Best å holde kjeft? (Innbundet)

En liten bok om ytringsfrihetens krise

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 160
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202541965
Kategori: Samfunn og debatt
Omtale Best å holde kjeft?

Frank Rossavik har sittet seks år i Kringkastingsrådet og åtte år i styret for Fritt Ord. Med dette unike utgangspunktet, og en lang karriere som journalist, forfatter, redaktør og kommentator i norsk presse, han har også spesielle forutsetninger for å uttale seg om spørsmålene han tar opp til drøfting i denne boken: Står ytringsfriheten slik vi kjenner den – som demokratiets bærende premiss – under et press vi ikke ser konsekvensene av?

Fra da norsk politisk ledelse og størstedelen av norsk presse sviktet under striden om Muhamedkarikaturene, har Rossavik fulgt utviklingen i samfunnsdebatten med et særlig blikk på virkningene av selvsensur, den kompakte enighet og ting man ikke «kan» si i offentligheten. Med denne boken leverer han en gjennomtenkt begrunnelse og et kraftfult forsvar for et åpnere og friere debattklima.

Til toppen

Ingen grunn til å holde kjeft
Bergens Tidende & Stavanger aftenblad

Andre utgaver

Best å holde kjeft?
Bokmål Ebok 2019
Best å holde kjeft?
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019

Flere bøker av Frank Rossavik:

Anmeldelser Best å holde kjeft?

Ingen grunn til å holde kjeft

«Det er ingen grunn til å holde kjeft selv om støynivået er høyt. Tvert imot vil denne boken gjøre det enklere å snakke med mer samlet røst for alle som forstår at også ytringsfriheten er der for en grunn, og at det ikke er å gjøre samfunnet verre.»

 
Sven Egil Omdal, Bergens Tidende & Stavanger aftenblad

Til toppen

Intervju

Står ytringsfriheten slik vi kjenner den under et press vi ikke ser konsekvensene av? Frank Rossavik har sittet seks år i Kringkastingsrådet og åtte år i styret for Fritt Ord. Med dette utgangspunktet, og en lang karriere som journalist, forfatter, redaktør og kommentator i norsk presse, har han gode forutsetninger for å uttale seg om spørsmålene han tar opp til drøfting i den nye boken Best å holde kjeft? En liten bok om ytringsfrihetens krise.

I 2015 intervjuet Rossavik Hadia Tajik for Bergens Tidende. Da sa hun blant annet:

Ytringsfrihet er å kunne rive hverandres meninger, ideer, religioner og ideologier i fillebiter. Vi må respektere hverandre som mennesker, men vi trenger ikke respektere hverandres standpunkt, verdi- eller livssyn. Det er slik vi modnes som enkeltmennesker og som samfunn: Ved å argumentere og motargumentere, altså ytre, tenke og ytre på ny. Det kan gi ny innsikt og utsikt.

– Hva tenker du om Tajiks svar i dag?

– Det er et godt svar, med flere lag. Ett av dem er forskjellen på ytringsfrihet på den ene siden og ytringskultur, eller det man kan kalle ytringsansvar, på den andre. En god ytringskultur er viktig. Alle bør tilstrebe seg på å bruke ærlige argumenter og ord som ikke sårer unødig. Det gjør det lettere for mange å delta i debatter. Men hvis ytringskultur blir gjort viktigere enn ytringsfrihet, hvis retten til å slippe å få sin tro og sine ideer kritisert blir viktigere enn retten til å kritisere, stopper alt opp.

Les hele intervjuet på Boktips.no

Til toppen

Om forfatter

Frank Rossavik (f. 1965) er politisk kommentator i Aftenposten og forfatter av flere kritikerroste biografier og andre bøker.