Står ytringsfriheten slik vi kjenner den under et press vi ikke ser konsekvensene av? Frank Rossavik har sittet seks år i Kringkastingsrådet og åtte år i styret for Fritt Ord. Med dette utgangspunktet, og en lang karriere som journalist, forfatter, redaktør og kommentator i norsk presse, har han gode forutsetninger for å uttale seg om spørsmålene han tar opp til drøfting i den nye boken Best å holde kjeft? En liten bok om ytringsfrihetens krise.
I 2015 intervjuet Rossavik Hadia Tajik for Bergens Tidende. Da sa hun blant annet:
Ytringsfrihet er å kunne rive hverandres meninger, ideer, religioner og ideologier i fillebiter. Vi må respektere hverandre som mennesker, men vi trenger ikke respektere hverandres standpunkt, verdi- eller livssyn. Det er slik vi modnes som enkeltmennesker og som samfunn: Ved å argumentere og motargumentere, altså ytre, tenke og ytre på ny. Det kan gi ny innsikt og utsikt.
– Hva tenker du om Tajiks svar i dag?
– Det er et godt svar, med flere lag. Ett av dem er forskjellen på ytringsfrihet på den ene siden og ytringskultur, eller det man kan kalle ytringsansvar, på den andre. En god ytringskultur er viktig. Alle bør tilstrebe seg på å bruke ærlige argumenter og ord som ikke sårer unødig. Det gjør det lettere for mange å delta i debatter. Men hvis ytringskultur blir gjort viktigere enn ytringsfrihet, hvis retten til å slippe å få sin tro og sine ideer kritisert blir viktigere enn retten til å kritisere, stopper alt opp.
Les hele intervjuet på Boktips.no
Til toppen