Evighetsbarna (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202480677
Kategori: Romaner
Omtale Evighetsbarna

Evighetsbarna av Beate Grimsrud er fremstillingen av fire unge, voksne: Siri, André, Louise og Tomas. De prøver å forstå hva det innebærer å være voksne og kastes mellom sterk samhørighet og stor ensomhet i forholdet til andre. Det hele utspiller seg gjennom en vinter og en vår på Södermalm i Stockholm.

Beate Grimsrud utvider fortellingens grenser med sin blanding av realisme, poesi, humor og filosoferende alvor.

Til toppen

Suverent om små liv
Cathrine Krøger

Andre utgaver

Evighetsbarna
Bokmål Ebok 2015
Evighetsbarna
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015
Evighetsbarna
Bokmål Heftet 2021
Anmeldelser Evighetsbarna

Kropp og sinn, røft og klokt

"Beate Grimsrud og bøkene hennes er sjelden vare. Man kjenner dem igjen når man ser dem.(...) Grimsrud bor i Stockholm, «den byen i verden der det finnes flest alenehusholdninger. Femtini prosent.» Denne faktaopplysningen står i første avsnitt på første side i årets praktfulle roman, Evighetsbarna"

 
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

Usedvanlig spennende, reflektert, vemodig og humoristisk om det moderne menneske

"Grimsruds lette, flytende språk hvor den løpende fortellingen krydres med poetiske bilder er en nytelse å lese. Måten hun fletter dagligdagse, nesten banale hendelser med både fortellerens og personenes betraktninger om livets store spørsmål er helt unik. Her er vemod, sårhet, ensomhet - beskrevet med stor humor. Her er formuleringer til å fryde seg over og ta med seg som refleksjon rundt hva livet er. (...)Jeg kjenner få forfattere som på denne måten makter å formidle de store eksistensielle og filosofiske spørsmål gjennom å beskrive menneskers liv i korte episoder som hver for seg slutter litt uforløste. Dette er en av høstens beste og viktigste bøker."

 
Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen

Beate Grimsrud viser igjen hvor suveren hun er

"(...)hennes særegne styrke ligger i å gå så langt inn i eksistensielle tilstander at hun normaliserer galskapen. Hun vrenger innsiden ut, og skriver om de mest smertelige tilstander med en komisk letthet og de mest forbløffende bilder (...) Det kunne blitt klaustrofobisk og tett. Det blir det ikke. Grimsrud løfter livene opp og ut, gjør hver av oss til del av en pulserende organisme."

 
Cathrine Krøger, Dagbladet

Grensesprengende Grimsrud

"Språklig er Beate Grimsrud alltid tett på opplevelsen, hun er i følelsen, den holdes frem i rene ord, uten forklaringer eller omskrivinger for en utenforstående. Dermed tvinges vi som leser til å se og oppleve verden på en nye måte. Når Beate Grimsrud åpner opp for de helt store tankene, og lar det ene bilde ta det andre og spinne ukontrollert, så blir de på et merkelig vis krystallklare, logiske, til tross for sine forvirrede utgangspunkt."

Anne-Cathrine Straume, P2

Flott flettverksfortelling om singelliv i Stockholm .

"(...)Grimsrud har en fabelaktig evne til å trekke leseren rett inn i småskrudde tankebaner som vil gi god mening også for de fleste friske. Til og med psykotiske tilstander kan virke logiske innenfor hennes språklige repertoar."

Ingunn økland, Aftenposten

"Beate Grimsrud innfrir alle forventninger med sin nye roman (...) «Evighetsbarnen» er en ny påminnelse om Beate Grimsruds litterære begavelse, og hennes skjeve, kloke blikk på verden og tilværelsen."

Turid Larsen, Dagsavisen

“Beate Grimsruds storhet og styrke – for hun er en av våre store nordiske forfattere – er stemningene, mellomrommene mellom ordene, rytmen, tankeglidningene, mottankene, språket – hun skriver til tross for sin dysleksi en prosa som løper over skyer. Lett, sterkt, suverent. Ofte er det sørgelig, ikke sjeldent morsomt – ofte begge deler samtidig.”

Lena Kjersén Edman, Västerbottens-Kuriren

"I det hele tatt er dette en roman som nærmer seg menneskeværendet med en slik trøst og respekt at øynene blir myke når man leser. Grimsrud setter ord på dette menneskelige fundamentet og minner oss om selvfølgeligheter som vi dumt nok ser ut til å ha glemt.”

Ingrid Bosseldal, Göteborgposten

Til toppen

Om forfatter

Beate Grimsrud (1963-2020) ble født i Bærum. Siden 1984 var hun bosatt på Södermalm i Stockholm. Hun varr en prisbelønt forfatter som skrev sine bøker både på svensk og norsk, og utga bøker i mange sjangre.

Hun debuterte i 1990 med novellesamlingen Det fins grenser for hva jeg ikke forstår som vakte oppmerksomhet med sitt særegne språk, fylt av dramatikk, poesi og humor. For romanen Å smyge forbi en øks (1998) ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris fra Sverige, og romanen vant Sveriges Radios Romanpris. Oppfølgeren, Hva er det som fins i skogen barn? mottok Aftonbladets litteraturpris og Per Wästbergs personlige pris for den svenske utgaven. Søvnens lekkasje (2008) ble belønnet med P2-lytternes romanpris og nominert både til Brageprisen og den tilsvarende svenske Augustprisen. Romanen En dåre fri (2010) ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris fra både Sverige og Norge, og hun mottok den norske Kritikerprisen og den svenske Sveriges radios romanpris for romanen. En dåre fri er oversatt til mer enn 10 språk, blant annet engelsk, tysk, fransk og russisk.

Evighetsbarna ble lansert på svensk våren 2015 til strålende anmeldelser. «Så här är det när en av de fränaste och skicligaste berättarna i Norden skriver en roman» skrev Aftonbladet. Høsten 2015 kom den på norsk, og også her ble det gode anmeldelser. Vigdis Moe Skarstein i Adresseavisen skrev: «Jeg kjenner få forfattere som på denne måten makter å formidle de store eksistensielle og filosofiske spørsmål gjennom å beskrive menneskers liv i korte episoder som hver for seg slutter litt uforløste. Dette er en av høstens beste og viktigste bøker.» I 2011 mottok Beate Grimsrud Dobloug-prisen for sitt forfatterskap. Hun er for øvrig tildelt 2002 Aftonbladets litteraturpris, Per Wästberg personlige pris for Vad är det som fins i skogen barn?

Jeg foreslår at vi våkner (2020) var et hovedverk i Beate Grimsruds forfatterskap. I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor. Romanen ble tildelt Brageprisen, og samme år mottok hun Albert Bonniers stipendium.

Beate Grimsrud var også virksom som film- og radioregissør, og hun skrev dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilm. Noen spørsmål om boksing ble tildelt Amandaprisen i 2000. En annen av hennes filmer, Det brukar gå bra, en poetisk fortelling om kjærlighet og tap, dyr og mennesker hadde premiere på Göteborgs filmfestival.