Bukkene Bruse vender tilbake (Innbundet)

Serie: Bukkene Bruse 2

Forfatter:

Gry Moursund (Illustratør)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 48
Illustratør: Moursund, Gry
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: Bukkene Bruse
Serienummer: 2
ISBN/EAN: 9788202384739
Kategori: Bildebøker
Alder: 4 - 8
Omtale Bukkene Bruse vender tilbake

Bukkene Bruse på badeland er en av våre aller største bildeboksuksesser de senere årene. En eventyrlig morsom tekst med sprelske, fargesprakende bilder. Og nå kommer det en oppfølger, Bukkene Bruse vender tilbake.

Bukkene Bruse lurer på hva de skal gjøre i ferien. De to minste vil helst til utlandet, men den største synes det blir altfor dyrt. Han vil heller på setra som de brukte å gjøre før. "Æsj," sier de to minste. "Det treige fjellet." Den største bukken lokker med trollet og vafler på setra, og til slutt drar de av gårde. Men hvor er det blitt av trollet?

Det er en ellevill og fantastisk historie og en flott oppfølger til den første.

Les mer om Bukkene Bruse – bildebøkene som stanger Jo Nesbø ned fra toppen!

Til toppen

Andre utgaver

Bukkene Bruse på badeland
Bokmål Innbundet 2009
Bukkene Bruse vender tilbake
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016

Flere bøker av Bjørn F. Rørvik:

Anmeldelser Bukkene Bruse vender tilbake

Troll på gamlehjem

"Forhåpentligvis ikke siste bok fra paret bak gigantsuksessen «Bukkene bruse i badeland». […] Moursunds illustrasjoner er mesterlige og gjennomtenkte, jeg får assosiasjoner til de tegningene man tegnet på barneskolen. De er innholdsrike, fargesterke og forteller sin egne historie som både forsterker og løper parallelt med teksten. Det er et veldig sterkt fellesskap i tekst og bilde gjennom humoren, det er omtrent som om denne fortellingen ikke kunne vært illustrert på en annen måte enn akkurat med disse bildene. […] Det er som om vi hører det opprinnelige eventyret på nytt i bakgrunnen under lesningen. Dét er i seg selv et kunststykke."

 
Mari Nymoen Nilsen, VG

Dette er barnehagens svar på ny Knausgård-roman

"Verdens kuleste geitebukker er på vei til setra igjen - og til et barnerom nær deg. Kulere eventyr skal du lete lenge etter. Sier du «Bukkene Bruse…» til norske småbarn, er sjansen stor for at de legger til «..på badeland». For flere årskull med smårollinger har bildeboka til Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund blitt en mer naturlig referanse enn det kjente eventyret. Etter fem år er oppfølgeren her, og med det snakker vi kulturnyhet på linje med ny «Star Wars»-film, Knausgård-roman, «Game of Thrones»-sesong (velg det som passer), i barnehagemålestokk. [...] denne gangen kommer vi enda lenger inn under pelsen både på bukkene og på trollet. Uten at hornene har blitt noe sløvere. [...] Han [den mellomste bukken] har vokst til å bli en obsternasig tween - et kostelig grep som kommer til syne både gjennom gjenkjennelige replikker og energiske illustrasjoner. [...] Det er ellers imponerende hvor mye mimikk Moursund klarer å få inn i de enkle, tusjtegnede fjesene. De uvørne, men fargesterke og detaljerte klipp-og-lim-illustrasjonene gir et passe rampete preg. Det gjør også politisk ukorrekte ord som «gamlehjem». [...] «Bukkene Bruse vender tilbake» leker nesten mer med originaleventyret enn forgjengeren gjorde. Men den har også mye moro med annen populærkultur, både for barn og voksne. [...] Denne boka er rett og slett skapt for å bli lest av voksne og barn i fellesskap, med gjennomført typografi som understreker når du skal heve eller senke stemmen, eller bre-e-e-ke litt ekstra."

Marie L. Kleve, Dagbladet

Genial bildebok full av påfunn

"Bukkene Bruse vender tilbake i triumf! Oppfølgeren til salgssuksessen «Bukkene Bruse på badeland» er om mulig enda mer leken enn forløperen. Jeg bukker dypt for forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund, som har laget en minst like morsom variant av det velkjente eventyret om de tre Bukkene Bruse som sist. […] Mange kjenner Bjørn Rørviks tøylesløse humor fra bøkene om reven og den retthalede grisungen. Han har en helt spesiell evne til å se originalt på det velkjente. Jeg holdt nesten på å si at han skriver som barn leker, der hverdagens rammer blir tøyd og utforsket av en som ennå ikke er blitt fullstendig fanget i dem. Gry Moursunds illustrasjoner er ikke mindre fantasifulle. Hun bruker sterke, nærmest skrikende farger og har en naivistisk, barnslig stil. Men synet kan bedra; her er detaljer i massevis for øyet som vil se. […] De beste bildebøkene har ofte det til felles at de henvender seg like mye til voksne som til barn. Rørvik og Moursund faller aldri for fristelsen til å selge seg inn til foreldrene fremfor barna. Men vi voksne får så absolutt vårt. […] Det er gjennomgående så mange lag, så mange detaljer og referanser både i tekst og illustrasjoner, at jeg ikke risikerer stort når jeg spår at dette er et kunstverk som vil leve lenge."

Anne Cathrine Straume, NRK.no

Jamen, så gå då!

"Genistreken er å ta utgangspunkt i det svært kjende og vitalisera det gjennom verbal og visuell humor. Andrebokas privilegium er at den kan spela både på det gamle eventyret og 2009-boka. Gry Moursunds frodige og fargesterke bildeunivers er herleg. Bukkane utgjer ein maskulin fellesskap av brør, dei er litt western, litt Snekkersvekara. […] Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund lukkast med si nye omdreiing på leiken med eventyrets klisjear. Leseglede ventar!"

Ingeborg Mjør, Dag og Tid

"Med disse geitene vet du aldri helt hva som skjer. Skal de på setra igjen? Eller blir det noe helt annet de finner på denne gangen? Her kan du virkelig gå på skattejakt i hver illustrasjon og i hver setning."

Johanna Podhorny, Byavisa Moss

Fantastisk nytt eventyr

"Skal du kjøpe bare én ny barnebok til et barn du kjenner – så la det bli «Bukkene Bruse vender tilbake». [...] Du må være bra sur for ikke å synes at det er morsomt."

Helga Lilleland, Varden

Sprelsk eventyr på nye veier

"dette er både familiært og frekt, det er gjenkjennelig, men nytt. Et lett og ledig, moderne språk, blandet med de tradisjonelle eventyrfrasene fungerer ypperlig. Tett knyttet til Gry Moursunds naivistiske og detaljerte tegninger som fyller sidene med fargerike eksemplarer fra dyreriket. [...] den er utvilsomt en verdig oppfølger."

Anne Ekornholmen, Hamar Arbeiderblad

Ny og fabulerende vri på Bukkene Bruse

"et sjarmerende gjensyn med de elleville bukkene Bruse, i Gry Moursunds lekende strek. [...] I spennet fra utspekulert til rasende, redd og ynkelig krusedull er trollet like suverent portrettert som før. Som tidligere påpekt kan ingen tegne som barn slik Gry Moursund gjør det. Selv ikke barn. Liten begrensning i bruken av farger kunne ført til kaos, men det er så fint komponert. At boken også må leses på høykant med bilder som strekker seg over dobbeltoppslag, skaper dynamikk i lesningen. De mange fiffige detaljene supplerer teksten på kreative måter og gir mulighet for oppdagelse. [...] Brødrene Bruse er samtidig, kanskje helt nødvendige, tradisjonsformidlere, både i og utenfor bokens univers. Nettopp i vittige brudd mellom et fastlåst eventyr og nye impulser, er nasjonalarven sikret som levende barnelektyre. For de fleste små barn er vel Rørviks og Moursunds festlige bukker nå den primære referanse på hva bukkene Bruse egentlig er. Vi burde ikke trenge å vente fem år til for en oppfølger i dette gullkonseptet."

Birgitte Furberg Moe, Barnebokkritikk.no

"... läsaren har ohyggligt roligt åt den här färgsprakande moderna parafrasen på den välkända folksagan."

Lisa Bjärbo, Svenska Dagbladet

"Barnen älskar verkligen den här boken. Och vi vuxna också! Humorn som genomsyrar både bilder och text uppskattas av både barn och vuxna. … Jag förstår att de båda böckerna om bockarna Bruses äventyr är så populära. Jag kan varmt rekommendera dem."

Ann Wallin, Tidningen Förskolan (Sverige)

"En sjövild, modern saga med roliga, färgglada teckningar och våldsamma förvecklingar."

Ingalill Mosander, Aftonbladet (Sverige)

"… ny och härligt galen tappning. … de innehållsspäckade bilderna fångar stämningen i rörviks text perfekt. Go for it, bröderna Bruse! Jag hoppas att vi ses snart igen!"

Kattis Streberg, Södermanlands Nyheter (Sverige)

"… precis lika bra som den förra."

Sebastian Johans, Upsala Nya Tidning (Sverige)

"Efterlängtad uppföljare med magkrampsvarning – ohyggligt rolig!"

Annika Henning, City (Sverige)

"Framför allt är det humorn och den skickligt genomförda blandningen mellan klassiskt och modernt som gör intryck. För att inte tala om illustrationerna som till bredden är fyllda av energi."

Dag Hedberg, Nerikes Allehanda (Sverige)

Identitetskrise på sæteren

"En gendigtning af ’De Tre Bukke Bruse’ er blevet en nyklassiker i Norge, og nu kommer dens efterfølger på dansk. […] Humoren i disse bøger fungerer på flere planer. I den sjove fortælling, den genrekritiske gendigtning, den sproglige lethed og i illustrationerne. Gry Moursund gør faktisk det samme med sine illustrationer som Bjørn F. Rørvik gør med sin fortælling. Hun bryder grænser ned ved at forholde sig til dem. Bøgerne er myldrebøger uden at være det. Bøgerne er fyldt med kendte figurer uden at være det. […] Disse bøger bør også blive nyklassikere i Danmark."

Anita Brask Rasmussen, Information (Danmark)

Til toppen

Om forfatter

Bjørn F. Rørvik er født i 1964. Han er oppvokst i Østre Jevnaker på Hadeland, nå bor han på Oppsal i Oslo. Rørvik er en av våre mest anerkjente barnebokforfattere, og kanskje mest kjent for bildebøkene om Bukkene Bruse sammen med illustratør Gry Moursund, i tillegg til Reven og Grisungen-serien, som er illustrert av Per Dybvig. Sammen med illustratør Ragnar Aalbu står han også bak en detektivserie for barn om mesterdetektiven Purriot. Han har også laget en rekke tøysete og lettleste vitse- og gåtebøker i Leseløveserien sammen med illustratør Eivind Gulliksen.

Alle Bjørns bøker er fulle av humor og morsomme påfunn, og flere av dem er solgt til utlandet.

Før han ble forfatter, jobbet Bjørn F. Rørvik med film- og videoproduksjon, som frilanser for lokalavis, kinomaskinist og radiotekniker. Han har utdannelse i Media og kommunikasjon fra Distriktshøgskolen i Volda.

Bjørn kan ganske mye om fugler og dyr og liker å reise rundt i Norge på forfatterbesøk.

Bøker i serien