Dobbel dyne (Innbundet)

Forfatter:

Dobbel dyne er en ladet og spennende roman om det vi holder for oss selv.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202600808
Kategori: Romaner
Omtale Dobbel dyne

Dobbel dyne er en smertelig og håpefull historie om det vi holder for oss selv.

"Han springer gjennom det lyse gresset, gjennom det tørre, avkappede kornet, gjennom årene og århundrene, løper i stadig større sirkler, fra seks år til åtte, fra ti år til tolv, fra tretten til tjue, tretti, førti."

En solstorm har slått ut strømmen, og en mor og hennes tenåringssønn er isolert i en leilighet. Sønnen har sluttet å snakke, og moren har noe å skjule. Gatene utenfor er tomme, butikkene er stengt og januardagene er kalde. Hva skjer når de må vaske seg i det samme vannet hver dag, når maten tar slutt og det blir null grader i leiligheten? Moren begynner å skrive om sønnen i et forsøk på å komme nærmere.

Til toppen

Her skriver Dahle en svingende fin og musikalsk prosa - poetisk, øm, original
Maya Troberg Djuve, Dagbladet

Andre utgaver

Dobbel dyne
Bokmål Ebok 2018
Dobbel dyne
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019

Flere bøker av Gro Dahle:

Anmeldelser Dobbel dyne

«Med Dobbel dyne har Gro Dahle skrevet en av høstens mest rørende og originale romaner.»


«Det er Gro Dahles bilderike, poetiske språk som hever denne romanen. Tidvis er lesningen ren fryd.»

«Med Dobbel dyne har hun funnet en form og et språk som synes å fylle hverandre til perfeksjon. Det er smertepunkter i denne fortellingen som berører sterkt, men det er også håp, humor og stor overlevelsesevne.»

«Enhver forelder som kjemper med å nærheten til nesten voksne barn vil kunne nikke smertelig gjenkjennende til denne fortellingen.
Scenen og omgivelsene er ekstreme, og en sønn som slutter å snakke er kanskje ikke normalen,
men desperasjonen og følelsene Gro Dahle makter å skrive fram i denne fine, poetiske romanen er gjort med finfølelse og mye sjarm.»

Turid Larsen, Dagsavisen

Dramatisk tosomhet

Er du blant dem som har holdt deg til Gro Dahles barnebøker og dikt, og er ukjent med romanene for voksne, så les Dobbel dyne. Her skriver Dahle en svingende fin og musikalsk prosa - poetisk, øm, original. Boka er et tett kammerspill for to.
(...)
Dobbel dyne er en fortelling om sterke emosjoner, formidlet med verbal sjarm og skjønnhet.»

 
Maya Troberg Djuve, Dagbladet

«En advarsel: Denne romanen vil gjøre deg sulten. Eller mer nøyaktig, den vil gjøre at du setter pris på maten du har i kjøleskapet, og varmen i hjemmet ditt. Når du har lest ferdig Dobbel dyne vil du sannsynligvis ikke lenger ta disse tingene for gitt.
(...)
Med sitt kroppslige og sanselige språk gjør Dahle skildringene av sulten og kulda uutholdelig intense. Men like intenst er skildringen av hvordan unntakstilstanden fører mor og sønn nærmere og lenger unna hverandre på samme tid.
(...)
Mange bøker er middelmådige fordi man som leser aldri føler at noe virkelig står på spill. Dobbel dyne er det stikk motsatte.
Dahle graver seg helt til bunns i problemene, helt inn til smertens kjerne.»

 
Torgeir Holljen Thon, Fædrelandsvennen

«Gradvis kjem det til syne eit bilde med til dels oppsiktsvekkjande detaljar, som driv lesaren vidare.
(...)
Dobbel dyne viser kor hjelpelaust samtidsmennesket er når naturkreftene slår til. Og kor uendeleg langt det kan bli mellom menneske som står kvarandre nær, når det låser seg.»

Marta Norheim, NRK

Til toppen

Om forfatter

Gro Dahle er født i 1962 og bor på Tjøme i Vestfold. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har studert kreativ skriving ved Høgskolen i Telemark. I 1987 debuterte hun med Audiensen diktsamling som ble meget godt mottatt. Hun har siden markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Apens evangelium (1989), Linnea-pasjonen (1992), Regnværsgåter (1994) og Hundre tusen timer (1996). I 1998 kom Karneval, dikt i utvalg, med etterord av Arild Linneberg. I 2006 kom hennes første voksenroman: Huset i snøen, som fikk en enstemmig god mottakelse fra kritikerne. I 2012 kom Hundre tusen timer i ny utgave, med etterord av Steinar Opstad. Novellesamlingen Amerika (2015) gir en overbevisende skildring av en liten familie som flytter fra Norge til Amerika, sett fra barnets perspektiv.

Gro Dahle har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser, bl.a. Brageprisen for beste barnebok 2002, Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur i 2004 og Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur, beste illustrasjon, for boken Håpe sa gåsa, i 2011. Sistnevnte er illustrert av Gro Dahles datter Kaia Linnea Dahle Nyhus. Flere av Gros øvrige bøker er illustrert av hennes mann, Svein Nyhus. Sammen ble de tildelt Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2014 for bildeboka Akvarium. I 1998 mottok Dahle Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2015 ble hun tildelt Triztan Vindtorns poesipris for sin innsats for norsk poesi.

Gro Dahles bøker er oversatt til en rekke språk. Hun har holdt mange populære skrivekurs og utgitt bøker om å skrive.

Alle tilgjengelige bøker av Gro Dahle finner du her.