Den sorte tråden (Innbundet)

Europeisk høyreradikalisme fra 1920 til i dag

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202370282
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Den sorte tråden

Da terroren rammet Norge den 22. juli hadde frilansjournalist Øyvind Strømmen allerede fulgt det høyreekstreme miljøet på internett i en årrekke. I de forvirrende dagene etter at bomba sprang, ble han stemmen som kunne sette de uforståelige handlingene i et perspektiv. Med Det mørke nettet viste han oss hvordan holdningene og hatet som kom til syne i Oslo og på Utøya 22. juli kan spores tilbake både til vår egen fortid, og til høyreekstreme partier og bevegelser over hele Europa.
I boka som har fått tittelen Den sorte tråden, følger Strømmen det høyreradikale sporet enda lenger tilbake i tid, og tilbyr et sveip gjennom det ekstreme tankegodset, fra 1920-tallets fascisme, via 1990-tallets boot-boys og fram til i dagens kontra-jihadisme.
Strømmen har tross sin unge alder allerede markert seg som en av de aller fremste autoritetene på sitt felt. Han ble kåret til årets frilanser i 2011. Med Den sorte tråden legger han neste sten i det som tegner til å bli et langt og viktig forfatterskap.

Til toppen

Andre utgaver

Den sorte tråden
Bokmål Ebok 2013

Flere bøker av Øyvind Strømmen:

Anmeldelser Den sorte tråden

"Tydelig verk for den som ønsker å forstå Europas høyreradikalisme. [...] Dagens politikere må ha mot til å konfrontere menneskefiendtlig tankegods. Her er Strømmen forbilledlig tydelig. Han fortjener takk for enviktig bok."

Eskil Skjeldal, Vårt Land

"Den anbefales varmt til alle som ønsker å forstå ekstreme handlinger og ekstremt tankegods bedre. Men den bør helst leses i dagslys."

 
Tarjei Leer-Salvesen , Fædrelandsvennen

"velskriven, pedagogisk og svært velorientert bok, og den er ikkje minsthøgaktuell."

Jon Langdal, Klassekampen

"Bokas styrke er den detaljerte fremstillingen av ulike strømninger, fra 1800-tallets stuerene antisemittisme til dagens marginale, men høylytte kontrajihadister. Strømmen leverer solid dokumentasjon"

Ivar A. Iversen, Dagsavisen

"Strømmen har gjort et solid arbeid med å etablere en fortelling som viser den politiske voldens kontinuitet, også i Norge. Den sorte tråden er dermed et svært viktig bidrag, ikke bare til offentligheten, men også til norsk historieskriving."

Mona Ringvej, Aftenposten

"Etterrettelig og engasjerende om politisk ekstremisme"

Ole Kallelid, Stavanger Aftenblad

"Og Den sorte tråden innfrir. Strømmens historiske gjennomgang er på sitt beste svært grundig kildebelagt, detaljrik og lettfattelig. Forfatterens evne til å trekke tråder og se ideologiske paralleller på tvers av landegrenser, tiår og medier, er slående. Det er få andre i Norge som besitter Strømmens kombinasjon av innsikt i høyreekstremismens historie, politiske massebevegelser og radikale nettforum med journalistisk teft og iver etter å grave i det dagsaktuelle."

Eirik Vatnøy, Minerva

"Øyvind Strømmen har skrive ei interessant og nyttig bok"

Nikolai Brandal, Dag og tid

Til toppen

Om forfatter
Øyvind Strømmen (f.1980) er journalist, blogger og forfatter. Han ble høsten 2011 kåret til "Årets frilanser" for sitt arbeid med å følge islamfiendtlige miljøer på nettet, og står bak prosjektet Hate Speech International.