Derfor må du vite at jeg er same (Innbundet)

Forfatter:

og

Etter at Ella Marie Hætta Isaksen vant Stjernekamp har hun møtt utallige samer som ønsker å ta tilbake stoltheten over egen historie. Dette er en uredd bok om å stå opp mot urettferdighet og rasisme og kjenne stolthet over å være den man er. Med denne boka bidrar Ella Marie til å gjøre Norge mer tolerant og inkluderende.

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202659721
Kategori: Historie og Samfunn og debatt
Omtale Derfor må du vite at jeg er same

I oppveksten tok Ella Marie Hætta Isaksen den samiske stoltheten sin som en selvfølge, men etter hvert opplevde hun at den slett ikke var like selvsagt for alle andre, og at den til og med kunne provosere enkelte. Gjennom å utforske sin egen historie fant hun ut at hennes nærmeste familie har kjent fornorskingen, skam og tap av identitet på kroppen. Og at hun selv var i ferd med å gjøre noen av de samme erfaringene.

Over natten fikk Ella Marie rollen som ambassadør for den samiske befolkningen da hun trollbandt publikum under NRKs Stjernekamp med bygda Mázes joik. Historiene publikum fortalte henne i etterkant, om hvordan det gjennom generasjoner har vært å vokse opp som same, ble nesten for mye å bære for 20-åringen. Men hun forsto at ved å fortelle om seg selv, forteller hun samtidig om dem – om motgang, skam og kamp, men også om samhold, glede, stolthet og håp. Og at hun selv er del av en ny bevegelse unge samer som kan forme en bedre fremtid.

Til toppen

Andre utgaver

Derfor må du vite at jeg er same
Bokmål Ebok 2021
Derfor må du vite at jeg er same
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Derfor må du vite at jeg er same
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Ella Marie Hætta Isaksen og Randi Helene Svendsen:

Anmeldelser Derfor må du vite at jeg er same

Dyp innsikt i å være same 13.11.2021

«Boken «Derfor må du vite at jeg er same» er skrevet med imponerende innsikt ...»

Emilio Sanhueza, Aftenposten

Trønderen som hang i bardisken kunne hatt godt av å lese boka 21.10.2021

«... Dette er både en personlig beretning - og en til tider usminket kampbok. Den tar for seg både språk, klima, rasisme, kvinnekamp og urfolksrettigheter - og ikke minst er den et nådeløst tilbakeblikk på fornorskningspolitikken som førte til så mye personlig og kollektiv lidelse hos samer.
Samer opplever, ifølge Hætta Isaksen, fortsatt mer diskriminering enn nordmenn. Det er lett å tenke; dette har vi hørt før. Men noen ganger er det absolutt grunn til å lytte på nye stemmer i den offentlige debatten.
Ella Maria er en uredd stemme i så måte, og hun byr på seg selv langt utover det som en kan forvente. Hun forteller uten særlig mye filter om egne opplevelser på det som de fleste vil holdt innenfor intimsfæren.
... Boka forener, opplyser og inkluderer.»

Tor Ole Ree, Inherred

‘Derfor må du vite at jeg er same’ har i seg kraften som trengs for forandring. 22.10.2021

Ella Marie Hætta Isaksens bok er samisk, stolt og helt nødvendig.

Karen Frøsland Nystøyl, Vårt land

En ABC om Finnmark 22.10.2021

Kombinasjonen av kunnskap og erfaring gjør «Derfor må du vite at jeg er same» til en vidtfavnende og verdifull utgivelse … Ella Marie Hætta Isaksens bok fungerer som en god ABC om Finnmark for utenforstående, men den er vel så nødvendig som en gjenkjennelig fortelling for samiske unge.

Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet

Eit kraftfullt svar på spørsmål du kanskje ikkje har kome på å stille 13.10.2021

... som formidlar av eit samtidsblikk på det samiske er ho ein unik formidlar. Boka har temperatur og engasjement, fakta og tolkingar. Denne boka har eg aldri lese før. Takk for boka, Ella Marie!

Marta Norheim, NRK

Til toppen

Om forfatter

Ella Marie Hætta Isaksen (f. 1998) er artist, klimaaktivist og frontfigur i bandet ISÁK. I 2018 vant hun NRKs Sternekamp.