Brevet til faren (Heftet)

Serie: Cappelens klassikere 

Forfatter:

Lotte Holmboe (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2002
Antall sider: 76
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Brief and den Vater
Oversatt av: Holmboe, Lotte
Serie:
ISBN/EAN: 9788202213237
Kategori: Romaner
Omtale Brevet til faren

"Franz så sjelden sin far, men hørte mer til ham enn han ønsket både den gang og siden. Den rungende kommandostemmen, det øresønderrivende vulgærspåket til den opphøyde guddommen, de tordnende truslene..." Fra Ernst Pawel: Franz Kafka, Et liv.

Herman Kafka var oppadstrebende kjøpmann i Praha, med begrenset armslag på grunn av sin jødiske tilhørighet. Fra en sped begynnelse vokste virksomheten til en fremgangsrik manufakturforretning en gros. Moren ble – villig eller uvillig – trukket inn i farens yrkesutfoldelse, på bekostning av barna. Sønnen Franz har gitt tydelige uttrykk for at han følte seg forsømt – likefrem forlatt av moren. Han skrev sitt forpinte og gripende Brevet til faren i 1919, men sendte det aldri til adressaten. Kanskje var det ment for morens øyne snarere enn farens. Det var Kafkas trofaste venn, forfatteren Max Brod som til sist fikk verket utgitt, mange år etter aktørenes og slektningenes død.

Til toppen

Om forfatterKafka, Franz, 1883—1924, tysk-jødisk forfatter, født i Praha. I hans dypt originale verker står individet fullstendig alene i en ufølsom, uhyggelig verden befolket av tilsynelatende "normale" mennesker. Fortellinger bl.a. Die Verwandlung (1915), Das Urteil (1916), In der Strafkolonie (1919). Romaner: Der Prozess (1925), Das Schloss (1926), Amerika (1927). Alle disse verker er utg. på norsk. Romanene er utgitt posthumt fordi K. selv ikke ønsket å utgi dem.

Bøker i serien