De krenkede (Innbundet)

Historier fra Tsjetsjenia

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2007
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202260989
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale De krenkede

Etter universitetsstudier i russisk blir Åsne Seierstad som 23-åring korrespondent i Moskva. Etter et år i Russland, invaderer russiske styrker republikken Tsjetsjenia i 1994. Åsne Seierstad reiser til Kaukasus for å dekke sin første krig. I to år følger hun krigens skiftende fronter og sender derfra sine rapporter til Arbeiderbladet.

Ti år senere reiser hun tilbake. Tragedien i Tsjetsjenia har fortsatt, men konflikten er blitt omkranset av glemsel etter hvert som andre kriger har fått verdens fokus.

I dette gjensynet er det barna som står i sentrum. Hva skjer med barn som vokser opp i krig? Som venner seg til vold? Som får barndommen splintret?

De krenkede er en bok om Tsjetsjenia i dag, basert på reiser Seierstad har foretatt i 2006 og 2007, samt tilbakeblikk på Kaukasus’ voldelige historie og den stadige kampen mellom frihetssøkerne og imperiet.

Til toppen

Andre utgaver

De krenkede
Bokmål Lydbok-CD 2007
De krenkede
Bokmål Heftet 2008
De krenkede
Bokmål Nedlastbar lydbok 2008
De krenkede
Bokmål Lydbok MP3-CD 2008
De krenkede
Bokmål Ebok 2009

Flere bøker av Åsne Seierstad:

Anmeldelser De krenkede

"Det er et godt grep, hennes styrke er kunnskap om litteratur, kultur, språk, hun får tillit og oppnår direkte kontakt. Den velskrevne boken er sterkest i skildringen av barnas armod før de kom til barnehjemmet, var hundedrepere, notoriske tyver, bevæpnet med murstein, utsatt for overgrep, så ødelagt at de kunne finne på å henge et lik opp i et juletre på barnehjemmet...Deler av denne boken kan inngå som skoleeksempel i hvordan lage reportasje: Åsne Seierstad er på stedet - nærværende, observant, med god teft og en stor porsjon mot."

 
Guri Hjeltnes, VG

"Sterke historier fra en glemt krig."

Fredrik Wandrup, Dagbladet

Dens driv og rytme er ikke formet for spenningens skyld, men skapt av en standhaftig vilje til å fortelle om krenkelsene. Om brutale overgrep. Boken har krevd et mot ut over det vanlige. Den er et viktig og alvorlig lærestykke om Tsjetsjenia og i journalistikk på sitt beste."

Dag Kullerud, Aftenposten

"Alt skildres slik det etter hvert er blitt et varemerke hos Seierstad: Observant og tilstrebet nøytralt, med blikk for små og talende detaljer, og i et lett og levende språk. Mer tilgjengelig og leservennlig enn dette er det neppe mulig å gjøre konflikten i Tsjetsjenia."

Ivar A Iversen, Dagsavisen

Til toppen

Om forfatter

Åsne Seierstad (f. 1970) er cand.mag fra Universitetet i Oslo med fagene russisk, spansk og idéhistorie. Som krigskorrespondent dekket hun konflikten i Irak (2003) og Afghanistan (2001) for skandinavisk presse og media.

Fra 1998 til 2000 jobbet hun i NRK Dagsrevyen, og dekket blant annet krigen i Kosovo i 1999. Hun var korrespondent for Arbeiderbladet i Kina 1997, og i Russland fra 1993 til 1996.

Seierstad har tidligere utgitt bøkene Med ryggen mot verden (2000), Bokhandleren i Kabul (2002), Hundre og én dag (2003) og Med ryggen mot verden - fremdeles (2004). Hun har mottatt en rekke nasjonale og internasjonale priser for sitt journalistiske virke og for sine bokutgivelser.