Den gylne stjerne (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202707637
Kategori: Ungdomsromaner
Alder: 12 - 16
Omtale Den gylne stjerne

Spennende krigshistorie fra forfatteren bak Jenta i veggen. Lena Lindahl formidler krigen i Narvik med stor intensitet.

Femtenårige Harald opplever hets og utfrysning fordi foreldrene er i NS. Han får han tilbud om være med opp i steinbruddet der russerfangene jobber – han skal lære seg hvordan man behandler såkalte undermennesker. I arbeidsleiren får Harald kontakt med en gutt på sin egen alder, Viktor, som han snart forstår at er i livsfare. Gjennom noen hektiske måneder mot slutten av krigen settes Harald på store prøver.

Til toppen

Andre utgaver

Den gylne stjerne
Bokmål Ebok 2022

Flere bøker av Lena Lindahl:

Anmeldelser Den gylne stjerne

Brutal krigshistorie 31.05.2022

"Årets ungdomsbok er en høydramatisk krigshistorie, denne gang i ren romanform"

"Et spenningseventyr tegnet opp mot et historisk korrekt bakteppe."

"En fartsfylt fortelling om krigens uklare skillelinjer, om lidelse, vennskap og heltemot."

"Utgangspunktet kan minne om den verdenskjente boka/filmen «Gutten i den stripete pysjamasen», som mange skoleelever har et forhold til. Dagens unge lesere kan også relatere til det å være i en unntakssituasjon/leve med restriksjoner. Harald har delvis hjemmeskole, fordi tyskerne trenger bygningene i det utbombede Narvik. Hjemme spiser de kanin for å bøte på matmangelen, steker maten i tran og syr om klær. Denne krigshverdagen er fint formidlet av Lindahl."

"«Den gylne stjerne» belyser en tematikk som ikke er mye omskrevet i ungdomsbøker; krigen i Narvik, de sovjetrussiske soldatenes innsats i frigjøringen, og den forferdelige behandlingen de fikk i de tyske fangeleirene i Norge."

 
Maya Troberg Djuve, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter

Lena Lindahl (f. 1971) er fra Kjøpsvik i Nordland. Hun har utdannelse i tysk og journalistikk fra hhv. Universitetet og Høgskolen i Oslo, og bor nå i Oslo og jobber som journalist. Hun lot seg tidlig inspirere av særlig tyske barnebøker, og debuterte som barnebokforfatter med Verdens første ballongferd (2012). Etter den kom Biene i New York (2016), Jenta i veggen (2018), basert på en sann historie om den norske jødiske janta Betzy Rosenberg som gjemte seg for nazistene under krigen, leseløven Dyreliv (2020) og Kaffetorsken (2020).