Den vakreste, men sigøyner (Innbundet)

Forfatter:

Jon Kværne (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 464
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Ciganin, ali najljepši
Oversatt av: Kværne, Jon
ISBN/EAN: 9788202606879
Kategori: Romaner
Omtale Den vakreste, men sigøyner

Den vakreste, men sigøyner blir fortalt av fire hovedpersoner som alle er på flukt: Kurderen Nusat, som på sin vei fra Mosul mot Calais møter grådighet og likegyldighet overalt hvor han befinner seg. 40-åringen Milena, som opplever en midtlivskrise, og må dra tilbake til den lille landsbyen hun forlot mange år tidligere. Her innleder hun et forhold til den tjue år yngre romen Sandi, som bare vil bort fra elendigheten og utnyttelsen på hjemstedet. Også politimannen Plancic ønsker å flykte lengst mulig vekk – fra jobben, der han og kollegene blir utnyttet i et skittent politisk spill.

Den vakreste, men sigøyner er en poetisk og billedrik roman der mosaikken av hovedkarakterer og bipersoner sammen danner et lekent litterært og språklig rom. Gjennom de fire livshistoriene – som tangerer hverandre på et lite sted midt i Europa – berører kroatiske Kristian Novak (f. 1979) noen av vår tids store spørsmål: Hvordan kan vi se mennesker med en annen tilhørighet som enkeltmennesker? Og hvorfor lar vi oss drive av egoisme, dumhet og grådighet til skadelige små handlinger i hverdagen? Hvorfor aksepterer vi så lett voldsbruk når offeret er uten ansikt?

Boken ble i 2016 kåret til årets roman i Kroatia.

Til toppen

Kåret til årets roman i Kroatia i 2017

Andre utgaver

Den vakreste, men sigøyner
Bokmål Ebok 2020
Den vakreste, men sigøyner
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Anmeldelser Den vakreste, men sigøyner

Årets beste bøker 03.12.2021

«Brennaktuell roman fra grensetraktene i det nordøstlige Kroatia der gnisninger mellom folkegrupper tilspisses mens ulovlig kjærlighet utfordrer landsbyens konsensus og grenselosene skyfler migranter inn i Nord-Europa om natta. Smart konstruert, godt oversatt, samfunnsbevisst og provoserende.»

Jon Rognlien, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter

Kristian Novak er en kroatisk forfatter og lingvist, født 1979. Han debuterte med romanen Obješeni i 2005, og fikk et gjennombrudd i hjemlandet med Crna Mati Zemla i 2013. Hans tredje roman Den vakreste, men sigøyner (Ciganin, ali najlepsi) kom ut på kroatisk i 2016, og ble tildelt Tportal-prisen for årets beste roman i hjemlandet. Boken er under oversettelse til fem språk. Novak bor i Zagreb og underviser ved Universitetet i Rijeka.