Elefantmannen (Innbundet)

Forfatter:

Hilde Hodnefjeld (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 56
Illustratør: Hodnefjeld, Hilde
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202374648
Kategori: Fakta for barn
Alder: 5 - 55
Omtale Elefantmannen

- Kom nærmere! Ja, bare kom! Ja, du også! Kom, så skal dere få se noe helt utrolig! Noe dere aldri har sett maken til. Jeg, Tom Norman, skal vise dere noe så avskyelig, ja noe så grusomt at dere ikke kan tro det før dere ser det med deres egne øyne. Mine damer og herrer! Det er en ære for meg å presentere … trommehvirvel, om jeg får be ... selveste Elefantmannen!

Den sterke fortellingen om Joseph Merrick, også kjent som ”Elefantmannen” pga. hans deformerte uttseende. En gripende fortelling du aldri vil glemme.
Han begynte å få misdannelser da han var to år, ifølge myten fordi moren hadde blitt skremt av en elefant. Han var en fantasifull, leken og intelligent gutt, og hadde en ganske lykkelig barndom fram til han ble 11. Da døde moren hans, og faren hans fant seg en ny kone. Stemoren ga faren ultimatumet ”Joseph eller meg”. Joseph ble kastet ut av faren, og jobbet med å selge skokrem på gaten. Han ble stadig mobbet, så han bestemte seg raskt for å finne en annen måte å tjene penger på, men tradisjonelle jobber var vanskelige for ham å få.

Han reiste rundt på freakshows i det viktorianske England og Europa, og tjente seg en liten formue før han ble ranet. Forlatt i Beliga, der han turnerte, ble han reddet av en lege som tok hånd om ham og lot ham bo på et sykehus, der han blant annet rekonstruerte St. Philip's katedral i Birmingham med kortstokker. Han skrev også vakre dikt. Men her ble han en freak av et annet slag, ved å bli stilt ut naken for gispende medisinstudenter. Han opplevde mye vondt, men i den senere tiden av livet sitt fikk han det gradvis bedre, og ble møtt med mer respekt. Flere kjendiser besøkte ham, blant andre prinsessen av Wales. Han døde da han en kveld insisterte på å sove liggende, som vanlige mennesker, og ble kvalt pga. vekten av sitt store hode. Det er uklart om det var et nytteløst forsøk på å være normal, eller om det var en måte å ta sitt eget liv på.

En gripende fortelling om å være annerledes, om å nekte å være et offer, og å klare å finne lykke også i en ulykkelig situasjon – og om å se det vakre i livet og i andre.

Til toppen

Flere bøker av Mariangela Di Fiore:

Anmeldelser Elefantmannen

"En sterk, sann og spennende fortelling om Joseph Merrick, også kjent som «Elefantmannen». [...] En gripende fortelling du aldri vil glemme."

Hege K. Fosser Pedersen, Foreldre og barn

Sterk skjebneskildring

"Den triste skjebnen er rørende beskrevet og rikholdig illustrert. Den sterke historien hans er ekstra nyttig lesning i vår utseendefikserte tid."

Elin Solvang, julegavetips, Mamma

Lyte til latter

"Elefantmannen er en empativekkende fortelling om Joseph Merrick [...] Mariangela Di Fiore forteller historien fra Josephs synsvinkel, og gir rom for assosiasjoner til temaer som mobbing og annerledeshet. Hodnefjelds illustrasjoner bruker collage i kombinasjon med forskjellige tegneteknikker for å uttrykke mannens deformiteter, hans opplevelse av egen situasjon og folks ulike reaksjoner i samtiden. Bildene har en tidskoloritt som gjør at man forstår at dette er lenge siden."

Marianne Lystrup, Vårt Land

Til toppen

Om forfatter

Mariangela Di Fiore (f. 1981) er en prisbelønt forfatter som har utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne. Hun har universitetsutdannelse i litteraturvitenskap, musikk og screenwriting. Hun debuterte i novellesamlingen «Pust ut-pust inn» i 1999 og utga sin første roman i 2005. Mest kjent er hun for den personlige dokumentarboka Camorraland (2010), om den napolitanske mafiaorganisasjonen Camorra. Hun har også medvirket i flere novelleantologier og lærebøker, og har skrevet for flere magasiner. Bøkene hennes er oversatt til flere språk. Hun er halvt norsk og halvt italiensk og bor på Nesodden.