Dagbøkene 1996-2018 (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202622671
Kategori: Romaner
Omtale Dagbøkene 1996-2018

Dagbøkene 1996-2018 undersøker skrivingens innerste grunn hos et menneske, og hva som skjer når det hemmelige og private blir en del av den litterære offentlighet.

Fortelleren i denne romanen er en bibliotekar som har skrevet dagbøker i 22 år. Han er også en obskur novelleforfatter, uten særlig suksess. Nå bestemmer han seg for å finpusse de mest poetiske partiene fra dagbøkene, til en liten prosa-utgivelse. Men redaktøren vil noe annet: Hvorfor ikke utgi alle dagbøkene, uredigert og usensurert?

Fortellerens eks-samboer, eks-kjærester, jobbkolleger, venner, slekt og naboer, er alle utlevert på det groveste i dagbøkene. Disse opptegnelsene er heller ikke skrevet på en slik måte at de innebærer litterær kvalitet. Men redaktøren er sikker i sin sak: Litterær kvalitet spiller ingen rolle lenger, bare evnen til å skape bølger i mediene. Og dette blir et verk på over 13.000 sider; den største romanutgivelsen i norsk litteraturhistorie.

Morsomt, aktuelt og tankevekkende fra Kristian Klausen!

Til toppen

Anmeldelser Dagbøkene 1996-2018

« I en morsom og sorgfull parodi går han til et gevaltig angrep på den oppblåste, hemnings- og hensynsløse ego-litteraturen (...) Kristian Klausen viser i all hverdagslig enkelthet hva selvtekt i form av en hensynsløs opphevelse av sjangerskillene mellom fiksjons- og saklitteratur uvegerlig må føre til.»

 
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

« Med denne dagbokthrilleren, tramper drammensdikteren midt oppi den norske debatten om den såkalte virkelighetslitteraturen, med karikert sjikane av både forleggere og forfattere. Klausen er en litterær linedanser der han balanserer på en knivsegg mellom dikt og virkelighet (...) Kristian Klausen forsvarer sin dikteriske frihet med stor originalitet i bok etter bok. Skandaløst! Løp og les!»

Hilde Diesen, Drammens Tidende

«Klausen står fram som ein ekte man of letters i denne boka, der komiske scener og små drypp av magisk realisme lyser opp i teksten og syner at alternativet til røyndomslitteraturen framleis har mykje godt å by på.»

«Kristian Klausen har skrive ein interessant roman om det sosiale ansvaret kunstnaren har.»

Odd W. Surén, Dag og Tid

Til toppen

Om forfatter

Kristian Klausen (født 1971 i Drammen) debuterte i 2008 med novellesamlingen Måltidet i Emmaus. Han ble i 2014 tildelt Bokhandelens forfatterstipend. Samme år var Mitt liv var et hett bibliotek nominert til P2-lytternes romanpris. I 2021 ble romanen Anne F nominert til Ungdommens kritikerpris. Den lille mannen fra Argentina (2022) er hans tiende utgivelse.