Den gamle mannen og hvalen (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2005
Antall sider: 48
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202240523
Kategori: Bildebøker
Omtale Den gamle mannen og hvalen

Underfundig fortelling i tekst og bilder om Cornelius som bor sammen med katten Trass langt mot nord, der hav møter fjell. Halvor, broren til Cornelius bor ikke langt unna. Brødrene er bitre uvenner, og har ikke snakket sammen på mange år. Men en dag finner Cornelius en strandet hval. Han klarer ikke å få det store dyret løs. Hva skal han gjøre?

Boken er både tradisjonell og original. De vakre illustrasjonene har sterke, klare farger og mange spennende detaljer å fordype seg i.

Stian Hole har et rikt og poetisk språk i tillegg til at han er en spennende bildekunstner og designer. Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Dette er Stian Holes første bildebok.

Les også:

"Underfundig fortelling"
Drammens Tidende, 9.mars

Til toppen

Flere bøker av Stian Hole:

Anmeldelser Den gamle mannen og hvalen

"Nesten hemingwaysk skildres den slitne sjøulkens ensomme liv med katt, rabarbra, fisketurer og årstidenes trofaste gang."

 
May Grethe Lerum, VG

Om teksten er god, er illustrasjonene supre. De består av sterke farger, utklipp, fotografier og tegninger. Detaljene florerer. Bildene suger blikket til seg. Virker tredimensjonale.

 
Arnstein Olaisen, Haugesunds Avis

"De enkelte bildene er små kunstverk. Et bilde der Cornelius som står med katten Trass under armen og de gamle medaljene på den hjemmestrikkede genseren foran sitt lille, enkle hus med nordnorske fjell i bakgrunnen, er et lite funn (…) En overbevisende debut av Stian Hole. "

Kaja Korsvold, Aftenposten

"Et lite smykke av ei bildebok er debutboka til Stian Hole. Halvt naturalistisk, halvt surrealistisk forteller han oss en historie om bitterhet, utholdenhet og nærvær i livet."

Marianne Lystrup, Vårt Land

«Den gamle mannen og hvalen» er noe av det peneste jeg har sett av barnebøker, med en moderne illustrasjonsteknikk og nydelig trykk på tykt papir.

Bjørn Vatne, Sunnmørsposten

"Forfatteren har selv uttalt at man ikke skal undervurdere unge lesere. Det gjør han da heller ikke. Spennende språklige bilder, tematikk og estetikk vil få det til å summe i både små og store hoder. Dette er en voksen billedbok, - for barn. "

Mette Moe, Barnebokkritikk.no

"En rik opplevelse"

Torgny Nordin, Göteborgs-posten

Allt annat än trista gubbar

"Bilderna, gjorda i kollageteknik, har surrealistiska dimensioner som suger in läsaren i ett filmiskt landskap där gubbarna klippts in med närmast fotografisk perfektion."

Gunilla Brodrej, Expressen

Til toppen

Om forfatter

Stian Hole (1969) er en norsk grafisk designer, illustratør og forfatter av barnebøker. Han er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Han debuterte som forfatter med Den gamle mannen og hvalen, som ble tildelt Kulturdepartementets debutantpris.

For sin andre bildebok, Garmanns sommer fikk Hole Brageprisen i 2006. Han fikk også Kulturdepartementets bildebokpris 2007 for samme bok og ikke minst den presitsjetunge Bologna Ragazzi Award 2007 som den første norske forfatter noensinne. For Garmanns sommer fikk Stian Hole også Deutscher Jugendliteraturpreis 2010. Stian Hole er tildelt Brageprisen 2010 også for Garmanns hemmelighet.

Stian Hole har illustrert både bøker for voksne og barnebøker, bl.a. Sanne gleder med Lars Saabye Christensen og flere bøker med Synne Lea, hvor Nattevakt, en diktbok til barn, fikk Brageprisen i 2013.

Et samarbeid med danske Kim Fupz Aakeson resulterte i boken Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom (2020).