Det store klimasøksmålet (Heftet)

Saken som tok livet av Grunnlovens miljøbestemmelse

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 159
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202738846
Kategori: Juridiske fag , Samfunnsvitenskap og Samfunn og debatt
Fag: Forfatnings- og forvaltningsrett, Miljørett, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Omtale Det store klimasøksmålet

I boken setter forfatter Marius Gulbranson Nordby lyset på det norske klimasøksmålet, saken der Grunnlovens miljøbestemmelse stod mot utvidelsen av det norske oljeeventyret, og tapte. Forfatteren argumenterer for hvorfor dommen bestod av svak virkelighetsforståelse og dårlig jus, og at Høyesterett hverken tok Grunnloven eller klimakrisen på alvor. Dette er også en historie om maktfordeling, om demokrati og om statsmaktens yttergrenser.

Kvelden 14. februar 2017 gir NRK ordet til en mager mann med lyst, bustete hår. Mannen er regjeringsadvokat i Norge; det er hans kontor som representerer staten i domstolene når staten blir saksøkt. Det er uvanlig at han fører saker personlig, men denne gangen er det annerledes. Fredrik Sejersted forbereder seg på å gå i retten. Om saken sier han:

«Søksmålet er et forsøk på å rettsliggjøre denne prosessen og flytte den vekk fra de demokratiske politiske prosesser og over til domstolene.»

Tonen er satt for en av de viktigste sakene som har gått i norske domstoler siden krigen.

Til toppen

Arrangementer

Andre utgaver

Det store klimasøksmålet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Om forfatter

Marius Gulbranson Nordby har mastergrad i rettsvitenskap fra Universitetet i Oslo og en L.L.M fra King’s College of London med vekt på miljørett og menneskerettigheter. Siden 2017 har han holdt over 70 foredrag og skrevet en rekke artikler om klimasøksmålet. Nordby leder fagutvalget for klima- og miljøspørsmål i ICJ Norge og underviser i miljørett ved Det juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo.