Et norsk hus (Heftet)

Serie: Stjerne 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: Stjerne
ISBN/EAN: 9788202477752
Kategori: Romaner
Omtale Et norsk hus

Alma er glad i det gamle tømmerhuset sitt med tomten som strekker seg opp mot skogen. Det er et ganske velstående nabolag, og hun er skilt, med voksne barn, og jobber som tekstilkunstner. For å overleve kreerer hun faner for korps og fagforeninger, og leier ut en del av huset. Nå flytter et ungt polsk par inn.

Til toppen

Andre utgaver

Et norsk hus
Bokmål Innbundet 2014
Et norsk hus
Bokmål Ebok 2014
Et norsk hus
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015
Anmeldelser Et norsk hus

"Med elegant humor og beklemmende ambivalens utfordres det norske hus' fortreffelighet."

 
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

"Vigdis Hjorth skriver smart om oss og de andre i sin nye kunstnerroman Et norsk hus."

 
Kristine Isaksen, VG

"Godt om gapet mellom høye idealer og hverdagens utfordringer."

 
Guri Hjulstad, Trønder-Avisa

Innsiktsfullt og intenst

(...)ein god roman som er plausibel og realistisk, men med eit metaforisk potensial som forfattaren klokleg aldri peiker på."

Odd W. Surén, Dag og Tid

Når det tar fyr hos Hjorth, brenner det som hos få andre.

"Vigdis Hjorth på sin side har vel egentlig aldri vært redd hverken for det banale eller klisjeene. Så har hun da også en egen evne til å skrive seg gjennom det forslitte og stereotypiske og inn mot noe smertefullt eksistensielt. Det er en av grunnene til at jeg setter mer og mer pris på forfatterskapet hennes.(...)en viktig bok om dilemmaer vi alle står overfor, om forholdet mellom det hjemlige og det fremmede og om norsk selvforståelse."

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

"Et norsk hus er en intelligent og tankevekkende bok som kan leses som en samtidsdiagnose, en skildring av det typisk norske, og som politisk roman."

Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

"Jeg er svært begeistret for Hjorths forfatterskap…. en følelse av at det bak den skarpe, utforskende tenkningen ligger et hektisk, uvørent, levd liv. Med Et norsk hus har Hjorth bygget nok et luftig rom i norsk litteratur, der døra ut til verden står på gløtt."

Bjørn Ivar Fyksen, Klassekampen

"Boka er like dyptpløyende, eksistenstung og original som alltid.(...) Som alltid når jeg leser Hjorth, slår det meg hvor inntrengende godt hun tenker. Og hvor elegant og originalt hun formulerer disse tankene.."

Cathrine Krøger, Dagbladet

"Jeg skjønner ikke hvordan hun greier det, men innrømmer at jeg er imponert: Gang etter gang tar Vigdis Hjorth det norske samfunnet på pulsen.(...) Under alt hun skriver ligger en brann - den Alma i romanen tenker seg må ulme i de unge sjeler - og jeg tenker at Vigdis Hjorth blir både eldre og klokere og yngre og mer brennende for hver bok hun skriver."

Anne Cathrine Straume, P2

"Det berande styrken i romanen er korleis Hjorth skildrar dynamikken mellom Alma og den polske. Her blir Almas nummenheit, i sitt norske hus, avdekt i nokså tydeleg kontrast til den polske dynamitten. Det gir teksten ei verksam balanse mellom tyngde og lettheit. For Hjorth held seg sjølvsagt ikkje frå å snitte skarpt og morosamt inn i det alvoret som for begge kvinnene er er sjølve botnen i relasjonen deira. Klimakset er ein kort utveksling som òg blir den polske sitt moralske dødsstøt overfor Alma: «I avisen det står at du er kulturell person. Jeg har en annen mening.» I slike vekslingar mellom tungt og lett er Vigdis Hjorth udiskutabelt god."

Margunn Vikingstad, Dag og Tid

"På sin særegne måte har hun igjen klart å komponere en historie av den typen som så absolutt er interessant mens lesningen pågår, men som virkelig kommer til sin rett etterpå, når den får synke. Hennes norske hus vokser med tida, i tankene, slik Vigdis Hjorths romaner har for vane. Som alltid svært velskrevet, vekselvis morsom og alvorlig, med skarpe øyne for tema i samtida. Hjorth leverer varene. Igjen."

Gerd Elin Sandve, Dagsavisen

Til toppen

Om forfatter

Vigdis Hjorth er født i 1959. Hun vokste opp i Oslo og har bodd i København, Bergen, Sveits og Frankrike. Hun er cand.mag. med fagene idehistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap.

Hjorth debuterte i 1983 med barneboken Pelle-Ragnar i den gule gården som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, Jørgen + Anne er sant, fikk hun Kritikerprisen. Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen Drama med Hilde (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere Om bare (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene.

Hjorth skriver eksistensielle bøker om menneskers vilkår og livsvalg, og har et skarpt blikk for aktuelle temaer i samtiden. Med Hjulskift (2007), Snakk til meg (2010), Tredve dager i Sandefjord (2011), Leve posthornet! (2012) og Et norsk hus (2014) har hun markert seg sterkt som en uredd politisk forfatter. Det store gjennombruddet kom med Arv og miljø (2016), som ble både kritikerfavoritt og en stor salgssuksess. I 2018 kom Lærerinnens sang, en roman om å bli grundig rokket i sin selvforståelse. Hjorths romaner er oversatt til 27 språk, og Arv og miljø ble nominert til National Book Award og Millions Best Translated Book Award da den utkom i USA og Storbritannia i 2019.

Hun ble tildelt Gyldendalprisen i 2011 for sitt samlede forfatterskap og Kritikerprisen 2012 for Leve posthornet! Romanen ble også dramatisert og ble en suksess for Riksteateret. I 2014 fikk hun Amalie Skram prisen og Brages Hederspris, i 2015 Aschehougprisen.

For Arv og miljø ble Hjorth nominert til Ungdommens Kritikerpris og P2-lytternes romanpris. Hun vant Bokhandlerprisen, Kritikerprisen og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Våren 2017 var Vigdis Hjorth Festspilldikter i Bergen.

Er mor død (2020) fikk svært god mottakelse og ble nominert til Brageprisen og Subjektprisen. Romanen er også nominert til Kritikerprisen og Ungdommens Kritikerpris.

Bøker i serien