C - Karbon (Heftet)

En uautorisert biografi

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 272
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202561116
Kategori: Biografier
Omtale C - Karbon

I C får Karbon nå sin første uautoriserte biografi, og det er gode grunner til det. Karbon er livets sentrale element, og det meste av livsprosessene i oss og omkring oss involverer karbon i eller annen form. C i ren form kan være både blyantens grafitt og diamant. Samtidig er C utgangspunkt også for det meste av det syntetiske som utgjør det moderne liv.

Essensen i Dag O Hessens fortelling er likevel karbonets livsløp eller kretsløp, den store balansen mellom fotosyntese og celleånding, mellom det som bygger og det som brenner. C er en førsteelsker blant atomene, ifølge Hessen, og av de mest intense og skjebnesvangre forhold C går inn i er trekanten med to O-er. CO2 er livets og dødens gass, og for å forstå klimaforandringer – i fortid og framtid – må vi også forstå karbonets runddans og hvordan vi påvirker den.

Boken C gir oss grunnlaget vi trenger for denne forståelsen. Det er en uformell, kunnskapsrik og personlig engasjert bok fra landets kanskje beste formidler av forskning og vitenskap.

Til toppen

Andre utgaver

C
Bokmål Ebok 2015
C - Karbon. En uautorisert biografi
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019

Flere bøker av Dag O. Hessen:

Anmeldelser C - Karbon

«Karbonet kunne trolig ikke fått en bedre biograf. Dag Hessen er en av de aller dyktigste formidlerne av naturvitenskap, og karbon er hans spesialfelt. Han skriver imponerende lett og godt, om et til tider komplisert tema. Selv en som fulgte for dårlig med i naturfagstimene på videregående, kan følge resonnementene.»

 
Aksel Braanen Sterri, Dagbladet

Frå magen til hjernen

«[...] Minna om dette kom til live då eg las Dag O. Hessens lærerike og velskrivne biografi om grunnstoffet karbon. Boka er nemleg ikkje berre ei oversikt over karbonets kjemiske eigenskapar og intrikate kretsløp, ho er ei av fleire bøker som ønskjer å få til ei samfunnsendring. Og ettersom Hessen er meir vitskapsmann enn predikant, er føresetnadene gode, no når det er på høg tid. Det litterære grepet er unekteleg originalt. Forfattaren, til vanleg biologiprofessor ved Universitetet i Oslo, får idéen om å skrive ein biografi. Og nett som i fallet med livshistoria til folk, tilbyr grunnstoffet karbon eit samansurium av årsak och verknad, tilknyting og relasjonar. Men det har hendt før; dei mest rotete liva gjev dei beste biografiane. Dette er ein av dei.»«Biokjemi er ingen spøk, men Dag O. Hessen lykkast like fullt i å skape eit stykke tilgjengeleg litteratur på grensa mellom vitskap og politikk.»«heilt i klasse med den beste svenske boka om emnet, «Makten över klimatet», av Christian Azar, professor i fysikk»

Fredrik Sjöberg, Klassekampen

«Hessens bok bidrar til noe som trolig vil være avgjørende - kunnskap som forplikter, fordi den inspirerer til økt ansvar»

Markus Lindholm, Biolog

«Tonen i boken er sjarmerende, og innimellom er Hessen rent ut morsom - jeg hadde aldri trodd jeg skulle le høyt av en bok om karbon […] C både øker kunnskapen og bevisstheten om den store runddansen vi alle lever midt oppi - og den pirker borti min dårlige samvittighet. Vi har alle godt av å føle oss litt verre for å bli litt bedre.»

Ellen Sofie Lauritzen, Morgenbladet

Til toppen

Om forfatter

Dag O. Hessen er professor i biologi ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet en lang rekke vitenskapelige arbeider om temaer innen økologi og evolusjon, og har også utgitt mange populærfaglige bøker om evolusjon, om biologi og miljø og om skjæringsfeltet mellom biologi og filosofi, blant annet C - En uautorisert biografi, om grunnstoffet Karbon og VI- fra celle til samfunn, et forsvar for det gode mennesket i pessimismens og misantropiens tidsalder.

Hessen har også skrevet flere faktabøker for barn, og et læreverk i biologi for videregående skole som består av bøkene Bios biologi 1 og Bios biologi 2, med tilhørende nettressurser.


Han har mottatt flere priser for sin populærfaglige formidling, deriblant Riksmålsprisen (2008), Biomangfoldprisen (2010), Akademikerprisen (2010), Fritt Ords honnør (2010), Humanistprisen (2013), Bonnevieprisen (2014) og Brageprisen (2020)