Der du kommer fra (Innbundet)

Forfatter:

Astrid Nordang (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Herkunft
Oversatt av: Nordang, Astrid
ISBN/EAN: 9788202666576
Kategori: Romaner
Omtale Der du kommer fra

Der du kommer fra er en bok om den første store tilfeldigheten i våre liv: At vi blir født på et bestemt sted. Og om alt det som kommer etterpå.

Tysk-serbisk-bosniske Saša Stanišic skriver her om sine hjemsteder, slik de fremstår i både erindringen og fantasien. Der du kommer fra er en bok om språk, svart arbeid og ungdommens kamper og anstrengelser. Det handler om sommeren da bestefaren tråkket bestemoren så hardt på tærne at Saša nesten gikk glipp av sin egen eksistens. Og om sommeren da den tyske regjeringen besluttet å holde grensene åpne – en sommer som skulle komme til å likne på den sommeren da 14 år gamle Saša krysset grensene for å komme til Tyskland.

Der du kommer fra handler også om en professor i marxisme som har glemt Marx, en bosnisk politimann som gjerne vil ha bestikkelser, en wehrmachtsoldat med sans for melk, en skole med bare tre elever. Og mye mer av det som kom både før og etterpå. Et overflødighetshorn av en roman der erindring og fantasi slåss om hvem som skal sitte i førersetet.

For denne boken ble forfatteren hedret med Den tyske bokprisen i 2019, og den ble liggende ett år sammenhengende på Spiegels bestselgerliste. Der du kommer fra slår ettertrykkelig fast hvorfor Saša Stanišic er en av vår tids store samtidsforfattere.

Til toppen

Flere bøker av Saša Stanišic:

Om forfatter

Saša Stanišic ble født i 1978 i Višegrad i Jugoslavia. Da Bosnia-krigen brøt ut i 1992, fikk familien hans problemer, ettersom faren er serbisk, moren bosnjak. De flyktet til Tyskland og fikk midlertidig opphold i Heidelberg.

Saša begynte på ungdomskolen i Heidelberg, der han tidlig viste et talent for skriving, først på bosnisk, siden mer og mer på tysk. Etter studier i Heidelberg og Leipzig fikk han sin første bokkontrakt. Den sørget for at han kunne bli i Tyskland, samtidig som foreldrene mistet oppholdstillatelsen og flyttet videre til USA.

Stanišic' første roman Hvordan soldaten reparerer grammofonen kom ut i 2006 og ble det årets store debut i Tyskland. Boken ble oversatt til 30 språk, og kom på norsk i 2009.

For sin andre roman, Før festen, mottok Stanišic Preis der Leipziger Buchmesse i 2014. Den kom på norsk i 2015.

Den tredje boken, Der du kommer fra, ga Saša Stanišic Den tyske bokprisen, og etablerte ham som sin generasjons store tyskspråklige forfatter ved siden av Daniel Kehlmann. Boken lå ett år sammenhengende på Spiegels bestselgerliste, og salgstallet har passert 400 000.

Stanišic fikk mye omtale, også i Norge, da han under prisseremonien for Den tyske bokprisen angrep Srebrenica-fornekter Peter Handke og Nobelpris-juryen. Stanišic uttalte at han kunne være til stede under seremonien fordi han «hadde flaks til å unnslippe det som Peter Handke ikke beskriver i sine tekster».

Der du kommer fra er under oversettelse til 25 språk, og kommer ut på norsk i mars 2021.