En japansk vår (Innbundet)

På reise gjennom et evig forbløffende land

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 256
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202624583
Kategori: Reisebøker
Omtale En japansk vår

En japansk vår tar oss med gjennom et land som har evnen til å ta pusten fra alle som besøker det.

Bli med på en helt spesiell reise som starter i det tropiske sør hos en 85 år gammel enke med fem kjærester, via pilegrimsleder, tempelbyer og røykfylte buler til vi til slutt ender blant akkar, urfolk og snøsmelting i nord.

Journalist og forfatter Ina Strøm skriver nært, engasjerende og befriende ærlig om sine forsøk på å forstå japanerne og å passe inn i et land som på så mange måter er fjernt fra Norge. Japans fengslende historie flettes elegant inn teksten, og handlingen forflytter seg parallelt fra sør til nord og fra urtid til samtid.

Det de fleste sier etter de kommer hjem fra sin første reise til Japan, er at det er som å lande på en annen planet. For Ina er dette ikke lenger tilfelle. I 12 år har hun reist jevnlig til det eventyrlige øyriket, og latt den japanske kulturen dytte og kna henne til, endre henne på både åpenbare og mer umerkelige måter. Parallelt med at kunnskapen hennes har økt, har spørsmålene blitt flere. Med dette utgangspunktet har hun skrevet en glitrende, morsom og unik beretning fra et land som er i ferd med å seile opp som nordmenns store drømmedestinasjon.

Til toppen

Anmeldelser En japansk vår

Apen tar vare på hjertet til Ina 01.10.2020

Ina Strøm har skrevet en om ikke liten, så i hvert fall nydelig bok om Japan med tittelen «En japansk vår» – og det blir nesten vår i ethvert hjerte når Ina forteller om sine opplevelser i det hun kaller «et evig forbløffende land».

Jørn-Kr. Jørgensen, Litteraturavisen Bokstaver.no

Sterk andrebok 30.05.2020

«Strøm er aldri respektløs, men god til å påpeke for leseren at Japan ikke er akkurat slik klisjeene tilsier. Den slentrende tonen appellerer til meg. Den gir følelsen av å være med henne på tur (...) En japansk vår er en ideell introduksjon.»

Erle Marie Sørheim, Aftenposten

Draum om austen 09.05.2020

«"En japansk vår" vekkjer (...) djupare interesse for dei mange paradoksa i japansk kultur, og for alt det som rører seg under den kulturelle overflata.»

«Dei ledige skifta mellom det Strøm opplever i notid og det ho grev fram frå fortida, gjer at eg aldri går lei under lesinga.»

«Strøm står og går støtt i denne mellomposisjonen: «Jeg ser på japanerne og føler meg fremmed, snur meg og ser på turistene, og føler meg nesten like fremmed». Ho brukar seg sjølv som leietråd på turen, skriv om menneska ho møter, erfaringane ho gjer, med springande refleksjonar over eigne reaksjonar. Ho lèt seg både forundre og frustrere over normer og fordommar, og særleg av dei store, men tronge forventingane til familie- og kjønnsroller.»

Eivind Myklebust, Klassekampen

Advarsel: Gir deg umiddelbart lyst til å reise til Japan 23.04.2020

«Her er alt du savner mellom to permer: Reiser, folkemengder, fester og matopplevelser på den andre siden av jordkloden.»

«Fra hun starter på den tropiske øya Ishigaki, med fingrene i jorden på plantasjen til en gammel enke med fem kjærester, til hun lander i nord, på jakt etter urfolket ainuene, skildrer Strøm rikt, med lassevis av lukt og smak. Hun er en forfatter som tar til seg alle inntrykk, som tør å bli berørt. Resultatet er en forfriskende annerledes reisebok.»

Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

Reise mellom to permer 30.04.2020

«En japansk vår, av Ina Strøm. I oppfølgeren til Alt dette er Tokyo, som kom i 2018, tar forfatteren oss denne gangen med til hele Japan, fra det tropiske sør til snøsmelting i nord. Vi blir kjent med en rekke morsomme personligheter og introduseres for et variert land med store forskjeller. Det hele er pakket inn i rimelige doser med humor og glimt i øyet.

Haglunds hjørne, Vi Menn

Til toppen

Intervju

Ina Strøm har tilbragt mye tid i Japan de siste 12 årene. Der har hun lært at man blant annet skal være veldig påpasselig med hva man har på føttene. Les om Inas åtte tabber i Japan og lær! på Boktips.

 

 

Til toppen

Om forfatter

Ina Strøm er utdannet journalist og har en bred erfaring fra media, blant annet fra ulike redaksjoner i NRK. Hun har vært praktikant ved Norges ambassade i Tokyo og reist jevnlig til Japan.