Christian Magnus Falsen (Innbundet)

Stridsmannen

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202359447
Omtale Christian Magnus Falsen

Da VG kåret de siste 200 årenes viktigste nordmenn ble Christian Magnus Falsen kun slått av Henrik Ibsen. Enkelte mener kanskje han burde ha toppet listen. Uten Falsen ville Norgeshistorien sett helt annerledes ut. I året 1814 var han en av de mest toneangivende i den norske selvstendighetskampen. Han skrev det viktigste utkastet til grunnloven og var en drivende kraft på riksforsamlingen.

Men historien om Falsen stopper ikke der. Ti år senere ble han presset ut av sitt embete etter unison mistillit fra Stortinget. Hans motstandere angrep ham – de mente han hadde sviktet idealene fra 1814 om folkestyre og at han gikk i kong Karl Johans tjeneste. Da han døde 48 år gammel, var han marginalisert, syk og oversett.

Norske historikere har kjempet om Falsens minne fra hans død. Historiker Marthe
Hommerstads biografi om statsmannen gir en mer objektiv, men samtidig nyansert, fremstilling. Falsen gjennomlevde en av verdenshistoriens store brytningstider. Den gamle tid gikk mot slutten og nye muligheter åpnet seg. Hans liv er en historie om en stat som går i oppløsning og en ny som stiger frem. Dette var revolusjonenes tid – og Falsen stod i fremste rekke.

Til toppen

Anmeldelser Christian Magnus Falsen

"Detaljert og engasjert om en stridsmann. (...) Hommerstad skriver informert og engasjert om Falsens beryktede temperament. Denne siden av ham er viktig for å forstå stridslysten mens han levde og det brokete ettermælet familien måtte forholde seg til. (...) Stridsmannen er en viktig kilde til forståelsen av en av våre viktigste forfedre."

Torstein Hvattum, Aftenposten

"... et både spennende og samtidig nøktern bilde av en person som ikke må glemmes."

Trond Blikø, Trønder-Avisa

Til toppen

Om forfatter
Marthe Hommerstad (f. 1975) er ph.d. i historie og arbeider ved Stortingsarkivet. Hun har vært tilknyttet flere forskningsprosjekter i sammenheng med Grunnlovsjubileet 2014 ved Universitetet i Oslo, og har forsket på norsk politisk historie og folkelig deltakelse i årene etter 1814. Hun har tidligere utgitt boken Politiske bønder - bondestrategene og kampen for demokratiet.