Det amerikanske paradokset (Innbundet)

Politikk, samfunn, historie

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 280
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202771430
Kategori: Samfunnsvitenskap , Samfunn og debatt , Historie, religion og filosofi og Fagbøker
Fag: Historie, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Omtale Det amerikanske paradokset

Det amerikanske paradokset presenterer USA som en liberal opplysningstidsstat som, paradoksalt nok, ble grunnlagt på slaveri og etnisk rensing av urbefolkningen. Boken starter med en drøfting av de ulike fortellingene om USAs grunnleggelse og hvilken rolle disse har for den amerikanske identiteten. Deretter tar den for seg USAs oppbygning som føderalstat og utviklingen av og forholdet imellom de føderale maktgrenene. Forfatteren viser blant annet hvordan makten til presidenten har styrket seg opp gjennom historien og hvilken rolle høyesterett spiller i amerikansk politikk, med fokus på abort og våpenlovgivning. Boken tar også for seg den historiske utviklingen til de to store politiske partiene, og viser hvordan de opp gjennom historien har «byttet plass» på det politiske spektrumet. Mot denne bakgrunnen forklares det, ved første øyekast, innfløkte valgsystemet og de ulike stemmerettslovene.

Boken vier også mye plass til den økende polariseringen i amerikansk politikk og samfunnsliv, med særlig fokus på medias rolle i den kulturkampen som utspiller seg. Avslutningsvis tar forfatteren opp tråden fra det første kapitlet og diskuterer USAs pågående identitetskrise: kan USA finne en løsning på «det amerikanske paradokset»?

Til toppen

Om forfatter

Hilde Eliassen Restad er førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap og internasjonale relasjoner (ISIR) ved Oslo Nye Høyskole (ONH). Hun er en mye brukt kommentator om amerikansk politikk i norsk media. Hilde har bodd til sammen ni år i USA, der hun har tatt master og doktorgrad i amerikansk utenrikspolitikk ved University of Virginia. Hun er forfatter av boken, American Exceptionalism: An Idea that Made a Nation and Remade the World (Routledge, 2014).