Den tause revolusjonen (Innbundet)

Global kapitalisme og demokratiets død

Forfatter:

Sten Inge Jørgensen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2004
Antall sider: 288
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Silent Takeover
Oversatt av: Jørgensen, Sten Inge
ISBN/EAN: 9788202234218
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Den tause revolusjonen


Den tause revolusjonen utfordrer oss alle til å skape en globalisering hvor vi kan bestemme over våre liv og omgivelser.

Seattle 1999, Washington 2000, Genova og Göteborg 2001, Oslo, Firenze og Buenos Aires 2002, India, Uruguay, Mexico... Verden over har hundre tusenvis av mennesker protestert mot en global kapitalisme på ville veier.

En av dem er den engelske økonomen, journalisten og forfatteren Noreena Hertz. I Den tause revolusjonen setter hun med stort engasjement de siste årenes protestbevegelser inn i en større og viktig politisk sammenheng. Hun trekker trådene tilbake til Den kalde krigens slutt og Murens fall på 1980-tallet, og gir en alarmerende beskrivelse av vår egen samtid. Økonomi er blitt den nye politikken, og jakten på fortjeneste veier tyngre enn sosiale spørsmål. De som sitter med makten er ikke folkevalgte nasjonalforsamlinger, men mektige multinasjonale selskaper utenfor politisk kontroll.

Hertz budskap er tindrende klart: For å skape en verden med større likhet, rettferdighet og reelt demokrati, er det ikke nok å protestere i gatene. Hun lanserer derfor seks skritt for å omstøpe den globale kapitalismen og redde folkestyret.

Org. tittel: The silent takeover

Oversatt av: Sten Inge Jørgensen

Anmeldelser:"Noorena Hertz' «Den stille revolusjonen» må like fullt kalles en klassiker.."
Ivar A. Iversen, Dagsavisen

Til toppen

Om forfatter

Den best-selgende forfatteren Noreena Hertz er en av verdens ledende eksperter på økonomisk globalisering. Hun er også frontfigur i kampen mot globalisering. Men som aktivist, bryter hun med stereotypiene. Hun retter skytset mot de multinasjonale selskapene, og fører debatten på økonomenes egen areana, foreksempel i World Economic Forum.

Hennes første bok, The Silent Takeover: Global Capitalism and the Death of Democrazy, forklarer hvordan samrøre mellom politiere og de multinasjonale selskapene forandrer våre liv, vårt samfunn og fremtid, og truer demokratiet. Hun ber leseren merke seg at verdens ressurser er urettferdig fordelt, 40 prosent eies av 1 prosent av befolkningen. I boka skisserer Hertz hvordan vi skal gjereise politikken og gjenopplive demokratiet.

Hennes budskap formidles med lidenskap, både til grasrota og til multinasjonale selskaper. Hun nøyer seg ikke med å kritisere den økonomiske globaliseringen, hun foreslår også løsninger, som både enkeltmennesker og selskaper kan ha glede av. Her er ingen moralske pekefingre.

Hertz er en av direktørene for Centre for International Business and Management ved universitetet i Cambridge i Storbritannia, og har også tatt sin doktorgrad i økonomi her. Hun begynte sin karriere som ekspert på russisk økonomi, og var Verdensbankens rådgiver da Russland skulle gjennomføre økonomiske reformer. Til da, hadde hun arbeidet for det palestinske selvstyret og regjeringene i Israel, Jordan og Egypt, som leder for et ikke-kommersielt senter for økomisk samarbeid i Midtøsten.

Hun har vært kommentator både i fjernsyn og radio, på CNN, BBC og CNBC. Hennes kommentarer er også publisert i aviser som The Washington Post, The New Statesman, The Observer and The Guardian.