Beviset (Innbundet)

Forfatter:

Willy Flock (Oversetter)

Andre bok i Agota Kristofs trilogi, et mesterverk i europeisk litteratur. Beviset fortsetter og utvider Kristofs helt spesielle litterære univers, «som setter menneskelige begreper om godt eller ondt på spill» (T.E. Hverven, Klassekampen).

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: La preuve
Oversatt av: Flock, Willy
ISBN/EAN: 9788202612290
Kategori: Romaner
Omtale Beviset

Beviset er en roman om atskillelse, følger av krig og å leve i et samfunn der løgnen blir satt i system. Den er andre bok i Agota Kristofs romantrilogi, en moderne klassiker i europeisk litteratur.

Etter tvillingbrorens forsvinning over grensen er Lucas alene, forvirret og fra-revet en del av seg selv. Han forsøker å gjøre det gode i et land der det onde har tatt styringen, og der menneskene slåss med traumene etter krigen. Det eneste som vitner om livet med broren, er historiene som er nedskrevet i den store skriveboken.

«Det finnes romaner som forandrer leserens perspektiv, som treffer leseren med en kraft helt utenom det vanlige. Sånn er Agota Kristofs bøker; preget av en slags rå og uovertruffen magi.» Hanna Nordenhök, Expressen

Til toppen

Andre utgaver

Beviset
Bokmål Ebok 2020
Beviset
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Beviset
Bokmål Heftet 2020
Anmeldelser Beviset

I all sin lysende enkelhet 15.01.2020

«Agota Kristof (...) skrev noen uforglemmelige bøker.»

«(...) av den sorten som gjør at du glemmer å gå av bussen, trikken og bybanen.»

Knut Hoem, nrk.no

Spill med fiksjon 18.01.2020

«Beviset er andre roman i en triologi av uvanlig kvalitet»

«Et slikt postmoderne spill med fiksjoner følger jeg gjerne videre til tredje og siste bind i Agota Kristofs fascinerende trilogi.»

Tom Egil Hverven, Klassekampen Bokmagasinet

Til toppen

Om forfatter

Agota Kristof ble født i Csikvánd i Ungarn i 1935. Hun vokste opp i landsbyen Szombathely nær grensen til Østerrike, men forlot hjemlandet under oppstanden i 1956. Ad omveier kom hun til Neuchâtel i Sveits. Der jobbet hun i mange år i en klokkefabrikk mens hun langsomt lærte det lokale språket, fransk.

Hennes første roman Tvillingenes dagbok kom ut i 1986. Den ble etterfulgt av Beviset (1988) og Den tredje løgnen (1991). I 2004 ga Kristof ut memoarboken L’anaphabète («Analfabeten») om sin barndom, det å være flyktning, og det å lære å skrive på et nytt og fremmed språk. Hun skrev ytterligere to romaner, en novellesamling og flere skuespill. På slutten av livet ble hun hyllet med flere viktige litterære utmerkelser som den østerrikske statsprisen for litteratur og Kossuth-prisen i sitt første hjemland Ungarn. Hun døde i Neuchâtel i 2011.

De tre romanene Tvillingenes dagbok, Beviset og Den tredje løgnen er de siste årene blitt gjenutgitt på en rekke språk.