Der du kommer fra (Innbundet)

Forfatter:

Astrid Nordang (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Herkunft
Oversatt av: Nordang, Astrid
ISBN/EAN: 9788202666576
Kategori: Romaner
Omtale Der du kommer fra

Vinner av Den tyske bokprisen. Mer enn 70 uker på Spiegels bestselgerliste.

I Der du kommer fra skriver Saša Stanišic om sine hjemsteder, slik de fremstår både i erindringen og i fantasien. Den handler om da bestefaren tråkket bestemoren så hardt på tærne at Saša nesten gikk glipp av sin egen eksistens. Og om sommeren da Angela Merkel besluttet å holde grensene åpne – en sommer som skulle komme til å minne om sommeren da 14-åringen Saša krysset grenser for å unnslippe krigen i Bosnia.

Der du kommer fra er også en bok om en landsby med 13 innbyggere, en avskjed med en dement bestemor, en politimann som gjerne vil ha bestikkelser, en wehrmachtsoldat med sans for melk. Og om mye mer av det som kom før og etterpå.

Med stor fantasi og i et språk som bugner av overskudd, bruker Saša Stanišic sine egne minner som utgangspunkt for å utforske noe vi alle har felles: At vi kommer fra et sted. Med en halv million solgte eksemplarer i Tyskland og oversettelser til 25 språk befester Saša Stanišic med denne boken sin posisjon som en av sin generasjons store fortellere.

«Klok, hjerteskjærende, gal. Det går ikke an å gjøre det bedre.» NDR

Til toppen

...dypt beundringsverdig.
Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

Andre utgaver

Der du kommer fra
Bokmål Ebok 2021
Der du kommer fra
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Saša Stanišic:

Anmeldelser Der du kommer fra

I lyset fra den røde fotballstjernen 06.07.2021

«(...) den bosniske forfatteren Saša Stanišić leter etter egne røtter i den fascinerende romanen Der du kommer fra

«Der du kommer fra av Saša Stanišić er en litterær godbit.»

Knut Hoem, NRK

Under broen over Drina 12.03.2021

... Stanišić [legger ]for dagen en nærmest knausgårdsk følsomhet for livet som ungdom. (...)

For en sønn av en serbisk far og en bosnisk mor – som også er flyktning fra en etnonasjonalistisk krig – er spørsmålet om opprinnelse selvsagt livsavgjørende. Også dette makter Stanišić å gi den lette, konkrete og varme behandlingen som kjennetegner resten av boken. (...)

Et reisverk for forståelse. (...)

Å finne letthet og liv i en historie som er så tung og fylt av død, uten å miste hverken krigens alvor eller tilværelsens uunngåelige trivialitet av syne, det er dypt beundringsverdig.

Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

Et mesterverk om migranttilværelsen 13.03.2021

«Saša Stanišić utnytter alle romanens muligheter i denne skarpe, humoristiske boken om identitet, utenforskap, krig og flukt.»

«... oppfinnsomt, ofte lekent språk»

«Der du kommer fra er kanskje den beste boken jeg noensinne har lest om migranttilværelsen.»

«Frydefull lesning.»

«Stanišić utnytter romanens og språkets muligheter til fulle, han tøyer setninger, ordspill og form.»

«Boken lå på Der Spiegels bestselgerliste i over 70 uker. Måtte den herje like lenge i tet på Boklista i Norge! Først og fremst fordi Stanišić fortjener en stor leserskare også her til lands, men også for å oppmuntre norske forlag til å våge å satse på prisvinnende kvalitetslitteratur i oversettelse.»

Erika Fatland, Aftenposten

Til toppen

Om forfatter

Saša Stanišic ble født i 1978 i Višegrad i Jugoslavia. Da Bosnia-krigen brøt ut i 1992, fikk familien hans problemer, ettersom faren er serbisk, moren bosnjak. De flyktet til Tyskland og fikk midlertidig opphold i Heidelberg.

Saša begynte på ungdomskolen i Heidelberg, der han tidlig viste et talent for skriving, først på bosnisk, siden mer og mer på tysk. Etter studier i Heidelberg og Leipzig fikk han sin første bokkontrakt. Den sørget for at han kunne bli i Tyskland, samtidig som foreldrene mistet oppholdstillatelsen og flyttet videre til USA.

Stanišic' første roman Hvordan soldaten reparerer grammofonen kom ut i 2006 og ble det årets store debut i Tyskland. Boken ble oversatt til 30 språk, og kom på norsk i 2009.

For sin andre roman, Før festen, mottok Stanišic Preis der Leipziger Buchmesse i 2014. Den kom på norsk i 2015.

Den tredje boken, Der du kommer fra, ga Saša Stanišic Den tyske bokprisen, og etablerte ham som sin generasjons store tyskspråklige forfatter ved siden av Daniel Kehlmann. Boken lå ett år sammenhengende på Spiegels bestselgerliste, og salgstallet har passert 400 000.

Stanišic fikk mye omtale, også i Norge, da han under prisseremonien for Den tyske bokprisen angrep Srebrenica-fornekter Peter Handke og Nobelpris-juryen. Stanišic uttalte at han kunne være til stede under seremonien fordi han «hadde flaks til å unnslippe det som Peter Handke ikke beskriver i sine tekster».

Der du kommer fra er under oversettelse til 25 språk, og kommer ut på norsk i mars 2021.