
Kategori: Noveller
Omtale Famlere

I novellesamlingen Famlere møter vi mennesker som forsøker å leve sannere, å sette grenser og å høre til. Med ømhet og innsikt, humor og politisk alvor forteller Ane Nydal stilsikkert om famlerne rundt oss, famleren i oss alle.

Charles har solgt hus og bil i Texas for å donere penger til gjenreisning av Salomos tempel i Jerusalem. Nå sitter han på hotellet og venter på Jehovas og jødenes gunst.

Med hud og hår verner en hjemløs kvinne om sin faste plass på fortauet. Når en godhjertet politimann og et tilfeldig skuddoffer krysser hennes vei, øyner hun håp om også å kunne verne bedre om seg selv.

Walter har fysikk som en tyr, men sinnelaget til oksen Ferdinand. Mens han hengir seg til blomsterduftende svermerier, prøver dama hans stadig ut nye strategier for å få ham til å utfolde sitt maskuline potensial.

T. vil gjenopprette kontakt med datteren etter å ha sonet sin straff i fengsel. Når ingen har funnet svar på hvorfor han ofte handler så uansvarlig – er han da fri for skyld?

Til toppen

Andre utgaver

Famlere
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018
Anmeldelser Famlere

"Novellene har spra°k som kler typene."

 
Guri Hjulstad, Trønderavisa

"De aller beste novellene er den første og den siste. De handler om en reise en person gjør til Israel og Palestina – den ene som fiksjon, den andre i form av en dokumentarisk novelle der en journalist intervjuer mange forskjellige folk som får lov til å komme til orde nesten i en collage. Dette grepet er veldig godt – at den samme virkeligheten vises gjennom to veldig ulike former for novelleskriving. Hun bruker også humor, og det er alltid bra."

Marta Norheim, NRK P2

"Høydepunktet i samlingen er novellen ‘Walter’, som tegner et sa°rt og sammensatt portrett av tittelpersonen, men kanskje like mye den kvinnelige fortelleren (...) De komiske intimitetsproblemene – Walters hang til et slags forblommet og ornamentert soft dirty talk under samleiene – ødelegger ikke novellens underliggende skjørhet."

Arne Borge, Bokmagasinet

"Ane Nydal varter opp med humor, fabuleringsevne og finstemt poetisk sans i sin skjønnlitterære debut (...) «Famlere» viser en forfatter som har mye språklig begavelse å by på, og som på det beste klarer den vanskelige balansegangen mellom latter og stort alvor."Turid Larsen, Dagsavisen

Turid Larsen, Dagsavisen

"[Novellesamlinga] har eit kosmopolitisk preg. Ane Nydal er debutant, men ho er også verds¬vant (...) Nydal viser snert i dei beste novellene her (...) Den fabulerande «Walter» får meg til å tenkje at sjangeren kan få vel så mykje ny giv av slike sjangertrygge utforskingar. Her kjem Nydals tidvis sprelske, innfallsrike stil til rette."

Eivind Myklebust, Morgenbladet

"Fra det korte, men detaljtette førsteavsnitt drar Nydal på mesterlig vis leseren med inn i spenningen som ofte kjennetegner møtet mellom to mennesker alene på reise (...) Jeg har sans for lekenheten og uærbødigheten forfatteren viser overfor sjangerkrav og ideen om en tydelig rød tråd (...) Det er 11 tekster i boken, og en forfatter som utforsker sitt eget litterære landskap i nesten like mange retninger. Jeg følger henne gjerne videre i flere av dem."

Annette Orre, littkritikk.no

"I «Famlere» har Ane Nydal skrevet seg frem til en helt distinkt form for ubehag, en type feilkobling i mellommenneskelig kommunikasjon som alle vil kjenne igjen, men som ikke har noe egentlig navn. ... på samme vis som Lena Anderssons bøker om kvinner som hektes på menn gjør at enkelte former for forelskelse i stenografform kan kalles «lenanderssonsk», kan en bestemt form for keitet ikke-kommunikasjon kalles «anenydalsk». Å etablere et revir på det viset fordrer en særlig skarp observasjonsevne."

Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

"Det som vert synt fram, er meir eller mindre kaotiske indre liv, og forfattaren demonstrerer eit godt språkøyra, slik at ho kan forsyna personane sine med høvelege sosio- og idiolektar...forfattaren har funne eit nytt anneks til Litteraturhuset, så å seia, i blandinga av mjuk fiksjon og harde fakta, utan at ho poserer med leksikalsk artisteri."

ODD W. SURÉN , Dag og Tid

Til toppen

Om forfatter

Ane Nydal er født i 1981 og kommer fra Skedsmo. Hun er journalist og litteraturkritiker, og har virket som poet i en årrekke. Novellesamlingen Famlere er hennes første bok.