Beviset (Innbundet)

Forfatter:

Willy Flock (Oversetter)

Andre bok i Agota Kristofs trilogi, et mesterverk i europeisk litteratur. Beviset fortsetter og utvider Kristofs helt spesielle litterære univers, «som setter menneskelige begreper om godt eller ondt på spill» (T.E. Hverven, Klassekampen).

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: La preuve
Oversatt av: Flock, Willy
ISBN/EAN: 9788202612290
Kategori: Romaner
Omtale Beviset

Beviset er en roman om atskillelse, følger av krig og å leve i et samfunn der løgnen blir satt i system. Den er andre bok i Agota Kristofs romantrilogi, en moderne klassiker i europeisk litteratur.

Etter tvillingbrorens forsvinning over grensen er Lucas alene, forvirret og fra-revet en del av seg selv. Han forsøker å gjøre det gode i et land der det onde har tatt styringen, og der menneskene slåss med traumene etter krigen. Det eneste som vitner om livet med broren, er historiene som er nedskrevet i den store skriveboken.

«Det finnes romaner som forandrer leserens perspektiv, som treffer leseren med en kraft helt utenom det vanlige. Sånn er Agota Kristofs bøker; preget av en slags rå og uovertruffen magi.» Hanna Nordenhök, Expressen

Til toppen

Andre utgaver

Beviset
Bokmål Ebok 2020
Beviset
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Beviset
Bokmål Heftet 2020
Anmeldelser Beviset

I all sin lysende enkelhet 15.01.2020

«Agota Kristof (...) skrev noen uforglemmelige bøker.»

«(...) av den sorten som gjør at du glemmer å gå av bussen, trikken og bybanen.»

Knut Hoem, nrk.no

Spill med fiksjon 18.01.2020

«Beviset er andre roman i en triologi av uvanlig kvalitet»

«Et slikt postmoderne spill med fiksjoner følger jeg gjerne videre til tredje og siste bind i Agota Kristofs fascinerende trilogi.»

Tom Egil Hverven, Klassekampen Bokmagasinet

Til toppen

Om forfatter

Agota Kristof ble født i Csikvánd i Ungarn i 1935. Hun vokste opp i landsbyen Szombathely nær grensen til Østerrike, men forlot hjemlandet under oppstanden i 1956. Ad omveier kom hun til Neuchâtel i Sveits. Der jobbet hun i mange år i en klokkefabrikk mens hun langsomt lærte det lokale språket, fransk.

Hennes første roman Tvillingenes dagbok kom ut i 1986. Den ble etterfulgt av Beviset (1988) og Den tredje løgnen (1991). I 2004 ga Kristof ut memoarboken L’anaphabète («Analfabeten») om sin barndom, det å være flyktning, og det å lære å skrive på et nytt og fremmed språk. I 1995 kom romanen I går, som Aftonbladet kalte «en mørk skjønnhet» da den ble utgitt for første gang på svensk i 2020.

På slutten av livet ble Agota Kristof hyllet med flere viktige litterære utmerkelser som den østerrikske statsprisen for litteratur og Kossuth-prisen i sitt første hjemland Ungarn. Hun døde i Neuchâtel i 2011.