Døden (Innbundet)

Dødsens seriøse fakta

Forfatter:

Sigbjørn Lilleeng (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 104
Illustratør: Lilleeng, Sigbjørn
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202619268
Kategori: Fakta for barn og Tegneserier og grafiske romaner
Alder: 8 - 12
Omtale Døden

Hvorfor dør folk? Hva skjer i kroppen når man dør? Og hva menes det med at de døde "blir til jord"?
Døden er en faktategneserie som tar døden på alvor, på en seriøst morsom måte.

– Å, nei, en bok om døden, og jeg er med i den ...
Mikkel har slett ikke lyst til å være med i en bok om døden. For i sånne bøker driver jo folk og dør! Men når fortelleren begynner å fortelle, blir Mikkel nysgjerrig.

Samarbeidet mellom forfatter Endre Lund Eriksen og tegner Sigbjørn Lilleeng er lekent og overraskende morsomt. I tegneserien Døden blir døden, et emne det ikke alltid er så lett å snakke om, til noe mindre fremmed og dermed også mindre skremmende.

Til toppen

Anmeldelser Døden

Gir godt grunnlag for å prate med barn om døden 10.02.2021

Hvem skulle trodd ei barnebok om et så trist tema som døden, kan være både varm og morsom?

Tar opp vanskelige spørsmål med et smil (...) Eksistensielle spørsmål blir stilt, uten at boka gir noen fasitsvar. (...)

Historiens fiffige avslutning skal ikke røpes, for historien fortjener å bli lest, også av godt voksne.

Kjetil S. Grønnestad, Gravplassen.no

- også om krematorier? 20.11.2020

Formidlingsevne i tekst og bilder er formidabel, tegneseriemediets særtrekk brukes effektivt. (...)

Det nøkterne språket og det saklige innholdet gjør at man tar til seg kunnskap og reflekterer over det. Snaut 100 sider er fylt med scener og sekvenser som gir godt fokus på tema. (...)

Mange barns angst bunner i redsel for det ukjente. Denne boken river ned noe av angsten ved å ta barna våre seriøst og gi dem god kunnskap om et vanskelig tema. Jeg opplever at boken tar leseren så på alvor at barn enkelt relaterer seg til Mikkel. I dagens mediehverdag for barn blandes hele tiden fiksjon og fakta, noe Eriksen selv har erfaring med i arbeidet med Planetpatruljen, og formen gjør at barns tanker om døden til møtt med verdighet.

Øystein Nordvik, Serienett.no

Når døden banker på 16.10.2020

Sigbjørn Lilleengs tegninger underbygger Lund Eriksens historie, der guttens emosjonelle reaksjoner nærmest vibrerer på sidene. Illustrasjonene av Mikkel er troverdige, man ser et barn reagere med et komplekst følelsesregister som gir fortellingen et liv på sidene. Det er umulig å ikke sympatisere med barnet i historien. Lilleengs illustrasjoner er presise og ujålete, samtidig som de skaper liv i de emosjonelle rommene som er skrevet frem.
(...)
Døden er på mange måter en forlengelse av Lund Eriksens vilje til å satse på barns evner til å forstå kompliserte og iblant sårbare temaer.

Ruth Hege Halstensen, Empirix.no

For hva skjer når en av landets aller fineste barne- og ungdomsbokforfattere samarbeider med en av de beste tegneserieskaperne vi har? Da får vi en faktabok av gull: Døden. Endre Lund Eriksen og Sigbjørn Lilleeng har samarbeidet om boka som er en hybrid mellom fakta og fiksjon.

Eva Rekve, Leser søker bok

Fortellingen vi ikke slipper unna 16.09.2020

Saklig om døden i ruter, striper og plansjer (...).
Tegningene sitter som et skudd sammen med Endre Lund Eriksens tekster som veksler mellom dialog og monolog i snakke- og tankebobler, og en allvitende fortellerstemme i ren tekst.

Anne Schäffer, PROSA, Tidsskrift for sakprosa

Til toppen

Om forfatter

Endre Lund Eriksen er forfatter av en lang rekke kjente og prisbelønte bøker for barn og unge, blant annet bøkene om Pitbull-Terje, Dunderly og Alvin Pang. Han har også skrevet «Den sommeren pappa ble homo» og «Verdens beste pappa». Endre jobber også med film, og har skrevet manus til flere filmer, flere av dem basert på egne bøker. Han er også regissør i NRK Super for barne-tv-serien «Planetpatruljen».